- Munch forfulgt av Munch-Ellingsen

Edvard Munch hadde et meget anstrengt forhold til Munch-Ellingsen-slekten som nå styrer Munch-arven med jernhånd.

Artikkelen er over 14 år gammel

STRIDENS KJERNE: Uttalen av Edvard Munchs etternavn skaper vantro og irritasjon. Nå har selveste NRK gitt etter for Munch-Ellingsen-familiens krav. Det er nå dokumentert at kunstneren ikke hadde så mye til overs for denne grenen av familien. Foto: Edvard Munch/Scanpix

Ketil Bjørnstad reagerer med vantro på at NRK har latt seg diktere av Arne Munch-Ellingsen, som forvalter Munchs produksjon, til å uttale Munch med u i alle sine sendinger.

Edvard Munch-biografen er spesielt opprørt over måten Munch-Ellingsen forholder seg til Munch-arven, sett i lys av forholdet som var mellom Edvard Munch og Munch-Ellingsen-slekten.

Ba om penger

VG har fått tilgang til flere brevutkast den verdenskjente maleren skrev til advokaten Harald Nørregaard, som var Munchs nære venn og rådgiver i en årrekke. I brevene kommer det tydelig frem at forholdet mellom Edvard Munch (1863-1944) og Andrea Sophie Munch-Ellingsen (1896-1980) var svært anstrengt.

Andrea var datter til kunstnerens bror, Peter-Andreas Munch, som døde bare 30 år gammel. Arne Munch-Ellingsen (78), som i dag styrer opphavsrettighetene, er sønn av Andrea, og Edvard Munch er hans grandonkel.

REAGERER: - Jeg skulle sett en rettsinstans som ville dømme en institusjon fordi den uttaler navnet på sin mest berømte kunstner slik flertallet av det norske folk finner naturlig, sier Ketil Bjørnstad. Foto: Hallgeir Vågenes

«Jeg ville gjerne talt med Andrea men som jeg vist allerede har skrevet har hun altid kommet med nokså store krav og det er mig fortiden umuligt at indlade mig på en diskusion herom. Det er jo så at jeg må ha ro - absolut ro,» skriver Edvard Munch i et utkast som er skrevet til Harald Nørregaard på Grand Hotel Haglund i Göteborg.

I det samme brevet skriver Munch at «Det vilde været hyggelig at tale med Andrea hvis hun ikke ustanselig kom med umulige krav».

- Jeg har sett korrespondansen med Nørregaard. Den var på Munch-museet. Det gjorde inntrykk å se hvor reservert Munch var for den delen av familien. Men på grunn av hensynet til privatlivets fred, unnlot jeg å nevne det, sier Ketil Bjørnstad.

- Kvalmt

Pål Hougen, som på 1960-tallet var sjef for Munch-museet, bekrefter det anstrengte familieforholdet. Hougen møtte selv Andrea Sophie Munch-Ellingsen, og han beskriver henne som en «frodig og sjarmerende dame».

- Han (Edvard Munch) holdt dem på en armlengdes avstand. Men det har vel aldri hatt offentlighetens interesse. Munch hjalp Andrea så godt han kunne, og han betjente henne med litt i testamentet. Men han var irritert på henne, sier Pål Hougen.

- Hva synes du om måten Munch-Ellingsen forvalter arven på?

- Jeg synes de skal la være. Det var ikke noe vennlig forhold mellom Munch og hans brors datter. Det er kvalmt at de påberoper seg arv nå, forteller Hougen.

En periode skal også Edvard Munch ha fått følelsen av at Andrea ønsket at kunstneren skulle få det hele og fulle ansvaret for Munch-Ellingsen-barna.

«...Men en stor ulykke var det for mig og min søster hvis ansvaret for børnene blev drad over på os. Dette har været meningen. Vi blir jo ældre og trættere. Ingen spør mig om jeg kan betale man spør bare om jeg vil... For mig vilde det at tænke på disse børn ødelegge mig fullstændig,» skriver Munch til Harald Nørregaard.

- Tyner arven

Atle Næss, som i fjor ga ut «Munch - En biografi», er kjent med den bitre konflikten.

- Vi er inne på et ganske følsomt område. Jeg har omtalt det i biografien, men jeg har tonet det ned, sier Næss.

Ifølge Næss ordla Edvard Munch seg kraftig om familien, samtidig som han ga dem penger og hadde en sterk familiefølelse.

- Munch hadde behov for motstandere for å konstruere fiendebilder på alle plan. Det betyr ikke nødvendigvis at man skal ta alt han har sagt og skrevet som pålydende, sier Næss. Og legger til:

- Men han var irritert på Andrea, og hun håpet nok å arve ham. Men hun fikk jo bare en liten del. 40000 kroner, tror jeg, forteller Næss.

Frem til 2014, 70 år etter Munchs død, mottar Munch-Ellingsen-familien store inntekter som følge av rettigheter som er knyttet til malerens enorme produksjon.

Ketil Bjørnstad mener arvingene er ute etter å tyne arven mest mulig, og at kravet om å uttale Munch med u er med på å forkludre Edvard Munchs ettermæle.

Munch-Ellingsens trusler om å nekte NRK å vise bilder av «Skrik» og «Madonna» dersom de ikke uttaler Munch «riktig», beskriver Bjørnstad som «latterlige» og «sinnssyke».

- Det er synd at NRKs ledelse lar seg skremme av disse menneskene. Isteden burde de fortsatt å formidle Munchs kunst og latt et eventuelt krav fra Munch-Ellingsen-familien prøves i retten, sier Bjørnstad.

- Skal man si Munch eller Monk?

- 90 prosent sier Monk, og det er kanskje ikke sikkert bergensere heller sier Munch. Jeg får håpe Munch-Ellingsen har rett i at han sa Munch, men det er mange som lever med at navn blir uttalt annerledes, sier Ketil Bjørnstad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder