HELTEN: Chris Evans spiller Steve Rogers i Captain America. Foto: Disney Norge
HELTEN: Chris Evans spiller Steve Rogers i Captain America. Foto: Disney Norge

Pengekrangel stopper Disney-film på kino

RAMPELYS

På grunn av pengekrangel mellom Disney og Oslo Kino vil ikke «Captain America» bli vist på kinoer i Oslo. Nå raser fansen.

  • Sofia Storhaug
Publisert: Oppdatert: 21.03.14 13:46

Fansen i hovedstaden må nå dra til Lørenskog, Ski, Sandvika eller Lillestrøm hvis de vil se den berømte helten sin på filmlerrettet.

ANMELDELSE: Pliktløp med puls

Oslo Kino hevder på sin åpne Facebookside at årsaken er denne:

- Vi har dessverre ikke blitt enige om filmleiebetingelsene med filmens distributør. Vi synes det er veldig synd at publikum som har gledet seg til filmen ikke får sett den på kino i sentrum av Oslo, noe vi beklager.

Til VG utdyper programdirektøren ved Oslo Kino:

- Vi har rett og slett ikke blitt enige om filmleiebetingelsene. Gjennom salgsprosessen fikk vi ny kunnskap om filmleiebetingelsene i inn- og utland. Uavhengig av hvem vi sammenlikner oss med, ser vi at vi ligger på et urimelig høyt nivå. Gjennom en årrekke har vi betalt langt mer i filmleie pr billett enn våre konkurrenter. Vi mener at tiden er inne for å se på mer rettferdige leienivåer.

Vi beklager overfor vårt publikum som ikke får mulighet til å se filmen i Oslo sentrum, skriver hun i en e-post til VG.

FIKK NYE EIERE: Egmont kjøper Oslo Kino for 600 mill.

Inger Warendolph, norgessjef i Walt Disney sier at de ikke har stilt krav utover det vanlige.

- Vi har ikke forlangt noe mer leie enn vi hadde på Thor 2, som gikk på kino i November, og da hadde vi ingen problemer med å bli enige. Men nå har dette tydeligvis endret seg, sier Warendolph, og synes det er synd at striden skal gå uttover fansen.

- Det er veldig synd for fansen. Det er publikum som vil se denne filmen, så det er snakk om å ta hensyn til dem. Jeg vet at mange i Oslo har gledet seg til Captain America, så det var ikke akkurat det beste tidspunktet å begynne å stille nye kriterier. Det er en film som hadde solgt masse og hadde hatt et godt billettsalg i Oslo, sier hun.

Captain America er et amerikansk action-eventyr fra 2011. Filmen er regissert av Joe Johnston og Chris Evans spiller hovedrolle som Steve Rogers.

Ifølge The Hollywood Reporter spilte den første filmen «The First Avenger» inn over 100 millioner dollar de første to ukene etter verdenspremieren.

VGs filmekspert Borghild Maaland ber partene om å besinne seg:

- Jeg må jo si at det er ganske underlige at Oslo Kino og Disney ikke greier å bli enige økonomisk når det gjelder visningen av «Captain America». Dette handler om underholdning og penger er tydeligvis viktigere enn publikum. At man i 2014 ikke kan bli enige om hvem som skal ha hva for en amerikanske underholdningsfilm, vitner om bakstreversk stahet, sier Maaland.

Også fansen er skeptiske til avgjørelsen. På Oslo Kinos hjemmesider tordner det inn meldinger.

DISKUTER I KOMMENTARFELTET: Hva synes dere?

«Jeg har egentlig alltid hatt et ganske godt inntrykk av Oslo Kino, men at dere ikke viser en av årets største blockbustere Captain America 2 er helt beyond me.. Oslo Kino har alltid vært dyrt, men at de nye eierene velger å IKKE vise en av årets største filmer pga en priskrangel med disney er totalt uakseptabelt. Det viser litt om hvor mye dere faktisk bryr dere om fansen.. Grådige idioter», skriver Håkon Prydz på Oslo Kino sine Facebook-sider.

«Først dropper de å vise Tron Legacy på grunn av pengekrangel, nå er det Captain America: The Winter Soldier som ofres. De er arrogante og pengegriske, og misbruker sin maktposisjon i Oslo», skriver Kenneth Skogen Holdorf.