P3-Ronny etter fylleforsøk på lufta: – Jeg skammet meg

Medprogramlederen Silje:

Programleder Ronny Brede Aase (28) mener han presterte «godt under middels» i dagens P3morgen-sending. Hans radiomakker Silje Nordnes hadde ikke forventet at han skulle bli så full.

Sofie Braseth
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg må innse at programmet hadde en underholdningsverdi. Men kvaliteten på sendingen var godt under middels for min egen del. Den havner langt ned på skalaen, sier Aase til VG onsdag kveld.

Bakgrunn: P3-Ronny drakk seg full på jobb

I anledning helgens promilleskandale på Gardermoen ville P3-profilen teste ut hvilken innvirkning 1,3 i promille faktisk har på kroppen – samme promillenivå som Air Baltic-flyets styrmann hadde. I løpet av P3morgens tre timer lange direktesending onsdag morgen drakk 28-åringen totalt ni alkoholenheter.

– Først og fremst synes jeg at vi har lykkes med forklare folk på en underholdende måte hva 1,3 i promille faktisk er, sier Aase.

Valgte øl og tequila

Et halvt døgn har gått siden den populære programlederen tok sin første slurk øl under P3Morgens direktesending fra Marienlyst. Med seg i studio hadde han medprogramleder Silje Nordnes.

– Det var litt stressende, men mest av alt veldig rart. Det ble veldig tydelig utover i sendingen hvorfor man ikke skal være på jobb med promille, hverken som pilot, programleder eller uansett hvilket yrke egentlig, skriver hun i en sms til VG onsdag.

Det skulle bli seks øl og to tequila-shots til før Aase etter endt eksperiment kunne sette seg i en taxi hjem, kun avbrutt av en svipptur innom McDonalds for «nattmat».

– Jeg ble litt overrasket over hvor beruset han faktisk ble. Jeg hadde ingen begrep om hvor mye 1,35 egentlig var før vi utførte eksperimentet, sier Nordnes.

Når det gjelder typen alkoholenheter var det Aases personlige smak som styrte.

– Ole André (Sivertsen, programleder i TV-serien «Fylla», journ.anm.) mente at jeg burde drikke vodka, siden det er renest. Men jeg er ikke så glad i vodka, så jeg valgte øl og tequila. Jeg klarte å drikke fort nok, men måtte drikke konstant.

«Faen, det er en god idé»

Ideen til eksperimentet kom fra 28-åringen selv, etter litt drodling med sine kolleger tirsdag formiddag.

– Vi satt på kontoret i går formiddag og leste nettaviser. Vi pratet om Air Baltic-saken, og snakket om at det var «helt sykt høyt» med 1,3 i promille. Men hvor høyt er det egentlig? Grunnen til at vi vet at det er mye er fordi det er 1,1 over promillegrensen for å kjøre bil i Norge, sier programlederen.

– Jeg foreslo det først på tøys, men tenkte etter hvert at «Faen, det er en god idé».

Aase forteller at han i starten av onsdagens P3-sending tenkte at «Ha-ha, nå kjører vi».

NYSGJERRIG: – Vi pratet om Air Baltic-saken, og snakket om at det var «helt sykt høyt» med 1,3 i promille. Men hvor høyt er det egentlig? sier Aase om bakgrunnen for onsdagens fylleeksperiment. Foto:Robert S. Eik,VG

– Det var veldig hyggelig og koselig. Men på et punkt begynte følelsene å ta styring. Jeg begynte å tenke «Herregud, har de andre det bra?» Jeg skammet meg over det jeg leverte personlig på radio. Det tok en knekk på programleder-selvtilliten, røper Aase.

Etter at den siste shoten med tequila hadde funnet veien ned programlederens spiserør, viste promillemåleren en promille på 1,4.

– Han ble mye mer fnisete og snakket bare høyere og høyere jo mer han fikk i promille. Og så mistet han fokus og ble lett avledet. Han ble på en måte seg selv 200%, og det var kanskje i meste laget, sier Nordnes.

– Ikke plankekjøring

28-åringen beskriver Air Baltic-avsløringen som «en skandale», og sier at han håper det er et unntakstilfelle.

– Jeg klarte ikke å lage radio engang, og det er jo ingenting i forhold til å styre et fly og ha ansvar for over hundre folk, sier Aase.

– Jeg opplevde at jeg var ganske full. Følelsen ble nok forsterket av at det var en seriøs setting, men det var ikke plankekjøring å lage radio.

– Ville du ha gjort noe lignende igjen?

– Da skulle det ha vært en like god grunn. Jeg kommer aldri til å drikke meg full på jobb igjen. Snøvling og radio er ikke forenelig, slår Aase fast.

– Alvorlig situasjon

VG var onsdag formiddag i kontakt med Camilla Ek Sørensen, som er politiadvokat i Romerike politidistrikt med ansvar for Air Baltic-saken. Hun ønsket ikke å kommentere P3-Ronnys promillestunt.

Jørund Lægland, forsvareren til de fire besetningsmedlemmene i Air Baltic, ønsket heller ikke å kommentere selve P3-stuntet.

– Men de spøker ikke selv med dette. De ser alvoret i det og bare det, sa han, og fortsatte:

– De forklarte i retten at det er en alvorlig situasjon og de beklager at de var nær ved å utsette flypassasjerer for risiko. Det er ikke noe annet de skulle ønske enn at denne hendelsen var ugjort. De forstår også at det vil få konsekvenser straffemessig og for arbeidsforholdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder