TAPTE: Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther ankommer Høyesterett dagen før behandlingen av saken artistekteparet nå har tapt mot Se og Hør. Foto: Scanpix

Bryllupsbilde-dom til Strasbourg

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther bringer Høyesteretts dom i saken mot Se og Hør inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Vi føler rett og slett at den endelige dommen ikke er gitt, både fordi Høyesterett var såpass splittet og fordi det er så mange utenom oss selv som er alvorlig indignert over dommen og hvordan den er uttrykt, sier Lars Lillo-Stenberg til NRK.

Lillo-Stenberg og Sæther gikk til rettssak mot Se og Hør etter at bladet uten samtykke trykket bilder fra bryllupet deres i 2005. De mente trykkingen av bildene var i strid med straffelovens bestemmelser om privatlivets fred.

Ekteparet fikk medhold både i tingretten og lagmannsretten. I begge rettsinstansene ble ukebladet dømt til å betale en erstatning på 150.000 kroner.

Støtte fra folket

Allerede onsdag, samme dag som dommen kom, fortalt Lillo-Stenberg at paret vurderte å ta saken videre.

I en ikke-vitenskapelig-avstemning VG Nett hadde blant sine lesere onsdag sa et klart flertal at de støttet kjendisekteparet i kampen mot Se og Hør.

- Det føles veldig godt. Jeg er glad du fortalte det, sa Lars Lillo-Stenberg da VG Netts journalist opplyste om dette onsdag kveld.

Støtten fra folk er også noe av det som gjør at paret nå har bestemt seg for å ta saken til Menneskerettighetsdomstolen.

- Det er klart det gjør det enklere å kjempe videre når så mange har støttet oss og gitt oss inntrykk av at det er veldig flott hvis vi går videre med saken, sier Lillo-Stenberg til NRK.

Staten vs. ekteparet

En sak i Strasbourg kan komme til å koste store pengesummer. Norsk Skuespillerforbund, der Andrine Sæther er medlem, har sagt seg villig til å støtte paret med flere hundre tusen kroner.

Dersom saken blir tatt opp av domstolen i Strasbourg så vil den være mellom den norske stat og ekteparet, ettersom det er dommen fra Høyesterett som blir brakt inn. Det blir således ikke en ny sak mellom Se og Hør og kjendisparet.

Sjefredaktør Harald Haave i Se og Hør, ønsker ikke å kommentere utiklingen i saken, siden det nå ikke lenger er en sak mellom dem og Lillo-Stenberg og Sæther. Han sa likevel følgende til VG Nett på onsdag, da det ble kjent at paret vurderte å ta saken videre:

- Her kan det være lurt å la følelsene senke seg litt.

Intern uenighet

Lillo-Stenberg sa til VG Nett onsdag at han mener de har en god sak etter at paret først fikk medhold i tingretten og lagmannsretten.

- Det hadde vært tøffere å vurdere det hvis vi fikk fem høyestedommere mot oss. Men her har mindretallet på to dommere skrevet en god og saklig analyse av problemstillingen.

- Jeg synes flertallet i høyesterett blir litt mer synsete, de går ikke grundig nok inn på hovedpoenget, at vårt privatliv blir krenket, sa Lillo-Stenberg etter at to av tre dommere hadde støttet deres syn.

Det er ikke sikkert at domstolen i Strasbourg vil ta opp saken. Og dersom den gjør det kan det ta flere år før saken blir berammet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder