Rockelegenden Chuck Berry er død

Artisten Chuck Berry har gått bort, 90 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det opplyser lokalt politi i Missouri i USA, ifølge BBC.

St. Charles County-politiet skriver på sin Facebook-side at de responderte på en medisinsk nødsituasjon rundt klokken 12.40 lokal tid i Missouri, og fant en livløs mann som de forsøkte å gjenopplive. 90-åringen ble erklært død klokken 13.26.

Familien ber ifølge politiet om ro og fred etter at meldingen om Berrys død ble kjent.

Rockelegenden vekket oppsikt i 2008: Avduket og utskjelt

Legendarisk gitrarintro

I 1956 nådde Berry høyt opp på hitlistene med «Roll over Beethoven», men aller mest er han nok kjent for «Johnny B. Goode» årene etter. Låten med den legendariske gitarintroen, som har definert rock for all tid fremover. Hits som «Rock'n Roll Music» og «Sweet Little Sixteen» og også på singlelisten.

Charles Edward Anderson Berry Sr., som var hans fulle navn, satt flere ganger i fengsel mellom hitlånene og turnévirksomheten, blant annet for menneskehandel og skattetriksing.

DØD: Chuck Berry, her fra Grammy-utdelingen i 1984. Foto: Douglas Pizac AP / NTB Scanpix

Berry er rangert av musikkmagasinet Rolling Stone som nummer seks på listen over tidenes største gitarister. Berry var i Norge i 2008. Da hadde han vært her to ganger før.

I 1984 ble Berry tildelt Grammys hederspris for sitt liv og virke i musikkbransjen.

Stjernene reagerer

– Chuck Berry var rockens største artist, gitarist og den største rock’n’roll-skribenten som noensinne har levd, skriver Bruce Springsteen på Twitter.

Han har ofte sagt at Berry har vært en inspirasjon for ham, og han spilte med Berry på 1970-tallet da The Boss selv begynte å bli kjent. De to gitaristene samarbeidet igjen i 1995 under en gallakonsert for å åpne Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland.

Springsteen fårstøtte av Rolling Stones' Mick Jagger.

– Det smerter meg å høre at Chuck Berry har gått bort. Jeg vil takke ham for all den inspirerende musikken han ga oss. Han lyste opp våre tenåringsår og blåste liv i våre drømmer om å bli musikere og utøvere, skriver Jagger, mens hans kollega Keith Richards' reaksjon er: «Et av mine største lys har blåst ut!»

– Chuck Berry var en rock’n’roll-original. En begavet gitarist, en fantastisk liveutøver og en dyktig låtskriver hvis musikk og tekster fanget essensen av 50-tallets tenåringsliv. Det er passende at han var den første som ble innvalgt til Rock and Roll Hall of Fame, ettersom han hadde innflytelse på alle som har tatt i en gitar etter ham, sier Rock and Roll Hall of Fame-museet i en uttalelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder