Mektige i 1814 - mektige nå

I RIKSSALEN: En følelse av andektighet fyller Jonas Gahr Støre da han gjester Rikssalen på Eidsvoll, hvor to av hans forfedre utformet Grunnloven i 1814. Foto: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

Her er kjendisetterkommerne etter eidsvollsmennene

I 1814 endret 112 menn Norges historie. 200 år senere er flere av deres etterkommere sentrale personer i det norske samfunnet - i politikk, kultur og næringsliv.

 • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over seks år gammel

I dag har man oversikt over 60.000 personer som er direkte etterkommere av eidsvollsmennene. En av dem er påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han er faktisk etterkommer av to eidsvollsmenn - Hans Johnsen Haslum og Carl Adolph Dahl. I april gjestet Støre og VG Rikssalen i Eidsvollsbygningen, hvor hans forfedre satt sammen med 110 andre menn og laget den norske Grunnloven.

- Man får en følelse av andektighet når man er her inne. Det er ikke så mange rom i Norge som har en historisk aura, men Nidarosdomen og dette rommet har det. Det er en følelse av at «det var her det skjedde, det var her vi ble til», forteller han til VG.

- Spennende

Støre blir før sommeren ny Ap-leder etter Jens Stoltenberg - som også er Eidsvoll-etterkommer. Han er imponert over hvor mye mennene klarte å utrette fra Riksforsamlingen ble åpnet på Eidsvoll 11. april og til Grunnloven ble undertegnet 17. mai.

- De hadde en utrolig progressiv dagsorden. Sakene de tok opp var moderne temaer som i dag fortsatt er relevant for en statsdannelse: Som forholdet mellom statsmaktene, pengevesen, religion - alle de store temaene, forklarer Støre.

- Hvordan er det å være etterkommer?

- Det er ikke noe jeg har tenkt så mye over. I min oppvekst var det ikke et tema, men i det siste har interessen for slektshistorien økt, og jeg synes det er veldig spennende å lese om dem og det som skjedde her.

Se den store oversikten over kjente nordmenn som har slekt tilbake til de 112 eidsvollsmennene her:

I SLEKT: Celina Midelfart, Lars Lillo-Stenberg og eidsvollsmannen Hans Christian Ulrich Midelfart. Foto: NTB SCANPIX, ROBERT S. EIK OG EIDSVOLL 1814

Hans Christian Ulrich Midelfart (1772-1823)

Sogneprest fra Nord-Trøndelag som ivret for uavhengighet, men som samtidig viste stor åpenhet for omverdenen. Fikk fire barn.

CELINA MIDELFART, næringslivsleder og investor:

- Det er alltid hyggelig å lese utdrag og gjengivelser av hans anførsler og resonnement slik de gjengis i kommentarene til utformingen av Grunnloven. Hans engasjement og medvirkning vitner om en svært diplomatisk, inkluderende, klok og rettferdig stemme med stor integritet.

LARS LILLO-STENBERG, artist:

- Jeg synes det er hyggelig å høre at det finnes folk langt bak i min slekt som forhåpentligvis har hatt en positiv innflytelse på samfunnet. Det var min mors mormor som bar navnet Midelfart, men personlig har jeg ikke noe forhold til ham. Hvis det har blitt snakket om i min familie, så har det gått meg hus forbi.

I SLEKT: Nicolai Cleve Broch, Ida Elise Broch og Niels Nielsen. Foto: NEUMANN, BJÅLAND og EIDSVOLL 1814

Niels Nielsen (1777-1854)

Født i Danmark, men kom til Norge i 1808. Jobbet som sogneprest i Sogn og Fjordane før tiden på Eidsvoll. Under debattene der forholdt han seg taus. Fikk 13 barn.

NICOLAI CLEVE BROCH, skuespiller

IDA ELISE BROCH, skuespiller
- Jeg synes det er kjempespennende å være etterkommer av en eidsvollsmann! Det er interessant med slektsforskning i seg selv, og selvfølgelig ekstra stas å slekte på en av dem som var med på å gjøre Norge fritt, gi oss en grunnlov og starten på demokrati! Jeg skal nok bruke tiden fremover på å lese mer om ham og snakke med familien om slektstreet vårt.

I SLEKT: Knut Nærum, Francis Sejersted, Anette Olsen, Fred. Olsen, Jens Stoltenberg, Hanne Sophie Greve, Lise Karlsnes, Cecilie Ditlev-Simonsen, Petter Olsen og eidsvollsmannen Hieronymus Heyerdahl. Foto: VG/ SCANPIX/ EIDSVOLL 1814

Hieronymus Heyerdahl (1773-1847)

Sogneprest fra Nord-Trøndelag som under riksforsamlingen tilhørte flertallet. Han tok nesten aldri til ordet under møter og trakk seg ut av politikken etter tiden på Eidsvoll. Fikk 13 barn.

KNUT NÆRUM, komiker og forfatter:

- Han befinner seg et sted langt ute på morssiden og har et artig navn. Det er det jeg vet. Jeg setter pris på at noen tok seg bryet med å lage grunnlov, og dermed la grunnlaget for selvstendighet og folkestyre. Man skal likevel passe seg for å sole seg i glansen av sine forfedre. Det kan hende at noen var brannstiftere og torturister, og da må jo de telle like mye.

HANNE SOPHIE GREVE, jurist og tidligere dommer i EMD:

- Jeg har alltid vært interessert i familiehistorien, og at vi er etterkommere, har vært godt videreformidlet i familien. Det er spennende å se hvor man kommer fra og hvordan de tenkte på den tiden - for dette var et svært spennende kapittel i vår historie.

FRANCIS SEJERSTED, historiker, professor og tidligere leder i Den norske Nobelkomité:

- Hele mitt voksne liv har jeg visst at jeg er etterkommer, men det har ikke vært en viktig del av min identitet. Heyerdahl var relativt passiv på Eidsvoll, men var ellers en meget anerkjent sogneprest. Han hadde også mange barn - som ga mange barnebarn - det er veldig mange som er hans etterkommere.

ANETTE OLSEN, daglig leder i Fred. Olsen & Co

FRED. OLSEN, skipsreder

- Min oldemor Marie Munstad var født Heyerdahl. Jeg traff derfor min morfars fetter Hieronymus Heyerdahl - som var tidligere borgermester i Oslo.

PETTER OLSEN, investor

JENS STOLTENBERG, påtroppende generalsekretær i NATO og tidligere statsminister

CECILIE DITLEV-SIMONSEN, konserndirektør i Gjensidige

- I dette jubileumsåret hadde det selvfølgelig vært fint å si at slektskapet med eidsvollsmannen Heyerdahl har bidratt til familiens samfunnsengasjement. Sannheten er at jeg ikke kan huske at det noen gang var snakk om ham, verken hjemme eller hos besteforeldrene i Kristiansund. Som tidligere Oslo-politiker ville det nok være mer aktuelt å fokusere på en annen Hieronymus Heyerdahl - altså Oslo-ordføreren, som var pådriver for byggingen av Oslo Rådhus.

LISE KARLSNES, artist

I SLEKT: Mads og William Nygaard - og eidsvollsmannen Palle Rømer Fleischer. Foto: VG/ EIDSVOLL 1814


Palle Rømer Fleischer (1781-1851)

Tilhørte en embedsmannsfamilie og hadde gjort karriere som offiser. På Eidsvoll sluttet han seg til unionspartiet, men holdt seg passiv i debattene. Fikk ni barn.

MADS NYGAARD, konserndirektør i Aschehoug:

- Jeg er veldig stolt over å være etterkommer av en eidsvollsmann. I mitt yrke som forlegger er det en viktig oppgave å forvalte arven etter disse mennene. Jeg har lenge visst om slektskapet, men ikke så mye om ham.

WILLIAM NYGAARD, tidligere forlagssjef i Aschehoug

I SLEKT: Thomas Hylland Eriksen og eidsvollsmannen Hans Hein Nysom. Foto: VG/ EIDSVOLL 1814

Hans Hein Nysom (1767-1831)

Sogneprest som var selvstendighetsmann, men viste ingen aktivitet i forhandlingene på Eidsvoll. Trakk seg ut av politikken etter 1814. Fikk 10 barn.

THOMAS HYLLAND ERIKSEN, professor og samfunnsdebattant:

- Forholdet mitt til Nysom er noe perifert, selv om jeg har en tante som har fortalt meg en del om ham. Det er jo en del tusen mennesker som er etterkommere, uten at det uten videre gir oss noen rett til å føle oss veldig annerledes enn de enda flere som ikke er det.

ETTERKOMMER: Espen Barth Eide er etterkommer av Brynjel Gierager - han er en av eidsvollsmennene som det ikke finnes portrett av. Foto: VG


Brynjel Gierager (1761-1838)

Drev gårdsbruk på Voss. På Eidsvoll sluttet han seg til selvstendighetspartiet, men deltok ikke aktivt i debattene. Fikk tre barn.

ESPEN BARTH EIDE, politiker og direktør i WEF:

- Jeg er etterkommer av to: Gierager på farssiden og på morssiden Anders Lysgård (1756-1827). Han fikk ikke barn, men tok til seg en gutt. Så jeg er i direkte linje, men ikke kjødelig. På Eidsvoll var han ganske opptatt av brennevinsfriheten og at man ikke skulle betale dyre dommer til utlandet. Grunnloven er noe man fortsatt er stolt over, så derfor er det morsomt å ha direkte røtter til noen av dem som utformet den.

I SLEKT: Olemic Thommessen og eidsvollsmannen Johan Collett. Foto: VG/ EIDSVOLL 1814

Johan Collett (1775-1827)

Fra Fogd i Buskerud, men ble født i Danmark. På Eidsvoll markerte han seg gjennom sitt arbeid i finanskomiteen, hvor han var sekretær. I tillegg forfattet han komiteens innstilling og forsvarte denne i riksforsamlingen. Fikk 11 barn.

OLEMIC THOMMESSEN, stortingspresident:

- Han var en interessant og dyktig person, som også gjorde seg gjeldende i flere sammenhenger rundt 1814. Kunnskapen om dette gir meg en slags eiendomsfølelse til historien, og bringer kanskje denne epoken litt nærmere.

ETTERKOMMER: Iben Sandemose er etterkommer av Thomas Bryn - han er en av eidsvollsmennene det ikke finnes portrett av. Foto: NTB SCANPIX


Thomas Bryn (1782-1827)

Var jurist og politiker, og under Riksforsamlingen sluttet han seg til unionspartiet. Etter 1814 var han stortingsrepresentant flere ganger. Fikk åtte barn.

IBEN SANDEMOSE, illustratør og bildebokforfatter

I SLEKT: Carl Otto Løvenskiold og hans tre forfedre Wedel-Jarlsberg, Severin Løvenskiold og Peder Anker. Foto: VG/ EIDSVOLL 1814

Severin Løvenskiold (1777-1856)

Godseier og unionsmann fra Telemark. Under Riksforsamlingen la han ikke skjul på sine standpunkter. Etter Eidsvoll ble han Norges statsminister i Stockholm (1828-1841) og stattholder (1841-1856). Fikk syv barn.

Johan Caspar Herman Wedel-Jarlsberg (1779-1840)

Lensgreven var Norges fremste adelsmann og stattholder. Etter tiden på Eidsvoll i 1814 fikk har i oppgave å danne en ny norsk regjering.

Peder Anker (1749-1824)

Var en av hovedaktørene innen jernverks- og trelastbransjen og tilhørte det øverste sjikt av det norske handelsborgerskapet. I perioden 1814-1822 var han Norges første statsminister.

CARL OTTO LØVENSKIOLD, konsernsjef, godseier og skogeier:

- Jeg er stolt av at jeg har forfedre som hadde mulighet til å forme landets fremtid i en veldig viktig tid. Jeg er stolt av bidraget deres - det var en del av en solid innsats som har lagt grunnlaget for et godt og fredfullt Norge. I dag er jeg så heldig at jeg driver en virksomhet som går direkte tilbake til det de drev med i sin tid.

I SLEKT: Georg Apenes og eidsvollsmannen Ole Clausen Mørch. Foto: VG/ EIDSVOLL 1814


Ole Clausen Mørch (1774-1829)

Tilhørte en av de eldste og rikeste handelsslektene på Sørlandet. Under riksforsamlingen sluttet han seg til unionspartiet. Fikk fem barn.

GEORG APENES, tidligere stortingsrepresentant og direktør i Datatilsynet:

- Gjennom årene har jeg følt en viss stolthet over å være i slekt med Mørch, selv om han var en av de grå eminenser. Han gjorde ikke så mye ut av seg på Eidsvoll, men han ble beskrevet som en hyggelig mann man kunne ha en fin stund med. Og det er jo ikke noe dårlig skussmål.

I SLEKT: Werner Christie og eidsvollsmennene Peder Valentin Rosenkilde og Wedel-Jarlsberg. Foto: VG/ EIDSVOLL 1814

Peder Valentin Rosenkilde (1772-1836)

Var en ivrig forkjemper for norsk selvstendighetspolitikk. På Eidsvoll deltok han ikke i selve ordskiftene, men kom ofte med rop og bifall til talene. Fikk fem barn.

WERNER CHRISTIE, tidligere helsepolitiker og lege:

- Å være etterkommer av en eidsvollsmann er ikke spesielt eller interessant for det finnes hundre tusener av nordmenn som er etterkommere av historiske personer. For meg er det mer inspirerende at alle skapninger på kloden er i slekt med hverandre. Jeg vil likevel si at alle eidsvollsmennene la til rette for en god og fredelig utvikling i landet- og det har vært en lykke for alle norske siden.

Les også

 1. Over én million søk i eidsvollsetterkommer-basen

  På en uke har det blitt gjort 1.049.876 søk mot VGs databasen hvor man kan undersøke om man er etterkommer av en av de…
 2. Er denne dalen stedet med flest Eidsvoll-etterkommere i Norge?

  VALLE (VG) 27 setesdøler trosset regn og vind for å gjenskape slektsbildet fra 1902 og feire grunnlovsjubileet.
 3. Hvordan feirer du grunnlovsjubileet?

  Send inn bilder og historier - kanskje kommer netopp ditt bilde på trykk i VG.
 4. Søskenflokk i slekt med fem eidsvollsmenn

  BYGDØY (VG) Moren er etterkommer av fire eidsvollsmenn og faren har en forfar som var med å lage Grunnloven.

Mer om

 1. Grunnlovsjubileet

Flere artikler

 1. Søskenflokk i slekt med fem eidsvollsmenn

 2. Pluss content

  I slekt med fem eidsvollsmenn

 3. Jakter 10.000 «ukjente» etterkommere

 4. Er du i slekt med en eidsvollsmann?

 5. Hurra for 7. mai!

Fra andre aviser

 1. Skampletten fra Eidsvoll

  Aftenposten
 2. Er vår grunnlov best i Norden?

  Aftenposten
 3. Eidsvollsmennenes hus - se hvordan de bodde

  Aftenposten
 4. Kronikk: Grunnlovsendringene fra våren 2014 kan føre til rettslig uklarhet i mange år

  Aftenposten
 5. 1814: Med gode middager på Bogstad bygget de det nye Norge

  Aftenposten
 6. Mysteriet fra 1814: Erna Solbergs aller første forgjenger hadde sin aller første arbeidsdag i dag for 200 år siden.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no