STOLT KOLLEGA: Aksel Hennie og Morten Tyldum har jobbet sammen i forbindelse med flere norske filmer. Her på festpremiere på Colosseum kino på filmen «Pionér». Foto:Krister Sørbø,VG

Oscar-nominasjonen: Hennie hyller Tyldum

Aksel Hennie er svært stolt over Oscar-nominasjonene til sin gode venn Morten Tyldum. Flere i norsk filmbransje hyller den norske regissøren.

 • Borghild Maaland
 • Jennifer Bråthen
 • Kristine Hellem Aanstad
 • Jørn Pettersen
 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over fem år gammel

– Morten er en av de mest begavede, dedikerte og hardt arbeidene mennesker jeg vet om, sier Hennie til VG.

– Jeg er utrolig glad på hans vegne. Han fortjener hver eneste av de åtte nominasjonene «The Imitation Game» har fått. Det er en vesentlig grunn til at han fikk alle nominasjonene; han er dritflink! Jeg er veldig stolt, også fordi han er en god venn av meg, fortsetter han.

De to kompisene har fulgt hverandres karrierer. Aksel hadde en av hovedrollene i Tyldums debutfilm, «Buddy» fra 2003, og han spilte i «Hodejegerne» fra 2011 Sistnevnte film ble duoens åpning mot en internasjonal filmverden.

– Jeg kan takke Morten for enormt mye når det gjelder min egen filmkarriere. Vi har fulgt hverandre hele veien. Jeg er fryktelig glad for å ha jobbet med ham. Og nå jobber jeg med Ridley Scott. Jeg har all grunn til å være fornøyd, sier en entusiastisk Aksel Hennie.

KOMPISER: Morten Tyldum hadde regien på «Hodejegerne», der kompisen Aksel Hennie hadde hovedrollen Foto: Erik Aavatsmark /Friland AS Foto: ,

Åtte nominasjoner

Klokken 14.40, norsk tid, startet opplesningen av Oscar-nominasjonene for 2014-filmene, fire dager etter at årets Golden Globe-prisdryss fant sted.

« The Imitation Game» er nominert i kategoriene: «beste filmklipp», «beste produksjonsdesign», «beste originalmusikk», «beste regi»,«beste tilrettelagte manus» og «beste film». Keira Knightley er nominert for «beste kvinnelige birolle», mens Benedict Cumberbatch er nominert for «beste mannlige hovedrolle».

Med sine åtte vinnersjanser følger Tyldum og «The Imitation Game» hakk i hæl på de to filmene som stakk av med aller flest nominasjoner – nemlig «The Grand Budapest Hotel» og «Birdman» som begge kan vinne i ni kategorier.

SKUESPILLER: Tobias Santelmann. Foto:Nils Bjåland,VG

– Dette er helt rått og fryktelig moro. Disse nominasjonene viser at han har gjort mye riktig. Det er en enorm prestasjon å være nominert kategorier som beste regi og beste film, sier skuespilleren Tobias Santelmann.

Han fikk selv en smak av Oscar-eventyret etter at storfilmen «Kon-Tiki» var nominert til Oscar i 2013, hvor han spilte rollen som Knut Haugland. Han er for tiden aktuell i populære «Kampen om tungtvannet» på NRK.

– Norsk film har virkelig all grunn til både å være glade og stolte på Morten Tyldums vegne og det viser virkelig at det skjer noe med norsk film for tiden, sier Tobias Santelmann.

Bra for norsk film

Agnes Kittelsen, som også var en del av «Kon-Tiki» eventyret, håper Tyldum og filmen gjør det bedre under årets Oscar-utdeling enn under Golden Globe der Tyldum ble nominert til fem ulike kategorier uten å gå til topps.

– Store gratulasjoner til Morten Tyldum, utbryter Agnes Kittelsen som ikke visste om nominasjonene før VG ringte.

– Dette er helt fantastisk. Så kult. Han er virkelig en av de store gutta nå. Håper bare at det går bedre enn det gjorde med Golden Globe, sier Kittelsen.

Pål Sverre Hagen, som hadde hovedrollen i filmen om Heyerdahl, sparer heller ikke på lovordene.

HEIER PÅ TYLDUM:Pål Sverre Hagen og Kristofer Hivju. Foto:Krister Sørbø,VG

– Det sier seg jo selv at det er fantastisk for både filmen hans og for Morten Tyldum selv. Det er også bra for filmlandet Norge at en norsk regissør markerer seg på denne måten, sier Hagen, og legger til:

– Er man god på det man gjør, så er det ikke nødvendigvis langt fra Norge til hvor som helst i verden, fortsetter Pål Sverre Hagen som presiserer at det gjelder ikke bare Tyldum, men også Torill Kaave.

Hagen får støtte av skuespiller Kristofer Hivju, som håpte på nominasjon til svenske Ruben Östlunds «Turist», der han selv har en rolle sammen med norske Lisa Loven Kongsli.

– Helt fantastisk med Tyldums nominasjoner! Det er en stor dag selv om «Turist» ikke ble nominert! Jeg kommer til å gratulere ham i kveld på Critics' Choise Award! Vi er på neste ballen nå!, sier Hivju til VG via SMS fra Los Angeles.

NOMINERT: Her blir «The Imitation Game» nominert til «beste film». Foto: Mark Ralston, Afp Foto:,

Norske skuespillere er ikke de eneste som hyller Tyldums film – nyheten om den norske regissørens nominasjoner blir godt mottatt i norsk filmbransje.

– Jeg blir veldig stolt av at norske kollegaer gjør det så godt. Både Morten og Torlill setter norsk filmskapere på kartet, sier regissøren Haq.

Hun var Norges Oscar-håp i 2013, og fulgte torsdagens nominering live. Siden hun ikke har sett filmen vil hun ikke gå inn på «The Imitation Game» vinnersjanser.

– Man har allerede vunnet noe når man er nominert – han har kommet gjennom nåløyet og nå blir det gøy å følge med videre. Dette er utrolig spennende, sier Haq som har planer om å følge utdelingen 22. februar.

SPENT PÅ TYLDUMS SJANSER: Iram Haq ble ikke Ocar-mominert i 2013, men var det norske håpet. Nå heier hun på Tyldum. Her med skuespiller Amrita Acharia. Foto:Terje Bringedal,VG

– Dette er historisk

– Oscarnominasjonene er selvfølgelig først og fremst en enorm seier for Morten Tyldum! Åtte Oscar-nominasjoner, inkludert de to gjeveste kategoriene, beste regi og beste film (selv om Oscar-prisene for «beste film» gis til filmens produsenter, ikke regissøren) er rett og slett bare fantastisk, sier VGs filmekspert Jon Selås, og fortsetter:

– Det beviser for alle at Tyldum er i den definitive eliteklassen blant verdens regissører, han har gjort alle de riktige valgene underveis. Og han har bevist for hele filmverdenen at han er en mann å betro de aller største oppgavene fremover. Vi kan ikke annet enn gratulere!

Tyldum er ikke den eneste nordmannen som kan skilte med Oscar-nominering torsdag ettermiddag. For norske Torill Kove (56) stiller også med vinnersjanse i årets Oscar-race. Hun er blant de nominerte i kategorien beste animasjonskortfilmer med «Me and my Moulton (Moulton og meg)». Kove kan dermed gjenta triumfen fra 2007, hvor hun vant Oscar for kortfilmen «Den danske dikteren».

Se alle de nominerte her!

Les også

 1. «1001 gram» er Norges Oscar-kandidat

  Bent Hamers syvende spillefilm skal representere Norge i den prestisjetunge filmprisutdelingen.
 2. Oscar vs Golden Globe: Hvem blir ropt opp i dag?

  Golden Globe blir av mange sett på som den viktigste…
 3. Solgte Oscar-statuett på Ebay - ble saksøkt

  Datteren til en Oscar-belønnet fimfotograf la ut statuetten på Ebay. Det likte ikke det amerikanske filmakademiet.
 4. Tyldum-film nominert til åtte Oscar-priser

  Morten Tyldum og «The Imitation Game» er nominert i åtte kategorier – blant dem er «beste film» og «beste regi».

Mer om

 1. Oscar
 2. Aksel Hennie

Flere artikler

 1. Tyldum-film nominert til åtte Oscar-priser

 2. Tyldum om Oscar-nominasjonene: – Telefonen «eksploderte»

 3. I natt kan de vinne Golden Globe

 4. Tyldum-film nominert til fem Golden Globe-priser

 5. Eksperter: Så mange Oscar-statuetter får Tyldum

Fra andre aviser

 1. Åtte Oscar-nominasjoner til Tyldum og en til Kove

  Fædrelandsvennen
 2. - Har lært utrolig mye av Morten

  Bergens Tidende
 3. Alt du trenger å vite om Oscar-utdelingen

  Bergens Tidende
 4. Oscar til Sotra?

  Bergens Tidende
 5. Disse filmene kan bli Norges Oscar-håp

  Aftenposten
 6. Se, en norsk Oscar-favoritt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder