GIFTEKLARE: Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist fotografert i Vita Havet - rommet hvor de skal ha middagen sin på lørdag. Foto:Mattias Edwall, Kungahuset.se,

Klart for bryllupsfest i Sverige

VG har samlet all informasjonen du trenger for å holde deg oppdatert på det kongelige bryllupet til prins Carl Philip (36) og Sofia Hellqvist (30).

  • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over fire år gammel

For ett år siden gikk prins Carl Philip ned på kne, og spurte kjæresten Sofia Hellqvist om hun ville bli hans kone – og med det Sveriges neste prinsesse.

I morgen er den store dagen, og vielsen starter klokken 16.30 i Slottskyrkan. Under seremonien i kirken skal indieartisten David Pagmar opptre med låten «Paraply», som er en tolkning av Rihannas hit «Umbrella». I tillegg skal popartisten Salem Al Fakir opptre, samt noen medlemmer fra Kungliga filharmonikerna, melder Aftonbladet.

Etter seremonien skal brudeparet kjøre med hest og vogn gjennom Stockholms gater:

RUTEN: Etter seremonien skal brudeparet kjøre med hest og vogn gjennom Stockholms gater. Foto:Kungahuset.se,

Yttre borggården, Slottsbacken, Skeppsbron, Slottskajen, Norrbro, Regeringsgatan, Hamngatan, Nybroplan, Nybrokajen, Hovslagargatan, Södra Blasieholmshamnen, Strömbron og siste stopp er Logården – hvor de blir møtt med salutt bestående av 21 skudd, med fem sekunders mellomrom.

Frieriet: Carl Philip fridde med rådyr diamantring

Så er det duket for festmiddag på Stockholms Slott, eller nærmere bestemt i Vita Havet, før det blir dans i Karl XIs galleri ut i de lange nattetimene.

BRYLLUPSKAKEN:

Det er det svenske konditorlandslaget, med Mattis Ljungberg (42) i spissen, som har ansvaret for bryllupskaken. Hvilken kake, størrelse og smak er strengt hemmelig, men 42-åringen har fortalt at de har brukt mye tid på planlegging, og at hvis kaken skulle lages under «vanlige forhold, ville det tatt minst ett år».

– Former, tilbehør, håndlagede deler. Det skal jo være spesielt, og det er ingen deler man kan kjøpe i butikken.

STORSLÅTT: Vita Havet ble bruk da kong Carl Gustaf feiret 40 år på tronen i 2013. Foto:Pontus Lundahl / Tt,

MIDDAGEN:

Prinsen, som er svært matinteressert, har ifølge Aftonbladet selv plukket ut kokkene som skal lage maten i bryllupet, og brudeparet har vært involvert i menyen – som er hemmelig frem til bryllupet. Det er invitert rundt 400 gjester til middagen.

SOFIAS BRUDEKJOLE:

Svenske eksperter, som Aftonbladet har vært i kontakt med, tror den kommende prinsessen vil ha på seg en kjole med blonder, som er laget av en svensk designer og smalere i formen enn kjolene til prinsens søstre.

MinMote: Sofia Hellqvist stilforvandling: Fra sexy og utfordrende til klassisk og elegant

FRISYRE:

Etter alt å dømme er det kjendisfrisør Marwan «Marre» Hitti som skal stå for bryllupsfrisyren. De to kjente hverandre allerede før Hellqvist var med i «Paradise Hotell» i 2005.

DIADEM:

På hodet tror designer Camilla Thulin at bruden vil bære diademet som både dronning Silvia og kronprinsesse Victoria brukte i sine bryllup.

Les også: Fra glamourmodell til det svenske kongehuset

CARL PHILIPS ANTREKK:

Det er forventet at prinsen vil ha på seg majoruniformen som han ble utstyrt med i høst. Spørsmålet er bare om han tar skjegget eller ikke. Flere eksperter Aftonbladet har snakket med tror han vil beholde det, men trimme det før seremonien.

BARBERER HAN SEG? I 2011 gjestet prinsen Monaco og da var han helt glattbarbert. De siste årene har han derimot latt skjegget gro. Foto:AFP/ VG,

DROPPER FORLOVER:

Prinsen skal ikke ha forlover, og Hellqvist skal ikke ha brudepiker i bryllupet, men heller en blomsterpike.

MOR OG FAR: Marie og Erik Hellqvist fotografert på slottet i mai. Foto:Aftonbladet,

FØLGES AV FAREN:

Bruden har også bestemt at faren, Erik Hellqvist, skal følge henne opp kirkegangen – selv om det ikke har vært vanlig i kongelige bryllup.

VERDENSSTJERNER OPPTRER:

Etter den private middagen skal bryllupsgjestene få svinge seg til toner fra svenske Tim Bergling, mest kjent som Avicii, og duoen Icona Pop. Brudeparet er stor fan av artistene, og det var prinsen selv som tok kontakt med Avicii og ba han om å spille for dem på lørdag.

VIER PARET:

Det er overhoffpredikant Lars-Göran Lönnermark og hoffpastor Michael Bjerkhagen som skal vie brudeparet. Sistnevnte var også involvert i bryllupet til Madeleine og Victoria, samt dåpen til prinsesse Leonore.

DÅP: Michael Bjerkhagen og Lars-Göran Lönnermark i dåpen til lille prinsesse Leonore, sammen med foreldrene prinsesse Madeleine og Christopher O'Neill. Foto:Bertil Ericson / Tt,NTB scanpix

NORSKE KONGELIGE GJESTER:

Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, samt dronning Sonja, skal representere det norske kongehuset i det svenske bryllupet.

KONGELIGE GJESTER:

Fra Storbritannia kommer prins Edward og grevinne Sophie av Wessex, fra Danmark kommer dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, fra Spania er det forventet at kong Felipe VI og dronning Letizia kommer, samt representanter fra kongefamiliene i Hellas, Belgia, Luxembourg og Nederland, melder Hello Magazine.

GRAVID: Prinsesse Madde og Sofia Hellqvist fotografert på Sveriges nasjonaldag 6. juni. Foto:Tt News Agency,Reuters

HØYGRAVIDE MADDE:

Prinsesse Madeleine kan føde hvilken dag som helst, og hvis babyen velger å komme under bryllupet så finnes det allerede en plan for hvordan det skal løses best mulig, bekrefter informasjonssjefen ved det svenske hoffet til Expressen.

De vil ikke gå ut med detaljer, men både ambulanse og helsepersonell vil være i umiddelbar nærhet hele dagen. Et annet alternativ er at Madde må holde seg hjemme den dagen for å unngå å stjele oppmerksomhet fra broren og hans kommende kone Sofia Hellqvist.

Les også: Madde tar avstand fra Sofia og Endelig er Madeleine og Sofia venninner

PRISLAPP:

Det er forventet at morgendagens bryllup vil koste like mye som Maddes, altså rundt seks millioner kroner. Kongen betaler den private delen av bryllupet, og det tilsvarer halvparten av den totale summen. Arrangementet i kirken, blomster, sikkerhet og transport betales av staten, opplyser det svenske kongehusets økonomisjef til Aftonbladet.

FULL KONTROLL:

I et intervju med svenske TT forteller Sofia Hellqvist at de to har hatt sterke meninger om hvordan bryllupet skal være.

– Vi har forsøkt å skape en rød tråd; fra blomster til musikk. Jeg tror at det gir oss en trygghet når vi står der på lørdag, at vi har vært involvert i alle ledd.

VGTV:Vi varmer opp til bryllupet med Aftonbladets direktesending fra i morgen klokken 10 til seremonien starter 16.30.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder