FYLLER 90: Prins Philip, gemalen til Storbritannias Dronning Elizabeth. Foto: WENN.COM

FYLLER 90: Prins Philip, gemalen til Storbritannias Dronning Elizabeth. Foto: WENN.COM

90 år med elleville uttalelser fra prins Philip

Han regnes som en stor sjarmør og en gentleman av den gamle skolen, men han er også beryktet for sine sleivkjeftede uttalelser.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Fredag fyller britiske dronning Elizabeths ektemann prins Philip 90 år.

Hertugen av Edinburgh, som hans offisielle tittel lyder, har vært dronningens gemal siden 1947. Han har sagt at han ikke ønsker noe oppstyr på 90-årsdagen, men mediene har likevel hatt det travelt med å minne om alt det rare han har sagt opp gjennom årene.

- Hvis dere blir her enda lenger, får dere smale øyne alle sammen, sa prinsen til en gruppe britiske utvekslingsstudenter i Kina i 1986. Og han spurte ledere for urbefolkningen i Australia om aboriginene, som de kalles, fortsatt kaster spyd på hverandre.

Les også: Dronningen smakte ikke på Guinnessen

Så hatten passer

Men de frekke spørsmålene og de spydige bemerkningene går ikke bare ut over fremmede. - Hvor i all verden har du den hatten fra, skal han ha spurt sin kone dronningen, da hun bar en av den britiske monarkens mange kroner under kroningsseremonien i London i 1953.

Han er blitt vant til å bli hengt ut og latterliggjort, og av og til koker det over for en mann som kanskje syns han kunne hatt bedre ting å gjøre enn å vandre omkring to skritt bak sin kone.

- Jeg er ikke noe annet enn en fordømt amøbe her ved hoffet, skal han ha sagt.

Men blant britene har han etter hvert vunnet respekt, selv om det kanskje er å ta hardt i, hvis man kaller ham folkekjær. Statsminister David Cameron har i Parlamentet rost prins Philip for hans «jordnære og saklige» innsats for naturvern og miljøbevissthet.

Født på kjøkkenbord

Prins Philip ble født 10. juni 1921 på den greske øya Korfu, som sønn av prins Andreas av Hellas og prinsesse Alice av Battenberg - og etter sigende kom han til verden på et kjøkkenbord. I 1924 måtte familien dra i eksil, og de havnet i Storbritannia.

Prinsen møtte sin tilkommende kone for første gang på en lørdag i året 1939, men da var Elizabeth bare 13 år gammel. Senere utviklet bekjentskapet seg til kjærlighet, og 20. november 1947 ble paret viet i Westminster Abbey i London. Det var først i 1957 at Philip fikk offisiell tittel som prins.

90-årsdagen fredag skal etter hans eget ønske være en helt normal arbeidsdag, men søndag skal han i alle fall feires på behørig vis med en festgudstjeneste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder