RETT PÅ: Emilie «Voe» Nereng tror hun ikke trenger å være så forsiktig som det hun er når hun skriver om vanskelige ting på bloggen. Foto: Helge Mikalsen VG

Tar et oppgjør med det tilsynelatendene perfekte livet

Innleggene om det uperfekte er ofte de vanskeligste å dele, men likevel de som leserne deres setter mest pris på, mener bloggerne.

Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bloggere får ofte en del av skylden for at unge mennesker higer etter det «perfekte» livet, utseendet og hjemmet. Den siste tiden kan det se ut til at flere toppbloggere også åpner seg om de tingene som er vanskelige, uperfekte og såre.

Cecilie Staude, høyskolelektor ved BI og ekspert på sosiale medier, mener at det er fordi vi har blitt mer komfortable med å dele ting fra livet med offentligheten.

– De siste årene har mye av det vi deler vært preget av vellykkethet. Nå kommer det flere eksempler på at vi deler mer av livet slik det virkelig er. Det er kanskje ikke en trend, men en motsats til det perfekte bildet vi har sett tidligere, sier hun.

Sophie Elise: Var maktesløst vitne til at et intimtbilde av henne ble spredt på nett

Julianne «Pilotfrue» Nygård (26), Kristin «StyleConnection» Gjelsvik (30), Emilie «Voe» Nereng (20) og Camilla Lorentzen (27) er blant de bloggerne som har valgt å dele nedturene med sine mange tusen lesere.

– Jeg er dårlig på å takle kritikk

Emilie Nereng, bedre kjent som Voe, delte i våres at hun følte hun hadde valgt feil studie. Det er disse innleggene hun er mest redd for å publisere.

– Jeg er veldig dårlig på å takle kritikk, derfor tenker jeg først over hva som kan kritiseres i innlegget. Når jeg deler ting som er sårt så vil jeg først og fremst ikke krangle med noen over innholdet. Samtidig vil jeg heller ikke såre noen med tankene mine, sier hun.

«Voe»: – Jeg følte meg ikke god nok for klærne på photoshoot

Selve innlegget skriver 20-åringen ganske raskt, men hun kan bruke opp til to døgn på å omformulere og rette på teksten. Da hun først ble kjent var hun bare 13 år og blant Norges mest leste. Den bloggen la hun ned fordi hun følte det ble for mye press på henne. Hun har gått fra å få omtrent 500 kommentarer på hvert innlegg, til omtrent 50.

– Jeg er nok mer forsiktig med hvordan jeg skriver, og mer redd for responsen enn jeg behøver å være.

Den er nesten utelukkende positiv, forteller hun og fortsetter:

– Det er nesten alltid noen andre som sitter i samme situasjon, som setter pris på at jeg setter ord på følelsene også de kjenner på.

MÅTTE VÆRE ÆRLIG: Julianne Nygård følte det var unaturlig å holde prøvetiden unna bloggen Foto: Privat

Åpenhet gjør bloggen mer troverdig

Julianne Nygård skrev forrige uke et innlegg hvor hun åpnet opp om den vanskelige perioden hvor de prøver å få barn. Hun har tidligere skrevet om en abort hun tok da hun ble gravid selv med prevensjon, og dermed forventet hun at det ville gå raskt å bli gravid denne gangen.

– Det har stresset meg, og det har preget hverdagen min. Derfor føltes det rart å ikke dele denne prosessen med leserne, forteller hun.

Bloggen hennes har lett for å bli overfladisk, og kun vise det som er fint og flott, mener Nygård. Derfor er det viktig for henne å vise at hun har flere sider. Hun og mannen har valgt å være åpne om ønsket om barn, noe som førte til mange spørsmål.

Husker du? – Vi inspirerer hverandre til å fikse på utseendet for å se perfekte ut

– I starten svarte jeg med en forsvarsmekanisme: «Nei, vi stresser ikke» eller «Vi har god tid», men jeg skjønte fort at jeg måtte være ærlig på bloggen. Jeg bør gå dypere i enkelte innlegg, da blir også bloggen som helhet mer troverdig, forteller hun.

Lettelsen var dermed stor da innlegget fikk omtrent utelukkende positiv respons, og hennes kommentarfelt har nå blitt et lite forum for råd og støtte.

– Jeg var veldig stresset da jeg trykket publisér. Dette er det mest private jeg har valgt å gjøre offentlig, men jeg tror folk har godt av å lese at vi er flere i samme situasjon.

LYVER IKKE TIL LESERNE: Kristin Gjelsvik viser livet slik det er på bloggen sin Foto: Trond Solberg VG

– Det handler om å holde det ekte

Slik er det også for Kristin Gjelsvik, bloggeren bak «StyleConnection». Tidligere i år fortalte hun om hvordan mobilen gjør at hun aldri får fri fra jobb, og at hun rett og slett holdt på å møte veggen.

Fikk du med deg? Toppbloggeren bytter ut smarttelefonen med en gammel Nokia

– For meg er det viktig å vise mine lesere at også jeg som blogger kan ha noen grusomme dager. Det trenger man i en bloggverden hvor altfor mange bloggerliv fremstilles som en dans på røde roser, forteller hun.

30-åringen er ikke redd for å sparke fra seg. Hun har kjeftet mot bloggere som opererer seg og en bransje som ikke er sitt ansvar bevisst. Selv om bloggen har flest innlegg som skal inspirere og gjøre leserne glad, vet Gjelsvik at de setter pris på at hun også forteller om regningene hun ikke har råd til akkurat da, eller leiligheten som ser ut som «et bombet horehus».

– Det handler om å holde det ekte mener hun, og legger til:

– For meg blir det ikke riktig å pynte på sannheten. Det blir jo som å lyve leserne mine rett i fleisen!

UBEHAGELIG UTLEVERING: Camilla Lorentzen viser gjerne sine uperfekte sider, så andre ser at man ikke er feilfri som menneske Foto: Janne Møller-hansen VG

Viktig å sette søkelyset på det uperfekte

Camilla Lorentzen jobber som personlig trener og blogger. I mars tok hun et oppgjør med en kommentar hvor det ble hevdet at «kilden var lite troverdig når den er overvektig», men det er også den ene negative kommentaren hun husker at hun har fått.

– Det gir ikke meg personlig så mye å dele dette, jeg utleverer jo meg selv på en måte som ikke akkurat er så behagelig, men samtidig vet jeg hvor viktig det er å sette søkelyset på det uperfekte, forteller hun.

I juli skrev hun et innlegg om at hun har sluttet å gå på vekta. Også før hun publiserte dette innlegget tenkte hun:

– Herregud, dette kommer garantert noen til å tolke dithen at jeg enten er en dårlig personlig trener eller at jeg ikke har orden på livet mitt, forteller hun.

Les også: Lykken kan ikke måles i kilo eller gram (krever innlogg)

Lorentzen mener at utrolig mange sammenlikner seg selv med en polert versjon av andre. For henne er det viktig å dele det uperfekte, fordi det perfekte eksponeres så mye at hun mener det går utover folks selvfølelse.

– At kjendiser og store profiler lever det perfekte liv med et fullkomment utseende, det forstår vi på en måte at ikke er oppnåelig, men greia i dag er at alle fremstår feilfrie i sosiale medier, sier hun.

Les også: Oppfordrer unge til å elske seg selv, ikke operere seg

Kan ikke bli for mye åpenhet

Psykolog og samlivsterapeut Peder Kjøs. Foto: Line Møller VG

Programmer som «Jeg mot meg» og «Sykt Perfekt» har fått kritikk for å sykeliggjøre at man ikke kan ha det bra hele tiden.

– Slik samfunnet er nå tror jeg ikke vi kan få for mye åpenhet. Jeg syns det er viktig at bloggerne er åpne fordi det er med på å normalisere det at man ikke alltid har det helt perfekt, sier psykolog Peder Kjøs.

Kjøs tror at unge har lett for å føle at de er de eneste som sliter til tider.

– Jeg er ikke så redd for at mer åpenhet vil føre til at det blir «kult» med en lidelse. Det er ikke så mange friske, sunne og oppegående folk som legger seg til en sykdom, mener han.

VG+: Peder Kjøs: Åpen om sønnens psykiske problemer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder