STORBRITANNIA-SUKSESS: «Hodejegerne» spilte inn for 3,5 millioner kroner under åpningshelgen i Storbritannia. Regissør Morten Tyldum (midten) gleder seg nå over å ha blitt nominert til landets svar på Oscar. Her sammen med hovedrolleinnehaverne Aksel Hennie og Synnøve Macody Lund. Foto: Foto: Friland Produksjon AS.

«Hodejegerne»-regissøren om «britenes Oscar»-nominasjonen: - En stor ære

Regissør Morten Tyldum mener det er ærefullt at «Hodejegerne» er nominert til britenes svar på Oscar, men blir overrasket om den norske filmen skulle gå til topps.

  • Håvard Kristoffersen Hansen

Artikkelen er over syv år gammel


- Det er kjempegøy. Til Oscar blir det valgt ut en film som skal representere Norge. Her er det Bafta-komiteen som har valgt samtlige. Vi er nominert sammen med veldig sterke produksjoner. Det er en stor ære, sier han på telefon til NTB fra Cape Town hvor han for tiden spiller inn en reklamefilm.

Den norske storfilmen har allerede hatt suksess i USA og har i tillegg blitt nominert til den europeiske varianten av Oscar og vunnet Folkets Amanda.

Og i dag ble det altså kunngjort at «Hodejegerne» konkurrerer i Bafta-kategorien for beste fremmedspråklige film. Prisen regnes av filmindustrien som britenes svar på Oscar-utdelingen. Det er første gang en norsk produksjon har nådd så langt.

Sterke konkurrenter

De øvrige nominerte er «Amour» (regi Michael Haneke), «The Hunt» (regi Thomas Vinterberg), «Rust and Bone» (regi Jacques Audiard) og «Untouchable» (regi Eric Toledano).

Både Haneke og Toledanos filmer er nominert til både Oscar og Golden Globe, mens Audiards produksjon er nominert til Golden Globe.

- Jeg må si jeg blir gledelig overrasket om vi vinner, men bare å bli nominert er en seier. Bafta er viktig i Hollywood. Det er bare Oscar som kan toppe dette, sier han.

«Hodejegerne» har gått svært godt på kino i Storbritannia og bare i åpningshelgen i april i fjor spilte den inn 3,5 millioner kroner.

PÅ BESØK: Kjendisparet Aksel Hennie og Tone Damli Aaberge har besøkt regissør Morten Tyldum i Cape Town. Førstnevnte er ifølge Tyldum godt fornøyd med nominasjonen. Her under premieren av filmen i 2011. Foto: Espen Braata


- Det britiske publikummet er et kvalitetspublikum som ikke lar seg forføre av markedsføring. «Hodejegerne» har spredd seg gjennom jungeltelegrafen og ble en av de mest sette fremmedspråklige filmene i Storbritannia i 2012, sier Tyldum.

Ny film

«Hodejegerne» bygger på Jo Nesbøs roman av samme navn. Hovedrollen som Roger Brown spilles av Aksel Hennie.

- Aksel og Tone (Damli Aaberge, red.anm.) har vært her nede, men dro hjem i går. Han er også klar over hvor mye Bafta betyr, så han er sikkert glad. Det blir helt klart en tur til London i februar, sier Tyldum.

Han skal også til England til sommeren, men da for et lengre opphold i forbindelse med innspillingen av sin nye film, den amerikanske produksjonen «The Imitation Game». Den bygger på den sanne historien om den britiske matematikeren Alan Turing, som knakk tyskernes kode under 2. verdenskrig.

- Det blir en blanding av et sterkt persondrama og et krigsdrama. Det er kjente navn med, men fordi det ikke er helt klart ennå, må vi vente med å si hvem det dreier seg om, sier Morten Tyldum.

Årets utdeling finner sted søndag 10. februar i Royal Opera House i London.

(©NTB / VG NETT)

Flere artikler

  1. «Hodejegerne» kjemper om prestisjetung pris i kveld

  2. «Hodejegerne» nominert til «britenes Oscar»

  3. Aksel Hennie slo James Bond

  4. Tyldum etter Golden Globe-nedturen: – Det er viktig å nyte øyeblikket

  5. Deadline: Morten Tyldum utvikler amerikansk «Hodejegerne»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder