TAR FARVEL: Dirigent Mariss Jansons tar farvel med Oslo Filharmoniske Orkester i mars 2000. Her er han sammen med Arve Tellefsen, som har vært solist for filharmonien en rekke ganger under Jansons. Foto: Knut Erik Knudsen, VG

Arve Tellefsen om Jansons død: Han satte Oslo-Filharmonien på verdenskartet

– Oi, det var dårlige nyheter. Mariss var en personlig venn av meg og han var en dirigent jeg alltid har hatt stor respekt for, sier Norges stjernefiolinist Arve Tellefsen.

Søndag kom meldingen om at den latviske stjernedirigenten Mariss Jansons er død, 76 år gammel. I Norge er han aller mest kjent som sjefdirigent for daværende Oslo Filharmoniske Orkester, nå Oslo-Filharmonien.

Jansons skal ha hatt hjerteproblemer i lang tid og døde av hjertesvikt i den russiske byen St. Petersburg, ifølge et russisk nettsted.

Den latviske dirigenten kom til Norge i 1979. I over 20 år dirigerte han filharmonien med stor suksess, både i Oslo, på internasjonale turneer og ved mange plateinnspillinger.

Spilte fotball sammen

Norges internasjonale stjernefiolinist Arve Tellefsen (82) minnes sin tid med Jansons fra han kom til Norge.

– Jeg ble kjent med han fra starten. Jeg var ikke et fast medlem av filharmonien men spilte mye som solist der. Jeg husker også at jeg var med på en turne det første året han kom, sier Tellefsen til VG, og fortsetter:

– Vi hadde et spesielt forhold. Overfor meg var han en varm og trofast venn. Jeg fikk inntrykk av at han var omsorgsfull mot sine venner.

NYTTÅRSDIRIGENT: 1. januar 2016 dirigerte Mariss Jansons nyttårskonserten med Wien Philharmonic Orchestra. Foto: HERBERT NEUBAUER / APA

Han forteller at han også fikk med seg dirigenten på fotballsparking på løkka i Oslo.

– Vi var begge glad i å leke, men fotballkarrieren tok slutt ganske raskt, forteller han.

– Faren hans skrøt av han

Men Mariss var ikke den første i Jansons-familien Tellefsen ble kjent med.

– Faren hans var også en glimrende dirigent. Han het Arvid Jansons og var en verdensberømt internasjonal dirigent og han har jeg spilt mye med, blant annet i London, sier han.

Tellefsen husker at Arvid Jansons snakket om sønnen sin.

«Jeg har en sønn som også skal bli en flink dirigent.», sa han til meg en gang. Og det ble han jo også, sier Norges store fiolinist.

les også

Arve Tellefsen solgte fiolinen for 80 millioner kroner

– Hvor stor var Jansons internasjonalt?

– Han hadde en fantastisk karriere både i Oslo og over hele verden. Han dirigerte mange av de virkelig store orkestrene. Han var en av de store i sin generasjon – en av topp ti i verden, sier Tellefsen.

Han har blant annet vært gjestedirigent i London filharmoniske orkester. Musikalsk leder i Pittsburgh Symphony Orchestra. Sjefdirigent ved Koninklijk Concertgebouworkest i Amsterdam og sjefdirigent for Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i München.

– Hardtarbeidende

Han beskriver Jansons som en svært hardtarbeidende dirigent.

– Han er nok en av de aller mest nøyaktige av de jeg har spilt med og han hadde en grundighet paret med inderlig musikalitet og intensitet – uansett musikk.

LONDON-SUKSESS: Mariss Jansons er dirigent med Oslo Filharmoniske orkester i Royal Albert Hall i London i august 1993. Foto: Mats Fogeman, VG

– Hva betydde han for Oslo Filharmoniske Orkester?

– Etter min mening brakte han Oslo-Filharmonien fra å være et godt orkester til å bli et i verdensklasse. Orkesteret ble svært godt anerkjent i hele verden under Mariss Jansons.

Tellefsen husker de spilte inn plater sammen.

– Vi laget flere plater sammen. Mariss var som sagt veldig nøye med detaljer og det var en stor inspirasjon for meg å lage plater med han. Han overlot absolutt ingenting til tilfeldighetene.

LAGET PLATER: Arve Tellefsen laget flere plater med Oslo-Filharmonien. Blant annet denne fra 1989.

Krevende dirigent

Tellefsen beskriver Jansons som en dirigent som var nøye med å følge partituret og som alltid fulgte komponistens anvisninger til punkt og prikke.

– Var han en krevende dirigent?

– Ja, han krevde veldig mye av orkesteret og det ga seg uttrykk i veldig fine konserter. Han hadde sterke meninger og fikk gjennomført dem.

Selv sier 82-åringen at han slettes ikke har lagt Guarnerien på hyllen, men spiller hele tiden.

– Jeg drar ikke lenger på lange turneer. Jeg spiller mye på sykehjem og sykehus for mennesker som ikke kommer seg i konsertsaler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder