UTRADISJONELT NAVN: Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel er lei seg etter kritikken av navnet på de har gitt sin datter Estelle. Den nye prinsessen er kalt opp etter kona til gudfaren til kungen. Her fra da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit markerte ti års bryllupsdag i Oslo domkirke. Foto: Mattis Sandblad

Derfor skal prinsessen hete Estelle

(VG Nett) Sveriges nye tronarving Estelle døpes etter kona til kong Carl Gustafs gudfar Folke Bernadotte.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det var ved 12-tiden i går at ble det kjent at Sveriges nye prinsesse skal hete Estelle Silvia Ewa Mary. Et navn som overrasket mange skandinavere.

Den eneste i familien Bernadotte som har hatt dette navnet er Folke Bernadottes kone, Estelle Bernadotte, som var født i 1904. Hele kongefamilien skal ha sterke bånd til dette navnet. Det kom frem under gårsdagens pressekonferanse på det kongelige slottet i Stockholm.

- Det er et navn som ligger kronprinsessen og familien veldig varmt om hjertet, sa en tydelig rørt kong Carl Gustaf i sin tale.

Les også: Kronprinsesse Victoria: - Jeg har det utmerket

Victoria har dessuten hatt sansen for dette navnet helt siden hun var liten. Derfor var det altså en selvfølgelighet at kronprinsesse Victoria og Daniels første datter skulle få navnet Estelle. Til tross for at det er et slektsnavn, så ble til og med hoffets eget personal overrasket da navnet ble offentliggjort på slottet.

PÅ SYKEHUSET: Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel og den nye prinsessen Estelle på vei hjem til Haga slott fra Karolinska sykehus. Foto: Kungahuset.se

Sto nær familien

Estelle ble født i 1904, var amerikansk og gift med Folke Bernadotte, som var kungens gudfar. Da kungens far, Gustaf Adolf døde i en flyulykke i 1947, ble Folke en av de absolutt viktigste personene for monarken.

- Folke var jo gudfaren til kungen og ble en god støtte da Gustaf Adolf døde og etterlot seg kungen uten far, sier den svenske hoffeksperten og forfatteren Roger Lundgren til Aftonbladet.

Les også: Slik blir prinsessens oppvekst på Haga slott

Kungens mamma Sibylla stod også nær Estelle. Den amerikanske damen var ofte i nærheten under kungens oppvekst på Haga slott.

- Victoria var bare syv år da Estelle døde, men kronprinsessen står veldig nær Estelles sønn Bertil, fortsetter Lundgren.

Lei seg etter navnekritikken

Mens den norske kongeeksperten Kjell Arne Totland har vært svært begeistret for prinsessens navn, har imidlertid den svenske kongeeksperten og historikeren Herman Lindqvist vært betydelig mer skeptisk til det utradisjonelle navnevalget.

- Dette er ikke et navn for en dronning. Kanskje en nattklubbdronning, sa Lindqvist til Aftonbladets live-sending.

Herman har skrevet bøker om både kungen og Victoria, og har dessuten blitt ansett som Victorias egen mentor. Lundgren mener at den krasse kritikken derfor har vært ekstra sårende.

- Det er klart at Victoria og Daniel blir veldig lei seg over Hermans utspill. Spesielt siden han står så nært kongefamilien. Jeg synes det er både utvitende og forskammende av han. Man trenger faktisk ikke alltid å følge alle tradisjoner selv om man er kongelig, sier hoffeksperten.

Les også: Daniel: - Vi har fått en veldig søt prinsesse

- Hedrende

På slottet ønsker man ikke å kommentere navnebråket.

- Kronprinsesseparet har valgt fire navn som de synes er vakre. Silvia og Ewa kommer naturligvis etter mor- og farmor, men vi ønsker ikke si noe ytterligere om navnet, sier Ulrika Näsholm, på hoffets informasjonsavdeling til Aftonbladet.

Folkes og Estelles sønn, med samme navn som sin far, er rørt over kronprinsesseparet valg av navn.

- Det er veldig hedrende. Victorias farmor Sibylla og min mor Estelle var veldig gode venner og min far var gudfar til kungen, sier Folkes, som beskriver sin mor som snill, omtenksom og bestemt.

- Estelle visste hva hun ville og var en god mor, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder