KONTROVERSIELL KOMIKER: Sarah Silverman, her avbildet under Vanity Fairs Oscar-fest tidligere i år, oppfordret alle kvinner til å dele den kontroversielle listen til alle menn de kjenner. Foto:Danny Moloshok,Reuters

Kjendiskomikers «råd» skaper debatt: Ti tips til menn – slik unngår du å voldta

Den amerikanske komikeren Sarah Silverman har fått Twitter til å koke etter at hun delte en liste med flere tips til menn som planlegger å voldta noen.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Mange tok humoren da Silverman delte listen (se alle tipsene nederst i saken) med sine 6,7 millioner følgere i helgen, men rådene har også ført til en heftig debatt på sosiale medier.

Flere av tipsene er ment som selvfølgeligheter og inneholder en solid dose ironi, for eksempel rådet om å «ikke putte dop i kvinners drinker».

– Disse er kjempebra. Send dem til alle menn i livet ditt, twitret den tidligere «SNL»-stjernen lørdag.

Så langt har meldingen blitt delt nesten 4000 ganger og flere medier har omtalt saken, blant annet britiske The Telegraph og Independent.

«Husk, folk i vaskerommet er der for å vaske tøyet sitt. Ikke forsøk å forgripe deg på noen som er alene i et vaskerom», lyder et av de andre tipsene i den kontroversielle listen.

Hva syns du om listen? Diskuter i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Aldri ofrenes feil

Rådene blir også sett på som et angrep på myten om at ofre skal ha noen skyldfølelse etter en voldtekt, skriver The Telegraph.

Tipsene ble først publisert på bloggen til organisasjonen Washington State Coalition against Domestic Violence (WSCDV) i 2011, men ble for alvor kjent etter at Silverman retweetet et bilde av listen.

Leigh Hofheimer i WSCDV skriver i det originale blogginlegget at listen er ment som et angrep på praksisen hvor kvinner blir gitt forskjellige råd for å unngå å bli voldtatt.

«Det er voldteksmannen og kulturen rundt oss som unnskylder, støtter og ser bort fra tingene vi må endre på», skriver Hofheimer.

Provoserer mange

Flere personer har også reagert negativt på meldingen Silverman la ut.

«Relativt kjipt for de av oss som, du vet, ikke ville drømt om å skade noen», skriver Twitter-brukeren Paul Jukes i et svar til komikeren.

«Ja, det er ekstremt sårende. Den antyder at det er vanlig for menn å tenke på å voldta kvinner, noe som bare er tull», mener Twitter-brukeren Zac Lee.

Flere støtter også Hollywood-stjernen og mener lista bør deles videre til alle skoleelever, mens en annen understreker at alle kvinner også bør få med seg tipsene.

Silverman, som tidligere var et fast medlem på «Saturday Night Live», er mest kjent som komiker, men har også prøvd seg som skuespiller, blant annet i «Alle elsker Mary», «School of Rock» og i TV-serien «Louie».

Hun var også en av de selvskrevne gjestene da humorshowet, som var NBCs mest sette underholdningsprogram på 11 år, feiret 40 år tidligere i år.

Ti voldtektsforebyggende tips:

1. Ikke putt dop i kvinners drinker.

2. Når du ser en kvinne som går alene, la henne være i fred.

3. Hvis du stopper bilen for å hjelpe en kvinne med biltrøbbel, husk å ikke voldta henne.

4. Hvis du befinner deg i en heis og en kvinne kommer inn, ikke voldta henne.

5. Når du kommer over en kvinne som sover, så er den sikreste taktikken å ikke voldta henne.

6. Snik deg aldri inn i en kvinnes hjem gjennom en ulåst dør eller vindu, eller hopp ut mellom to parkerte biler foran henne, eller voldta henne.

7. Husk, folk i vaskerommet er der for å vaske tøyet sitt. Ikke forsøk å forgripe deg på noen som er alene i et vaskerom.

8. Bruk kameratsystemet! Hvis det er vanskelig å stoppe seg selv fra å voldta kvinner, spør en god venn om å holde følge med deg til alle tider.

9. Ta alltid med deg en voldtektsfløyte. Hvis du merker at det er like før du vil voldta noen, blås i fløyten helt til noen som kan stoppe deg dukker opp.

10. Husk: Ærlighet varer lengst. Når du inviterer en kvinne ut på en date, ikke lat som at du er interessert i henne som en person, men si rett ut at du planlegger å voldta henne på et senere tidspunkt. Hvis du ikke er åpen om dine planer, kan det hende at kvinnen tar det som at tegn på at du ikke har tenkt til å voldta henne.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder