FOR MYE PUPP: Renoir-maleriet «Etter badet» var nok til at Facebook sa stopp. Bildet av maleriet er fra boken «Krig, kunst og kollaps» av Børre Haugstad (innfelt). Foto:Frode Hansen,VG

Facebook sensurerte Renoir-maleri: – Utrolig prippent

Historiker Børre Haugstad (64) ville bruke et 130 år gammelt maleri av en pupp i en bokannonse på Facebook. Det ble for drøyt for selskapet.

 • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fire år gammel

Et verdensberømt maleri av Renoir, «Etter badet», som henger i Nasjonalgalleriet i Oslo og er avbildet i den nye boken «Krig, kunst og kollaps» av tidligere journalist Børre Haugstad, ble sensurert av Facebook da det skulle brukes i en annonse for boken. Facebook begrunner sensuren med at det vises for mye hud.

«Annonsen din ble ikke godkjent fordi den bryter Facebooks retningslinjer for annonsering ved å bruke et bilde som viser for mye hud eller henspiller på sex. Facebook tillater ikke bilder som viser mennesker i utpreget seksuelle eller pikante posisjoner, eller bilder som viser nakenhet eller dype utringninger, selv om dette er gjort i kunstnerisk eller pedagogisk øyemed».

Camilla Bjørn kommenterer: Instagram tråkker i sensursalaten

– Uforståelig

Haugstad, som tidligere jobbet i VG, stiller seg uforstående til sensurbegrunnelsen.

– Dette er den amerikanske dobbeltmoralen. De lager en mal som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Facebook er useriøse når de ikke kan ta hensyn til at det er mange ordentlige måter å bruke Facebook på. Det er jo bare en kjempestor pengemaskin som ikke tar hensyn til at det er for alle, og at man der kan vise både kunst og andre uttrykk. De sikrer seg på en billig måte, og det er helt uforståelig.

VG har vært i kontakt med Facebooks talsperson i Norden, Victor Melander, som svarer slik på kritikken:

«Facebooks annonsepolitikk sikres at folk føler seg trygge på Facebook, uavhengig av hvor de bor, hvor gamle de er og hva deres kulturelle bakgrunn er. [...] Vi begrenser visning av nakenhet fordi noen målgrupper innenfor vårt globale samfunn kan være følsomme overfor denne typen innhold - særlig på grunn av sin kulturelle bakgrunn eller alder. [...] Vi fjerner bilder av mennesker som viser kjønnsorganer eller som viser en fullt eksponert bakside. Vi begrenser også noen bilder av kvinnelige bryster hvis de viser brystvorten, men vi tillater alltid bilder av kvinner som ammer eller bryser med arrdannelse etter en mastektomi.»

Pierre-Auguste Renoir malte «Etter badet» i 1880-årene, i en tid hvor hans samtidige var lite opptatt av klassisk aktmaling. Den ungen kvinnen i maleriet er steget opp fra havet, og sitter og tørker kroppen. I maleriet ser man en naken pupp fra siden - og det er dette som ble for drøyt.

– For sexy for Facebook? Er det mulig? spør Haugstad seg.

– Utrolig prippent

– Det er nesten så lite nakenhet som det er mulig å få. Det er et maleri av en naken pupp fra siden, så dette er bare utrolig prippent.

Så du denne? #FreeTheNipple: Får vise brystvorter på Facebook

Facebook skriver videre i sensurgrunnlaget at dersom retningslinjene er gjennomgått, og en mener at annonsen burde vært godkjent, kan du ta kontakt. Dette skal Haugstad imidlertid ikke gjøre.

– Det gidder jeg ikke. Det blir for byråkratisk. Det er så mange andre flotte illustrasjoner i boken jeg kan bruke.

Boken, «Krig, kunst og kollaps», er en bok om første verdenskrig, og om skipsredere som tjente mye penger og kjøpte verdensberømte kunstverk som endte i Norge. Renoir-maleriet er blant disse med i boken ettersom det var det første impresjonistiske maleriet Nasjonalmuseet fikk. Det var en gave fra skipsrederen Tryggve Sagen, som også er en av hovedfigurene i boken.

– Boken gir et innblikk i et økonomisk perspektiv på en periode i norsk kunsthistorie som var veldig viktig. Kunsthistorikerne har skrevet om kunstverkene, men ikke om økonomien og hvordan de endte i nasjonalgalleriet.

Husker du? Haugstad mener Kagge stjal hans materiale

Les også

Mer om

 1. Kunst
 2. Sosiale medier
 3. Facebook

Flere artikler

 1. Den lille havfruen for naken for Facebook

 2. Facebook slettet ikke bilde av hengte barn

 3. Facebook fjernet foto Tom Egeland la ut av krigsoffer

 4. Pluss content

  Kadra Yusuf:  – Bare fine pupper og deilige kropper er velkomne

 5. Skulle markedsføre brunost - ble sensurert av Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder