EVENTYRER: Den siste tiden har Jarle Andhøy (37) stått midt i rettssaken som omhandler hans reise tilbake til Antarktis etter at «Berserk» og mannskapet på tre forsvant. Nå blir reisen TV-serie: «Jakten på Bersærk». Foto:Helge Mikalsen,VG

Andhøy ble dømt i retten : - Dommen vil ankes til Høyesterett

Jarle Andhøy er i Hålogaland lagmannsrett dømt til å betale 45.000 kroner i bot i forbindelse med en seiltur til Antarktis i 2011.

  • Sofia Storhaug

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg er veldig fornøyd med lagmannsrettdommen. Den gir meg rett i det jeg har sagt hele tiden, nemlig det at jeg har rett til å seile på åpent hav i farvannet rundt Antarktis, sier Andhøy da VG ringer han.

Straffen settes til en bot på 45 000 kroner eller subsidiært fengsel i 50 dager, heter det i rettsdokumentene. Jarle Andhøy må også dekke staten sakskostnader på 5000 kroner.

37-åringen ble anmeldt av Norsk Polarinstitutt etter at han i 2012 gjennomførte en leteaksjon etter «Berserk», året etter at seilbåten og mannskapet på tre forsvant i Sørishavet.

- Gir meg begrensninger

Til tross for at TV-profilen er fornøyd med dommen, synes han også at den er selvmotsigende:

– Det som er selvmotsigende i dommen er at norsk rett gir meg begrensninger i seilasen opp mot kysten og fjæresteinene, begrensinger i forhold til oppankring og det er en tilsnikende juridisk begrensning som hverken kongeriket Norge eller andre stater har, fordi ingen stater har suverenitet over territorialfarvann og eierskap til farvannet rundt Antarktis, sier han.

Andhøys «Berserk»-kamerater Tom Gisle Bellika (36), Robert Skaanes (34) og Leonard J. Banks (32) – er aldri blitt funnet, og Instituttet mente at Andhøy hverken hadde nødvendig godkjenning eller forsikring for leteaksjonen.

Da TV-profilen ble dømt tidligere i år, i Nord-Troms tingrett i juni, anket han dommen. I Hålogaland lagmannsrett ble han dømt for andre gang.

Anket flere ganger

Den tre dager lange rettssaken i Tromsø ble fredag avsluttet med at Andhøys forsvarer Brynjar Østgård la ned påstand om at Andhøy må frifinnes for å ha reist tilbake til Antarktis uten godkjennelse og forsikring.

Også nå vil Andhøy anke dommen. Denne gangen ankes saken til Høyesterett.

– På grunn av selvmotsigelsen i dommen, som på den ene side gir meg retten til å seile på åpent hav, men på den annen side forsøker begrense navigasjonen til en statsløs kyst så vil dommen ankes til høyesterett.

I et intervju med VG tidligere i dag hevdet Andhøy at han hadde reist igjen.

– Ja. Det hadde jeg. Uten å nøle, sa han før dommen var gitt.

Forrige torsdag forsøkte Berserk-skipperen å sannsynliggjøre at Berserk fikk beskjed om å forlate et verneområde i Antarktis dagen før båten forliste i en orkan. Andhøy er fornøyd med dealjene som har kommet frem i høringene:

Fornøyd

– Det var som forventet, og motivet for rettsaken som var å få ut mest mulig informasjon er jeg veldig fornøyd med resultatet av. Jeg er veldig fornøyd med at lagmannsrettens dom legger til grunn at jeg og andre seilfartøy har rett til å seile på åpent hav rundt Antarktis, og at ikke Norsk polarinstitutt eller andre forvaltningsaktører har rett til å sette noen begrensning på denne seilasen. Det er en seier for meg og regattaer som Volvo Ocean Race, Venndee globe og andre seilaktiviteter som operer i farvannet rundt Antarktis.

Statsadvokat Lars Fause er fornøyd med den avgitte dommen.

– Den fremstår som velskrevet, og er et godt juridisk håndverk.

– Hva blir prosessen videre dersom Andhøy anker?

– Det normale når man får mehold vil være å be om at anken ikke tillates fremmet. Når det gjelder denne saken så får vi ta det spørsmålet når det kommer, sier Fause.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder