KREFTFRI: Michael Douglas fikk diagnosen i 2010, men har vært kreftfri i to år nå. Foto: AP

Michael Douglas: Oralsex forårsaket kreften min

(VG) Skuespilleren Michael Douglas (68) avslører at han ble smittet av HPV gjennom oralsex -og dermed fikk strupekreft.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Basic Instinct-stjernen Michael Douglas forklarer i et åpenhjertig intervju med The Guardian om sykdommen som nesten tok livet hans for tre år siden.

På spørsmål om han angret på sine år med røyking og drikking, som tidligere har vært antatt å være årsaken til sykdommen, svarte Douglas:

- Nei. Og uten å være for spesifikk er denne formen for kreft forårsaket av HPV, som faktisk kommer fra oralsex med en kvinne, sier han og fortsetter:

- Jeg var bekymret for at stress forårsaket av min sønns fengsling hadde utløst det. Men ja, det jeg har er en seksuelt overførbar sykdom som forårsaker kreft.

Skuespilleren ble diagnosert med kreft i 2010, etter mange måneder med ubehag. Han gikk til flere lenger, men de overså svulsten og gav han antibiotika. Nå er han friskmeldt, og har vært kreftfri i mer en to år.

HPV er en forkortelse for humant papillomavirus. Det finnes over 100 forskjellige typer. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden, og cirka 70 prosent blir smittet av HPV i løpet av livet. Noen av de typene er ufarlige og merkes ikke. Noen HPV-typer kan gi kjønnsvorter og ulike former for kreft hos både kvinner og menn, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder