ROMSLIG PENGESEKK: Allerede før helgen kan det komme ytterligere flere hundre millioner kroner gjennom den kulturminister Abid Q. Raja-initierte stimuleringsordningen som oppfordrer norsk kulturliv til å holde hjulene i gang midt i den andre bølgen av pandemien. Foto: Vidar Ruud

Abid Q. Raja lover mer penger til kulturlivet

Kulturministeren er klar til å plusse på kulturlivets stimuleringsordning med flere hundre millioner kroner. Det reagerer Fremskrittspartiet sterkt på.

 • Stein Østbø

Kulturminister Abid Q. Raja bekrefter overfor VG at Regjeringen åpner pengesekken enda mer overfor kulturlivet. Midlene kommer på toppen av de i alt 1,3 milliardene som har vært utdelt siden pandemien traff Norge i mars

– Jeg kan love at det kommer mer penger til den gjeldende kompensasjons- og stimuleringsordningen. Vi jobber nå i regjeringen med å kartlegge merbehovet, samtidig som vi også kartlegger det økonomiske handlingsrommet som vi har.

– Hvor mye penger er det snakk om?

– Det kan jeg ikke si helt eksakt, men det blir i flere hundremillionersklassen, sier Raja til VG.

les også

Raja om Kurt Nilsen: – Huggestabbe

Den siste uken har han vært under hardt press fra kritikere som har gått ut mot stimuleringsordningen som trådte i kraft akkurat idet den andre bølgen av covid-19, slo inn. Musiker Bendik Hofseth påpekte det han mente er en kraftig skjevdeling av de ulike kompensasjonsordningene etter at juleturneen til Kurt Nilsen fikk over 13 millioner i støtte.

«Her har du i prinsippet konkurransevridd markedet i retning monopolkulturen ved å kaste subsidier etter grådige aktører som står støtt fra før», skriver Hofseth blant annet i sitt VG-innlegg sist uke.

les også

Kurt, Karlsen og kulturministeren

Kulturministeren har fått med seg kritikken.

– Jeg har lest Bendik Hofseths debattinnlegg i VG, og jeg har lest kronikker og kritikk i Dagbladet, Aftenposten og Dagsavisen der man etterlyser svar. Men tydeligere kan jeg ikke si det enn at stimuleringsordningen skal stimulere til arrangement der det er smittevernmessig forsvarlig, enten det blir for 200, 50 eller 20 personer, slik situasjonen er i Bergen akkurat nå. Og selv om man må gå ned fra for eksempel 200 til 50 så vil mellomlegget kunne bli dekket. Og igjen – det er hele næringskjeden – lyd, lys og crew – som skal stimuleres, sier Raja.

les også

Arbeiderparti-topp om stimuleringsmillioner: – Ikke rart man blir forbannet

Han legger til:

– Vi gjør vår del av jobben for å stimulere til aktivitet, nå vil vi at også kulturbransjen skal fortsette å gjøre sin del, sier kulturministeren.

Kulturministerens utspill får det til å koke hos FrP i opposisjon.

– Jeg reagerer sterkt på at dagen etter at vi har slåss som løver om hver eneste krone for å redde norske bedrifter og norske arbeidsplasser, så trekkes dette opp av hatten. Vi mener at kulturlivet allerede har fått en svært raus ordning, mye rausere enn næringslivet har fått. Kulturlivet er allerede sterkt subsidiert, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (FrP) til VG.

Han sier det er uaktuelt for hans parti å være med på ekstratiltak i hundremillionersklassen til kulturlivet istedenfor å skape enda større sikkerhet for bedrifter og arbeidsplasser over hele landet.

– Er det en bransje som virkelig må være villig til å omstille seg, så er det denne. Da nytter det ikke bære enda mer havre til mange døde hester, mener Bjørnstad.

REAGERER: Sivert Bjørnstad (FrP) går hardt ut mot kulturminister Rajas løfte om mer stimuleringspenger til kulturlivet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Etter at Sivert Bjørnstad uttalte seg til VG tirsdag ettermiddag, har Abid Q. Raja denne kommentaren:

– Jeg har nå kartlagt rammene i de to eksisterende ordningene som løp frem til 1. september. I de to ordningene står det igjen 200 millioner kroner udisponert, og jeg vil derfor foreslå en fornuftig omprioritering av disse pengene innenfor eget budsjett. Det betyr at det heldigvis ikke er behov for Regjeringen å be Stortinget om mer midler for å hjelpe flere under stimuleringsordningen, skriver kulturministeren i en sms til VG tirsdag kveld.

Smittesituasjonen akkurat nå gjør at alle innendørs arrangement i Oslo er forbudt. I Bergen er det tillatt med et publikumstall på 20, mens steder som har fastmonterte seter, kan ha 200. Uten fastmonterte seter er publikumstaket på 50.

Kirkebenker, i kirker som i disse dager skal huse et vell av juleturneer, er ikke definert som fastmonterte. NRK meldte tidligere i dag at helseminister Bent Høie sa nei til oppmyking av disse reglene.

Før helgen ble blant annet den tradisjonsrike «Julenatt»-turneen med Wenche Myhre avlyst, mens Sissel Kyrkjebø avlyste sin juleturné allerede i september.

les også

Jan Fredrik Karlsen ut mot regjeringen: – Tror ikke de har skjønt det

Abid Q. Raja har også blitt kritisert for sene utbetalinger og avgjørelser på søknader som gjelder både avlyste arrangement i perioden mai-august i år, men også for den ferske stimuleringsordningen.

Det er Norsk kulturråd som forvalter disse ordningene, og nå lover kulturministeren at det kan bli fortgang i utbetalingene.

– Jeg har senest i dag vært i dialog med Kulturrådet, og vi forsterker nå saksbehandlingsleddet for stimuleringsordningen i håp om at dette vil gå raskere, sier kulturministeren.

Mer om

 1. Kulturpolitikk
 2. Sissel Kyrkjebø
 3. Bendik Hofseth
 4. Abid Raja
 5. Wenche Myhre
 6. Bent Høie
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Raja om Kurt Nilsen: - Hoggestabbe

 2. Arbeiderparti-topp om stimuleringsmillioner: – Ikke rart man blir forbannet

 3. Raser mot støttemillioner til Kurt Nilsen: – Moralsk bankerott

 4. Norske artister: Flom av avlysninger

 5. Folketeateret i Oslo: Kan gå konkurs

Fra andre aviser

 1. Kulturministerens bønn til Bergen: – Spill og opptre, ikke avlys!

  Bergens Tidende
 2. Helene Bøksle holder likevel julekonserter etter Rajas støttepakke: – Jeg lurte på om jeg ville våge dette

  Aftenposten
 3. Nytt milliondryss over kinoer og store artister. Ytterligere midler fra Raja

  Aftenposten
 4. Kulturministeren: – Kurt Nilsen får til ribbe i år også

  Bergens Tidende
 5. Nå avlyser de julekonsertene. Mangler svar fra Raja.

  Aftenposten
 6. Ny milliard til arrangører skaper forvirring: – Aner ikke hvordan pengene skal brukes

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no