SLUTT: Deltagere i Miss Teen USA for noen år tilbake. Heretter slipper tenåringsjentene å posere sånn. Foto: REUTERS

Slutt på badedrakter i Miss Teen USA

Badedraktvisningene har vært en omstridt del av missekåringer i nesten hundre år. Nå har én kåring tatt grep.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Miss Teen USA har bestemt å droppe den delen av konkurransen, hvor de unge kvinnene må sprade over podiet iført badedrakt eller bikini. Kåringen, som er underlagt Miss Universe, bytter nå ut de minimale plaggene med treningstøy.

Begrunnelsen, eller skal vi driste oss til å si skalkeskjulet, for å oppfordre kvinnene til å iføre seg badedrakt, har vært at de skal vise hvor atletiske og veltrente de er. Arrangørene av Miss Teen USA mener likevel at den gamle tradisjonen er på tide å skrinlegge, og vil heller la de 51 deltagerne konkurrere iført sporty habitter.

Fikk det med deg? Hun vant Miss World

Vil hylle styrke

Miss Universe-president Paula Shugart opplyser i kunngjøringen at kåringen heretter vil «hylle kvinners styrke, selvsikkerhet og skjønnhet på en mer konstruktiv måte».

FORNØYD: Fjorårsvinner Katherine Haik. Foto: AFP

– Beslutningen reflekterer et kulturelt skifte, hvor vi vil mektigjøre kvinner som er aktive og lever meningsfylte liv – og som oppfordrer andre kvinner i samfunnet til å gjøre dette sammen, skriver hun på konkurransens hjemmeside.

– Vårt håp er at vi med dette vil bidra til at Miss Teen USA-fansen anerkjenner disse unge kvinnene som de sterke og inspirerende individene de er.

Lest denne? Miss dømt til fengsel

Jentene i Miss Teen USA er i alderen 15–19. Den neste konkurransen arrangeres 30. juli.

Glad tenåringsmiss

Fjorårsvinner og regjerende Miss Teen, Katherine Haik (16), er henrykt over at missekåringen tør å bryte tradisjonen.

– Jeg har vært sunn og trent hele livet, som medlem av et softball-lag og en dansegruppe. Jeg bruker mye tid iført treningstøy. Den nye retningen til Miss Teen USA er en fantastisk måte å feire at så mange unge kvinner lever aktive liv. Det setter et godt eksempel, sier hun til USA Today.

I fjor: Strippet for tittel etter nakenbilde

Donald Trump (79), nå republikanernes presidentkandidat, var inntil i september i fjor øverste missegeneral for organisasjonen. Han solgte bedriften til talentbyrået WME-IMG i september i fjor.

– Vi vil fremheve en sunn livsstil, sier IMG-sjef Michael Antinoro til New York Times.

Hva Trump mener om at missearrangørene går nye veier, er uvisst. Nyheten går som en farsott på Twitter, men Trump har så langt ikke kastet seg på bølgen.

Underholdningsnettstedet E! Online mener at avgjørelsen til Miss Teen USA er «en lovende start».

Om de andre missekåringene vil følge etter og droppe badedrakter og bikinier i fremtiden, gjenstår også å se.

Lesbisk missevinner

Det amerikanske misseapparatet har passert flere milepæler i år. Nylig ble det klart at det blant deltagerne i Miss America for aller første gang er en kvinne som står åpent frem som lesbisk. Erin O'Flaherty (23) stakk av med seieren i Miss Missouri for litt over en uke siden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VANT: Miss Missouri, Erin O'Flaherty, omgitt av rivaler under Miss America-kåringen i juni. Foto: AP

Til tross for den eviglange tradisjonen om at kvinnene må vise seg fra sin mest sexy side iført badetøy, er missekåringer verden over kjent for sine strenge regler. Nylig ble Miss Storbritannia fratatt kronen etter å ha hatt sex i et realityprogram på TV.

Det er heller ikke første gang at en misseprinsesse lider samme skjebne. Skandalene har stått i kø opp gjennom årene, og ofte på grunn av gamle og nye sex-eskapader. Så sent som i fjor mistet 25-årige Emily Kachote, Miss World-kandidat for Zimbabwe, kronen etter hva stiftelsen stemplet som «umoralsk oppførsel».

I 2009 stormet det rund Miss California, som opplevde å bli fratatt kronen av missegeneral og nåværende presidentkandidat Donald Trump. En annen ulykkelig Miss endte opp med utpressing og FBI-etterforskning.

Fersk skandale: Programlederen ropte opp feil missevinner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder