FINALISTENE: Øverst f.v.: «Amors Baller», «Keeper'n til Liverpool», «Knerten gifter seg, «Kongen av Bastøy» og «Jeg reiser alene». Under f.v.: «Jørgen Anne = sant», «Nokas», «Trolljegeren», «Sykt Lykkelig» og «Gazas tårer». Foto: SF Norge, Euforia Film, Scanbox , Sandrew Metronome, Nordisk Filmdistribusjon, Tour de Force

VG-leserne har talt: Her er Folkets Amanda-favoritter

De norske barne- og ungdomsfilmene ligger best an blant VG-leserne i kampen om Folkets Amanda.

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I løpet av siste uke har VG-leserne stemt frem sine favoritter blant de 34 aktuelle filmene fra filmåret som ligger bak oss. Det er en betydelig bredde;

Det er altså ikke nødvendigvis de mest «kommersielle» filmene som slår best an. Skjønt «kommersielt»: Barne- og ungdomsfilmene er, som sjanger betraktet, det mest salgbare i Norge. Kvaliteten er også høy. Og barnefilmskaperne har overhodet ingen problemer med å kommunisere med sitt brede publikum: Fire av de på listen er faktisk for barn og unge: «Amors baller», «Jørgen + Anne = sant», «Knerten gifter seg» og «Keeper`n til Liverpool».

Mye og variert

De mest populære dramaene er «Jeg reiser alene», «Kongen av Bastøy» og «Nokas». Mens underholdningen for voksne ivaretas av filmer som «Sykt lykkelig» og «Trolljegeren».

Vibeke Løkkeberg er dessuten tilbake i norsk filmsøkelys med sin dokumentar «Gazas tårer». Og blir premiert også av folkemeningen.

Gangen videre nå blir at VG litt senere i sommer kommer tilbake med en avstemning, der fem skal velges blant disse ti; et finaleheat som til slutt ender med at én film får den meget høythengende prisen Folkets Amanda 2011. Det skjer under det direktesendte Amanda-showet på TV2 fra Haugesund 20. august.

LES OGSÅ: Amanda er for trang

LES OGSÅ: De skal lede showet

DISSE FILMENE ER UTE

Med ti filmer fortsatt aktuelle som kandidater til Folkets Amanda, er 24 havnet på utsiden.

«Limbo», «Fritt vilt III» og dokumentaren «Reunion - ti år etter krigen» er de tre filmene som lå nærmest til å komme med.

Når det gjelder den tredje «Fritt Vilt»-utgaven, beviser det nok at de rene og gjerne litt rølpete sjangerfilmene har noe begrenset levetid i folks bevissthet. Filmer som «Tomme tønner II», «Mørke sjeler» og «Hjelp, vi er russ» har nok hatt sitt publikum og sine tilhengere. Men, i denne sammenheng: Ikke mange.

Hele tre «Varg Veum»-filmer var inne for vurdering. De scorer temmelig jevnt - og det er nok også problemet: Hadde stemmene vært konsentrert om en tittel, ville mulighetene blitt langt større.

Siste års smalere filmer har det også - kanskje ikke unaturlig - vanskelig i en kåring som denne. «Hjem til jul», «Kommandør Treholt og Ninjatroppen», «Maskeblomstfamilien» «Mennesker i solen» og «Gunnar Goes God» faller derfor utenfor.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder