TOPP 10: Her er lesernes favoritter til tittelen «Norges viktigste nordmann» etter 1814. Tallene viser VG-juryens rangering.

Lesernes kåring: Krigsseilerne de viktigste nordmenn siden 1814

Etter at over 22.000 har stemt på sin favoritt blant juryens 100 viktigste nordmenn de siste 200 årene er det en soleklar vinner - krigsseilerne.

 • Kristine Hellem Aanstad
 • Jon H. Rydne

Artikkelen er over seks år gammel

For to uker siden startet VG feiringen av 200-årsjubileet til Grunnloven ved å kåre de hundre viktigste nordmennene siden Norge ble «gjenfødt» som nasjon i 1814.

På VG Nett har over 22.000 lesere stemt på sin favoritt, kåringen er delt rundt 10.000 ganger på Facebook og over 1500 har kommentert og diskutert listen i kommentarfeltet.

Hvordan feirer du grunnlovsjubileet? Del dine historier og bilder her !

Da avstemningen ble avsluttet var det ingen tvil om hvem VGs lesere mener fortjener tittelen «Norges viktigste nordmann» etter 1814:

VGTV: SE INTERVJU MED SØREN BRANDSNES

Med 12 prosent av stemmene vant den ukjente krigsseileren foran kong Haakon 7., som ligger på annenplass med 6 prosent - like før Einar Gerhardsen med 5,8 prosent.

- En stor takk

På juryens liste over «De 100 viktigste nordmenn» var det Henrik Ibsen som tok gullmedaljen før Christian Magnus Falsen på 2. plass og Herman Wedel Jarlsberg.

- Jeg synes det er veldig fint at leserne har stemt frem krigsseilerne til sin vinner. Dette er en gruppe mennesker som i en altfor lang periode fikk for lite anerkjennelse for sin innsats - en innsats som var avgjørende i kampen mot nazismen. Når VG-leserne løfter dem til topps på en slik liste ligger det en stor takk i det, sier politisk redaktør i VG og juryleder Hanne Skartveit.

DANKET UT IBSEN: Krigsseiler Søren Brandsnes (93) hjemme i stua i Vågsbygd i Kristiansand. Foto: PETTER EMIL WIKØREN


Sammenligner man de to listene, kan man se at leserne har vært uenig med juryen, siden bare to av ekspertenes topp 10-kandidater er på topp hos leserne.

- Vi hadde flere av grunnlovsfedrene på vår liste. Det er klart at de er fjernere for folk i dag enn de andre som havnet på topp på leserlisten. Der ser vi at mange av vår tids personer ender høyt opp, sier hun og fortsetter:

- Listen vi kom med, var ingen fasit, men heller et utgangspunkt for en god debatt. Det er derfor veldig gøy at VG-leserne har kommet til et helt annet resultat - og jeg håper at det har vært mange gode debatter, at man har lært noe og at det har vært morsomt.

- Ulikhetene på listen viser oss at historie ikke er noe fasitfag. Historie handler om vurderinger og subjektive oppfatninger, reflekterer Skartveit.

- En voldsom glede

Tidligere denne uken var VG i Kristiansand for å overbringe nyheten til krigsseiler Søren Brandsnes.

- At VGs lesere ville ha oss krigsseilere som de viktigste nordmenn etter 1814 føles godt. I de første årene etter krigen ble jo vi krigsseilere nesten forfulgt i vårt eget hjemland, sier Brandsnes til VG og fortsetter:

- Jeg har merket meg at også ungdommen er interessert i vår skjebne og krigstiden generelt. Det gir meg en voldsom glede.

Les hele intervjuet med Brandsnes her!

- Sterke følelser

Flere av personene på lesernes topp 10-liste kan knyttes til krig og Forsvaret - den ukjente krigsseileren, kong Haakon 7., Gunnar Sønsteby og Trond Bolle. Sistnevnte er Norges høyest dekorerte krigshelt etter annen verdenskrig.

DREPT: Orlogskaptein Trond Bolle ble drept av en veibombe i Faryab-provinsen i Afghanistan 27. juni 2010. Foto: FORSVARET

- Det er helt utrolig at Trond kom så høyt opp, det sier litt om hva han har gjort og ofret for Norge. Det er nok veldig mange veteraner rundt i landet som har stemt - for det er mange sterke følelser knyttet til dette, sier Bjørg Gjestvang, enken etter Trond Bolle, til VG.

Gjestvang synes det er fint at krigsveteranene er lesernes klare favoritt.

- Det er mange kjente navn på topp 100-listen, så at krigsseilerne er på førsteplass er på en måte en oppreising for dem og de får den oppmerksomheten de burde ha hatt tidligere.

Skartveit tror at grunnen til at flere av lesernes favoritter kan knyttes til krig og Forsvaret bunner i jubileet vi er inne i nå.

- Grunnlovsjubileet handler om kampen for frihet. Jeg tror nok noe av årsaken kan finnes her.

Les også

 1. Historikere i heftig krangel om VGs 1814-kåring

  På VGs kåring av «De 100 viktigste nordmenn» etter 1814 kom grev Herman Wedel Jarlsberg på 3. plass.
 2. KRONIKK: Wedel Jarlsberg som Quisling?

  «VG har kåret en mann som ville sulte nordmennene ihjel til historiens tredje viktigste nordmann,» skriver historikerne…
 3. KRONIKK: Wedel Jarlsberg ville sulte nordmennene i hjel

  Herman Wedel Jarlsberg hadde vesentlig politisk betydning for Norge i årene omkring 1814, men han var også villig til…
 4. Derfor er ikke Knut Hamsun med på kåringen

  Etter at VG publiserte listen over «De 100 viktigste nordmenn», i forbindelse med grunnlovsjubileet, har det kokt i…
 5. - England har Shakespeare - Norge har Ibsen

  Da de hundre viktigste nordmennene siden 1814 skulle kåres, ble det heftig diskusjon blant jurypanelet.

Mer om

 1. Grunnlovsjubileet

Flere artikler

 1. Krigsseiler Søren Brandsnes: Fantastisk og overraskende

 2. VGs 1814-kåring vekker oppsikt i utlandet

 3. - England har Shakespeare - Norge har Ibsen

 4. Nå kan DU se Grunnloven

 5. Pluss content

  Ingen av dem handler om krigsseilerne!: Historikernes 10 beste krigsbøker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder