BLIVENDE MOR: Haddy N'jie venter barn med Trond Giske. Her er hun fra et VG Helg-portrett. Foto: Krister Sørbø , VG

Haddy N'jie om graviditeten: Et stille jordskjelv

NRK-profilen Haddy N’jie (36) skjulte graviditeten så godt hun
kunne, men til slutt ble magen så stor at hemmeligheten måtte avsløres.

  • Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

36-åringen er kjent som både musiker og journalist, og har ledet flere NRK-programmer de siste årene.

I slutten av september røpet N'jie at hun venter barn med politikerkjæresten Trond Giske. Hun holdt graviditeten skjult fra alle andre enn de nærmeste i flere måneder.

I den nye boken «Hudløs» av portrettjournalist Kathrine Johns, snakker hun åpent om følelsene som dukker opp når man får vite at man skal bli mor for første gang.

Les også: Giske millionær på N'jies boligsalg

Boken er en samling portrettintervjuer av ti profilerte kvinner, hvor kvinnene selv har skrevet en tekst ved siden av.

NY BOK: Portrettjournalist Kathrine Johns har gitt ut intervjuer i bokform. Foto: Faksimile ,

«Vi hadde avtalt et portrett for flere måneder siden. I mellomtiden hadde jeg blitt gravid og var livredd for at noe skulle komme ut», skriver N’jie i boken.

– Må by på noe

«Hva hvis noe gikk galt i de første ukene? Hva hvis det viste seg å være noe alvorlig galt med fosteret og vi måtte ta den fryktelige avgjørelsen om ikke å gjennomføre svangerskapet? Hvor fælt ville det ikke da være å måtte håndtere telefoner fra Dagbladet og Se og Hør?» fortsetter N’jie.

VG Helg: Haddys harmoni (krever innlogging)

VG gjengir fra portrettintervjuet og N’jies personlige tekst i forståelse med N’jie selv. Hun ønsker ikke å kommentere graviditeten ytterligere overfor VG, men sier det å bli portrettert er som en trivelig tango eller bitter terrorbalanse:

– Jeg er selv journalist og skjønner at de aller fleste journalister, uansett hvor høyt vi holder demokrati- og ytringsfrihetsfanen, også skal selge et produkt. Det samme gjelder den som blir portrettert: For å selge inn det vi er opptatt av (for min del TV-aksjon, plater osv.) må vi av og til by på noe vi kanskje egentlig ikke er komfortable med, oppleve å miste kontrollen over noe som er personlig, sier hun.

Mistet styringen

I portrettintervjuet, som er en revidert utgave av en artikkel som sto på trykk i magasinet Tara, forteller 36-åringen at hun holdt graviditeten skjult ved å dra på festligheter med eplejuice i vinglasset. Hun handlet også varer som kunne skape sladder på nett fremfor å gå i butikken.

FORFATTER OG INTERVJUOBJEKT: Kathrine Johns og Haddy N'Jie. Foto: Johs. Bøe ,

Men magen hennes vokste fort og kroppen krevde at hun ikke kunne holde på hemmeligheten lenger. N’jie beskriver det i intervjuet som at hun ikke lenger hadde den sedvanlige kontrollen over kroppen.

– Nå var den opptatt med å ivareta behovene til en annen enn meg. Jeg følte meg som en passasjer i egen kropp, det var ikke jeg som hadde styringen. Magen vokste vanvittig fort, sier hun til journalisten.

28. september slapp hun endelig nyheten på sosiale medier, og responsen var overveldende.

Hun beskriver at hun satt på et tomt kontor i NRK og gråt, mens journalistene ringte og ringte.

– Klarte ikke slutte. Dette nye har skapt et behov for å beskytte. Både barnet og meg selv.

Da hun etter hvert turte å lese kommentarene i sosiale medier, var det bare glede og gode ord, hjerter og blomster. Da gråt hun igjen.

– Jeg har aldri sett for meg å bli mor. Kanskje er det derfor jeg ikke har kunnet ta telefonen når journalistene har ringt, og sagt at jeg er lykkelig eller gleder meg sånn og smilt og snakket om navn og klær. Det ville ikke vært sant. Det er så mye mer komplekst enn det. Vakkert, brutalt, mirakuløst, ufattelig. Et stille, eksistensielt jordskjelv. Min verden kommer aldri til å bli den samme. Er det ikke egentlig sånn for alle mødre? Selv om det på forsiden bare kalles «babylykke»? sier hun i boken.

Kjendisene gratulerer: – Nyt tiden!

KJÆRESTEN: Arbeiderpartipolitiker Trond Giske. Foto: Kyrre Lien , VG

Satser selv

Haddy N'jie blir portrettert sammen med prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng, Anne-Kat Hærland, Marianne Aulie, og flere andre, kjente kvinner i boken «Hudløs».

Portrettjournalist Kathrine Johns sier at hun tror Haddy delte historien «fordi hun forsto at jeg forsto».

– Det var en slags resonans. Og det hun har fortalt meg i fortrolighet om andre ting, har forblitt mellom oss, sier hun.

Johns har brukt bortimot 100.000 kroner fra egen lomme på bokprosjektet, med god hjelp av kollega og venn Per Kaarby og andre venner da hun selv ble alvorlig syk midt i prosjektet.

– Vi håper på innsalg til bokhandlere, også. Men foreløpig bestilles boken ved å kontakte meg via Facebook eller min mailadresse, sier hun.

Johns vil med boken at folk skal bli berørt – kjenne seg igjen – føle seg litt mindre alene. Hun forteller tilbringer ofte mellom fem og syv timer med intervjuobjektene sine.

– Er du redd for at grensen mellom venn og journalist skal overskrides?

– Jeg har et profesjonelt forhold til alle mine intervjuobjekter. Jeg jobber veldig intuitivt. Det gjør de fleste intervjuobjekter også. Men de er redde og vaktsomme. Jeg jobber mye med tillit – som går begge veier. Jeg er en formidler. Jeg sier alltid innledningsvis at jeg ønsker innhold. Ikke fjas, sier hun.

– Noen får man bedre kjemi med enn andre. Det er ikke lett å holde den profesjonelle avstanden. Men jeg må det. Det er emosjonelt for intervjuobjektene. Det er mye som kommer opp. Jeg er opptatt av å forvalte tillit og fortrolighet, legger hun til.

I boken har hun valgt ut «nære og ekte» intervjuer hun har gjort for magasinet Tara, og revidert dem til å bli mer tidløse.

Var gode venner

Giske og N'jie har vært et par siden i fjor, og dette blir deres første felles barn. Mens N'jie ikke har barn fra før, har Giske en datter fra et tidligere forhold.

Da VG Helg intervjuet henne i fjor sommer, fortalte hun at forholdet til Giske startet som et vennskap.

– Vi var venner ganske lenge først. Og det var et veldig godt vennskap. Når du er venn med noen, og plutselig skjønner at det er potensial for noe mer, blir du litt overrasket, sa hun den gangen.

N'jie og politikerkjæresten ble kjent med hverandre gjennom felles venner, og hun har tidligere fortalt at det overrasket henne hvor omtenksom Giske er.

Giske på sin side har tidligere sagt følgende om kjæresten til Tara:

– Hun er så god til å se andre mennesker, til å lytte og vise hver enkelt respekt uansett hvem de er. Hun er også utrolig lojal og grundig i alt hun gjør, profesjonell og vel forberedt i alt hun tar på seg, omtenksom overfor alle rundt seg. Men viktigst av alt: hun er bunnløst snill!

VG-oversikt fra 2013: Norges 100 viktigste kvinner

Likte du denne? Få flere nyheter på Rampelys!
Instagram: @rampelys

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder