RØD LØPER: Forfatter Jo Nesbø ble torsdag møtt med rød løper under lanseringen av sin siste bok. - Den er blodrød, kommenterte han til pressen. Foto: Tommy H. Brakstad

Nesbø kan allerede ha tjent over 11 millioner på «Gjenferd»

(VG Nett) Terningene har gått varme i landets avisredaksjoner. Jo Nesbøs siste bok «Gjenferd» kan bli denne sommerens bestselger.

Tommy H. Brakstad
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Jo Nesbøs niende bok ble lansert torsdag. Så langt er boken solgt i over 160.000 eksemplarer.

- Det ser ut til at det første opplaget allerede er utsolgt, opplyser kommunikasjons- og rettighetssjef Even Råkil i Aschehoug til VG Nett.

Med det kan boken ha omsatt for over 60 millioner kroner, viser et raskt regnestykke. I følge Råkil har landets bokhandlere bedt om 110.000 eksemplarer.

Les anmeldelsen her: Hole får kjørt seg

I tilegg kommer bøkene som de norske bokklubber har sikret seg. Bokklubben har alene bedt om 50.000 eksemplarer av den siste historien om Harry Hole.

- Det er ikke fare for at vi vil gå tom. Boken vil bli trykket i et nytt opplag med det første, forteller Even Råkil.

Vil kanskje synge

Om førsteopplaget av boken når norske hjem, vil Nesbø anslagsvis kunne sitte igjen med over 11 millioner kroner. Tidligere beregninger viser at Jo Nesbø er god for nesten 50 millioner kroner.

Hovedpersonen selv lanserte boken sin på torsdag ettermiddag hos Norli bokhandel i Oslo. Nesbø var tydelig preget av all oppmerksomheten lanseringen fikk.

- Den offisielle delen har vært bra. Senere skal jeg på lanseringsfest og høre på favorittbandet mitt Yum Yums.

- Kommer du til å opptre?

- Om jeg tar mikrofonen er ikke sikkert, smilte forfatteren sekunder før han inntok podiet i bokhandelen.

VG møtte Jo Nesbø tidligere i dag: Les intervjuet her

- Jo Nesbø er et kinderegg

Den første boken om Harry Hole kom i 1997. Før dette hadde Jo Nesbø stor suksess som vokalist og låtskriver i bandet Di Derre.

Les også: 16-åring laget Harry Hole-omslaget

Jo Nesbøs krimserie er så langt lansert i over 50 land, og bøkene er solgt i mer enn ni milioner eksemplarer. Nesbø har også vunnet en rekker priser. Og det er store navn han sammenlignes med.

- Nesbø er i klasse med John Grisham som har solgt over 100 millioner bøker. Han er litterært overbevisende og har gjennom mange år også synliggjort talenter på andre områder, sier kommunikasjonsrådgiver i Playground Haakon B. Schrøder til VG Nett.

- Han er det norske Kinderegget, og en eksportartikkel på linje med norsk laks, fjord og fjell og A-ha, forsetter Schrøder.

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder