Spillet som forandrer Norges historie

TROMSØ/OSLO (VG) Ved hjelp av noen terninger og en bok på 240 sider kan du gjøre Norge til et fritt land på 1800-tallet.

Brynjulf Jung Tjønn
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Man kan for eksempel få en hulder som dronning, sier Matthijs Holter (32), forfatter av rollespillboken «Draug», utgitt på Spartacus Forlag.

Historie og folketro

Det ferske rollespillet «Draug» er det første som bygger på norsk historie og folketro. Matthijs Holter tar deg med tilbake til 1801, da Norge var under dansk styre, uten konge og uten flagg. Prestene og biskopene forsøker å undertrykke bøndenes overtro. Men over alt finnes nissene, skrømtene, huldrene og draugen.

Og du kan avgjøre om de får livets rett.

- Du kan også bestemme om rollen din skal lære seg medisin eller være med på Napoleonskrigen, forteller Holter.

VG møter ham på ferie hos svigerinnen i Tromsø, men til daglig er han bosatt i Holmestrand. I fire år arbeidet han med «Draug», som er det andre norske spillet som utgis på et etablert forlag. Ideen fikk han i Australia.

- Jeg var på bryllupsreise, og skulle være der i ett år for å studere og lære meg å surfe. Men ofte ble jeg sittende i en mørk bibliotekkjeller og lese norsk historie fra 1800-tallet.

Holter har gått grundig gjennom minst 50 bøker, deriblant bøkene til Asbjørnsen & Moe. Men han har også lest bøker han aldri trodde han kom til å lese.

Hektet som 10-åring

- Blant annet «Vår gamle bondekultur, bind 3». Der sto det mye om flatbrød og brunoster, ler Holter.

Selv ble han hektet på rollespill som 10-åring. Nå ønsker han å leve av hobbyen. Men det er vanskelig, ettersom det ikke finnes et ferdig rollespillyrke.

- For familier

- Man må nesten lage jobben selv. Ved å skrive rollespill, holde foredrag og seminarer. Om det går an, vet jeg ikke. Men det er en drøm.

Livet til Matthijs Holter handler ikke bare om rollespill. Innimellom har han fått tid til å studere IT, spille i band, gifte seg og få en sønn, som nå er tre år gammel.

Likevel er det kanskje ikke overraskende hvor han møtte den store kjærligheten?

- Jeg traff Monica gjennom spilling. Det er en veldig grei hobby å ha sammen med partneren. Man får leke litt og være i forskjellige roller.

Holter mener at rollespill også kan være et godt alternativ for familier.

- Det må være en kul ting for foreldre å gjøre sammen med barna sine. Hva er mer ypperlig enn å kunne lage eventyr sammen?

- Men er det ikke enklere å spille Playstation-spill enn rollespill?

- Jo, men det er også enklere å spise en hamburger på McDonald's enn å lage en treretters middag til kjæresten. Rollespill er en helt annen opplevelse. Det kan ikke sammenlignes, mener Holter.

Han tror det er 10000 nordmenn som driver med rollespill i dag. Og det handler ikke om å vinne.

- Nei, det var før, men ikke nå lenger. Det er nesten feil å kalle det for rollespill. Det viktigste er å se for seg verden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder