TWITTER-KRITIKK: Mens TV-kritikerne skrøt av serien, fikk «Mammon» kritikk både for å være lite troverdig, for å ha dårlige dialoger og dårlig lydkvalitet. Jon Øigarden spiller hovedrollen. Foto: NRK

Én million så «Mammon», men serien slaktes på Twitter

Twitter-storm etter «Mammon»-premieren: Dårlig lyd, dårlige dialoger og lite troverdig miljøskildringer

Samtidig som TV-kritikere trillet femmerne for NRKs nye storsatsning «Mammon», fikk serien massiv kritikk på Twitter. Både for dårlig lyd, kunstige dialoger og urealistisk handling.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I går var det premiere på NRKs nye dramaserie «Mammon». Den fikk terningkast fem i VG og flere andre aviser, og hele 997.000 fikk med seg første episode.

- Det tror jeg er den mest sette thrilleren noensinne på NRK. Vi er i alle fall strålende fornøyd. Jeg hadde håpet på 750.000, så dette er over all forventning, sier produsent Vegard Stenberg Eriksen som tidligere har produsert «Himmelblå».

Hva synes du om «Mammon»?Kast terning og si din mening her !

Men på Twitter fikk serien hard medfart.

Ny lydskandale

TV-seerne uttrykte på Twitter at de mente serien var preget av kunstige dialoger, flaue skuespillerprestasjoner - og dårlig lyd. Flere mente at NRK nok en gang har levert en ny «lydskandale» - og sammenlikner med «Halvbroren» fra i fjor.

«Overser logiske brister i #Mammon og gleder meg til neste. Men hvordan er d mulig med en ny lyd-skandale tilsvarende den i #Halvbroren?», spør Even Riise på Twitter.

- Vil ikke justere lyden

I fjor måtte NRK gå ut og beklage lydnivået i dramaserien «Halvbroren» - for så å justere lyden. Det kommer ikke til å skje denne gangen, sier «Mammon»-produsent Vegard Stenberg Eriksen i NRK.

- Jeg skjønner at det er vanskelig for folk å høre lyd. Vi har valgt å gå mer for filmlyd og et kreativt lydbilde som er bygget opp i studio. Dette er med på å fargelegge stemningen i scenene, slik at det blir mer troverdig. Men det krever mer av seerne i forhold til å fange opp dialog. Og dessverre for de som sliter med å høre, så er det jo ikke bare å skru opp lyden, sier Stenberg Eriksen - som imidlertid beklager at undertekstene fra NRKs tekst-TV-side 777 ikke var synkronisert helt med dialogen.

- Det var selvfølgelig ikke bra. Dette skal vi få rettet opp i, sier produsenten.

Vant til undertekster

Han mener at norske TV-seere er vant med å se utenlandske serier med undertekster - og tror dette kan være en forklaring på hvorfor vi mener lyden og dialogene er så dårlig på norske serier.

- Det har noe med språkøret vårt å gjøre. Jeg tror danskene også kan gremmes av danske dialoger, mens vi synes det er fantastisk - fordi vi ikke får med oss nyansene og i tillegg leser undertekstene.

Klagde på dialogen

En av de som kritiserte dialogene i serien var kritiker Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet som blant annet skrev følgende på Twitter:

«Seksti sekunder ut i #mammon og det er klart at dialogproblemene i norske tv-serier ikke er løst.»

På Twitter var det også mange som hengte seg opp i at serien ga en lite troverdig skildring av miljøet i en avisredaksjon.

«Jaha? Økokrim inn i redaksjonen? Manusforfatterne stryker i samfunnsfag. Latterlig og lite troverdig», skriver Aftenposten-journalist Jan Furuly på Twitter.

Mye research

Produsent Vegard Stenberg Eriksen er noe overrasket over denne kritikken, spesielt fordi de hadde brukt mye ressurser på resarch.

- Vi har brukt journalister hele veien og testet ut hvilke kjøreregler som finnes i redaksjonene. Men det er jo selvsagt satt på spissen, sier Stenberg Eriksen som understreker at de er glade for tilbakemeldinger og det store engasjementet.

- Vi er veldig fornøyd med gode kritikker, og det er også veldig mye positivt på Twitter. Jeg tror at de gode kritikkene har ført til at folk blir litt ekstra sinte på Twitter - siden de vil jekke det hele litt ned.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder