FAVORITT: Til fotball-VM i 1994 sang det norske landslaget inn låten «Alt for Norge» sammen med Jørn Lande. Her fra Norge - Mexico på RFK Stadium. Bak fra venstre: Henning Berg, Jostein Flo, Jan Åge Fjørtoft, Lars Bohinen, Rune Bratseth og Alf Inge Haaland. Foran fra venstre: Jahn Ivar Jakobsen, Eril Mykland, Erik Thorstvedt, Øyvind Leonhardsen og Stig Inge Bjørnebye. FOTO: TORE BERNTSEN

«Alt for Norge» kåret til tidenes mesterskapslåt

Den tjue år gamle låten varmer fortsatt nordmenns hjerter. VGs lesere har stemt «Alt for Norge» frem som tidenes mesterskapslåt.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det ble et voldsomt engasjement da årets OL-låt «The Best Of Us» ble presentert under Idrettsgallaen lørdag for litt over en uke siden.

Anmeldelse: OL-låt - Sørpe

Låten fikk slakt av VGs anmelder, og i protokollen har nesten 4000 lesere gitt sin dom - og gjennomsnittsterningen ligger på kun en.

Favoritten

Forrige uke ga VG leserne mulighet å stemme frem sin favoritt blant 12 tidligere mesterskapslåter:

«I like to ski», «Se ilden lyse», «OL floka», «Bønda ifra nord», «Alt for Norge», «Snørosa», «Vinter og sne», «Alle kluter til», «Welcome to Lillehammer», «Gullfeber», «Jentene med godt humør» og «Heia Norge».

Hva synes du om resultatet? Si din mening og diskuter i kommentarfeltet under saken!

Resultatet viser nå at det er klassikeren «Alt for Norge» som er favoritten til leserne. Låten fra 1994 fikk totalt 27 prosent av stemmene, mens andreplassen «Bønda ifra nord» fikk 20 prosent og tredjeplassen «Se ilden lyse» fikk 18 prosent.

- Storslått hymne

VGs musikkjournalist Thomas Talseth mener en god mesterskapslåt må ha elementer som inviterer til allsang og publikumdeltagelse, og er derfor godt fornøyd med lesernes favoritt.

- Resultatet er både forventet og gledelig. «Alt for Norge» er et storslått hymne, «Bønda ifra nord» en effektiv vitaminpille, sier han, og fortsetter:

- Med tanke på at vinnermelodien er skrevet av Torstein Flakne, og annenplassen fremført av Dumdum Boys, er det fristende å si at vi like gjerne kan overlate sportsmusikken til trønderrocken. De kan dette.

«Alt for Norge» er komponert av Torstein Flakne, som er kjent fra rockegruppene The Kids og Stage Dolls, og teksten er skrevet av Ivar Dyrhaug. Låten ble brukt som den offisielle sangen til herrelandslaget i fotball under VM i USA i 1994, og er fremført av Jørn Lande og landslaget selv.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder