Verdensrekord for Munch

NY VERDENSREKORD: I New York er Munchs maleri «Sommernatt ved stranden» solgt til en privat kunstsamler for 40 millioner dollar, rundt 250 millioner kroner.

«Nazi-maleri» solgt for 250 millioner

Et av Edvard Munchs flotteste malerier, «Sommernatt ved stranden», er i all hemmelighet solgt for rundt 250 millioner kroner. Det er ny verdensrekord for et Munch-maleri.

 • Børre Haugstad

Artikkelen er over ti år gammel

Det har vært mye oppstuss rundt nettopp dette maleriet, fordi det havnet i nazistenes hender under krigen.

Og fordi staten Østerrike nektet å utlevere Munch-bildet til eieren etter krigen.

VG Nett-leser:- Edvard Munch er en av de største

- Et av de vakreste landskapsbildene Munch har malt, sier Munch-museets Gerd Woll, forfatter av storverket «Edvard Munch: Samlede malerier».

Jobbet i årevis

Amerikanske advokater med skyhøye honorarer, har jobbet i årevis med å få kunstverk av verdenskjente kunstnere levert tilbake.

I 2006 løsnet det i Østerrike.

Malerier av verdensnavn som Edvard Munch og Gustav Klimt ble levert tilbake til familiene som hadde eid dem før krigen.

New York Times skrev 19. juni 2006, etter at den kjente kosmetikkongen Ronald S. Lauder hadde lagt utrolige 130 millioner dollar på bordet for det mest berømte av i alt fem Klimt-malerier:

«Selv om hemmelige avtaler rundt kjøpesummen forbyr Lauder å avsløre prisen, sier anonyme kilder som kjenner til prisforhandlingene, at prisen endte på 130 millioner dollar».

- Surrealistiske sum

Nå har VG fått vite av eksperter at også kvinnen som fikk tilbake Munch-maleriet, Marina Mahler, etterkommeren etter den verdenskjente komponisten Gustav Mahler, har solgt maleriet for rundt 40 millioner dollar, eller rundt 250 millioner kroner.

- Når Klimt kan selges for en slik surrealistiske sum, så henger det på greip at Munch-maleriet går for 250 millioner kroner, sier Harald Enerud som driver egen kunstformidling, og i sin tid hadde kontakt med Marina Mahler.

Spesialisering

VG blir fortalt at amerikanske advokater har spesialisert seg på å få frigitt slike gamle kunstskatter. Og når de klarer det, så er advokathonorarene astronomiske.

På grunn av advokathonorarer i mange hundremillionersklassen, ble Klimt-maleriet raskt solgt. Overfor VG blir det hevdet at nesten hele salgssummen gikk til honorar for over ti års arbeid.

Men hva gjorde det?

De fire andre Klim-maleriene ble noen måneder senere solgt på auksjon hos Christie's for utrolige 192 millioner dollar, altså langt over en milliard norske kroner, så niesen til den steinrike, jødiske, barnløse sukkermagnaten Bloch-Bauer, Maria Altmann, kunne sette rundt en milliard kroner inn på kontoen, etter å ha betalt advokathonorar på mellom 600-700 millioner norske kroner.

Detektivhistorie

Både Munchs maleri «Sommernatt ved stranden» og Klimts maleri hadde i mange tiår hengt i Belvedere-palasset i Wien, i et museum drevet av den østerrikske staten.

Det er virkelig sus over Munch-maleriets historie. Rene detektivhistorien, etter at det forlot Munchs hånd.

Fordi det bringer oss til mellomkrigstidens store kjendiser og Wien som en sydende kulturmetropol, der psykoanalysens far, Sigmund Freud og den kjente komponisten Gustav Mahler og hans kone, Alma Mahler, som også hadde vært Gustav Klimts elskerinne, samt den moderne arkitekturens skaper sammen med Le Corbusier, Walter Gropius, ferdes og er en del maleriets historie.

Munch stilte ut i Wien i 1904. Carl Moll, Gustav Mahlers elev og Alma Mahlers stefar, brevveksler med Munch for å sikre Wien noen av hans malerier. Det går i orden. Et av maleriene er «Sommernatt ved stranden».

Tragedie

Bare tre år senere skjer en dyp tragedie, som er starten på at Munch-maleriet havner hos Alma Mahler. Alma og Gustav Mahlers første datter dør av skarlagensfeber bare fem år gammel i 1907. Alma går inn i en depresjon og innleder et forhold til den verdenskjente arkitekten Walter Gropius, som startet berømte Bauhaus.

Da Gustav Mahler dør i 1911, gifter Alma seg med Gropius. De får en datter som senere dør av polio. Samtidig blir Gropius soldat i Den 1. verdenskrig, og Alma forelsker seg i den verdenskjente tsjekkiske forfatteren Franz Werfel. Mens Gropius kjemper for Tysklands ære, blir Alma gravid med Werfel, de får en sønn, men han dør av vannhode ett år gammel.

Mens han er i krigen lengter Gropius etter sin kone, og i 1916 får han på permisjon tak i Munch-maleriet, og forærer det til Alma som kjærlighetsgave. Men det hjalp ikke. Gropius tror først at Alma har født hans sønn, men da han forstår sannheten blir de raskt skilt.

Alma beholder «Sommernatt ved stranden».

20 år marsjerer Hitler inn i Østerrike, og Alma og jøden Werfel må flykte gjennom Europa og ender i USA.

Munch-bildet ble etterlatt i nazistenes klør.

Så i 1940 selger Carl Moll, Almas stefar som er blitt nazist, det berømte Munch-maleriet til et galleri som er kontrollert av den nazistyrte staten.

I 1945 vil Alma ha igjen maleriet, men staten Østerrike nekter.

Så starter en lang tautrekking og Alma dør i 1964. Barnebarnet Marina Mahler fortsetter kampen. Så 42 år etter bestemorens død lykkes det å få igjen maleriet.

Advokathonoraret?

Det var skyhøyt.

Marina Maler hadde bare en ting å gjøre. Selge maleriet. For 250 millioner kroner.

Les også

 1. Tror Munch blir solgt til rekordpris

  (VG Nett) Auksjonshuset Sotheby's tror at Munchs «Vampyr» går under hammeren for 200 millioner kroner.
 2. Million-salg åpner i morgen

  Kunst for over 50 millioner kroner, med noen av verdens mest kjente kunstnere, fra Andy Warhol til Edvard Munch, legges…
 3. Økende eksport av norske kulturminner

  Rundt 900 eldre malerier, skulpturer og kulturhistoriske gjenstander blir tatt ut av landet på lovlig vis i året.
 4. Sterkt og fascinerende Munch-portrett

  Et sterkt, men fremfor alt modig forsøk på å belyse mannen og myten Edvard Munch.
 5. Historisk auksjonsrekord for Munch-grafikk

  (VG Nett) Prisen ble presset opp på historisk nivå da Edvard Munchs - «To mennesker.
 6. Topp grafisk blad av Edvard Munch på auksjon

  Et grafisk blad i toppkvalitet av Edvard Munch selges mandag kveld på Blomqvists høstauksjon i Oslo.
 7. Spansk kongepar sprengte tidsskjemaet på Munch

  Det spanske kongeparet er mektig imponert over Edvard Munchs kunst - og var svært interesserte tilhørere under en…

Mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. Ekspert om «Skrik»: - Kunstens Coca Cola

 2. Auksjonerer bort Edvard Munch til 416 millioner

 3. Hevder amerikansk finansfyrste har kjøpt «Skrik»

 4. Munch-maleri solgt for 456 millioner kroner

 5. «Munch er sinnssyk»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder