MORGENRADIO: Andakten hos NRK P1 er et fast morgeninnslag mange tusen lyttere. Dette bildet ble for øvrig tatt hos NRK P2 ved en annen anledning. Foto: Janne Møller-Hansen, VG Foto: ,

Nei til muslimsk andakt i NRK

NRKs programsjef: – Andakten på P1 skal fortsatt være tuftet på kristen tro

Mandag forrige uke åpnet NRK for at også ikke-kristne andaktsholdere kunne få slippe til i fremtiden. Men nå avkrefter statskanalens programsjef alle slike planer.

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var til den kristne avisen Dagen at lederen for NRKs livssynsredaksjon, Njord Røv, åpnet for at statskanalen ønsket større variasjon i andakten på NRK P1– og at det på lengre sikt kunne bli aktuelt å invitere andaktsholdere fra andre religioner.

– Vi ønsker å ha stor takhøyde for våre andaktsholdere. Andakten er et sted hvor de vi inviterer, snakker om sitt forhold til tro. Vi skal speile det religiøse mangfoldet i Norge, men det vil nok være en overvekt av kristent innhold i lang tid fremover, sa Røv.

Nå kommer imidlertid NRKs programsjef, Ida Kvissel, med en kontrabeskjed.

– Den siste uken har det vært en del oppslag i aviser, nett og sosiale medier hvor det kan se ut som NRK har planer om åpne opp for muslimsk andakt. Det er ikke tilfelle. Andakten på P1 og P1+ skal fortsatt være tuftet på kristen tro, skriver Kvissel til VG i en e-post.

UTDYPER: NRKs programsjef, Ida Kvissel, sier Røvs uttalelse er tatt ut av sammenheng, og kunne misforstås. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK) Foto:,

Programsjefens uttalelse kommer etter at Røvs opplysninger i forrige uke fikk mye oppmerksomhet i mediene og sosiale medier. I kommentarfeltet under Dagens nettartikkel fikk de angivelige planene hard medfart, og diskusjonen fortsatte på Dagens Facebook-side: Svært mange ønsket at andakten skulle være forbeholdt kristendommen.

– Hvorfor går dere tilbake på andaktsplanene?

– Vi går ikke tilbake på det. Det hele baserer seg på en litt upresis formulering.Vi har aldri hatt planer om muslimsk andakt, men vi har hatt tanker om å åpne opp for flere stemmer i en prøveperiode. Andakten skal være basert på den kristne tro. Røvs uttalelse er tatt ut en sammenheng og kunne kanskje misforstås.

Hva tenker du om NRKs andaktsplaner? Si gjerne din mening i kommentarfeltet!

– Vår oppgave er å utvikle andakten

Ifølge Kvissel er reaksjonene blant lytterne delte. Mens noen ønsker at den alltid skal inneholde bønn og velsignelse, ønsker andre større variasjon. Noen ber også statskanalen om slutte med kristen andakt.

SKAPTE REAKSJONER: Leder for NRKs livssynsredaksjon, Njord Røv, fikk mye oppmerksomhet for sin uttalelse mandag i forrige uke. Foto: Erik Bull, NRK Foto: ,

– For oss er reaksjonene en bekreftelse på at innholdet engasjerer og at fåtallet er likegyldige til andakten. Denne uka er andakten tilbake i sin velkjente form, altså med både bønn og velsignelse. Også i tiden fremover vil dette være det vanligste, men vi tar på alvor at vår oppgave er å utvikle andakten i tråd med publikums ulike behov.

Programmet, som sendes to ganger i løpet av morgentimene, har om lag 300.000 daglige lyttere. Andaktsholderne i NRK er i hovedsak prester, men også andre profilerte kristne har holdt andakt, ifølge Kvissel.

– Denne variasjonen mener vi representerer en berikelse for andakten. Vi ønsker å gi plass til mangfoldet innen kristen tro i andakten. For andaktsholdere uten formell teologisk bakgrunn, kan det føles unaturlig å lese Fadervår og lyse velsignelsen – slik tilfellet var forrige uke. For NRK er det vanskelig å pålegge andaktsholdere å lyse velsignelse, all den tid en andakt ikke har faste krav til liturgiske elementer, utdyper hun.

Norges religiøse arv

NRKs programsjef understreker at andakten og gudstjenestene er programposter som har forkynnende innhold.

– Dette er en del av samfunnsoppdraget slik det er beskrevet i NRK sine vedtekter.

Der heter det at NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet.

– Gjennom andakten og Gudstjenestene gjenspeiler vi Norges religiøse arv. I andre programposter speiler vi mangfoldet av ulike religioner og livssyn. Begge deler er forankret i NRKs oppdrag og begge deler må utvikles i tråd med publikums ønsker og forventninger, skriver hun i e-posten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder