ROSA SKJORTE: Første gang Kadafi Zaman var på TV-skjermen hadde han rosa skjorte. Den fargen bruker han fortsatt. Foto:Mattis Sandblad,VG

Kadafi Zaman: – Jeg har aldri grått så mye i mitt liv

Møt kandidatene som kan vinne VGs publikumspris under Gullruten

Journalist Kadafi Zaman (41) har dekket flere dramatiske nyhetshendelser i utlandet, men det som har påvirket han mest er terroren som rammet Norge for fire år siden.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hvordan var din første TV-opptreden?

– Det var i NRK-serien «Brobyggerne» i 2000. Der samlet de åtte personer: jeg som muslim, en katolikk, en kristen, en pinsevenn, en sjaman, en humanetiker, en new age og en buddhist på en pilegrimsgård i Valdres. Der satt vi på noen stubber og diskuterte tro – og bygde bro. Ettersom jeg nettopp hadde vært i Milano da innspillingen startet skilte jeg meg litt ut fra de andre deltagerne som stilte i fritidsklær, mens jeg hadde på meg hvite sko og rosa skjorte.

– Hva er det sterkeste du har opplevd på TV?

– Det har vært mange sterke opplevelser, men skal jeg trekke frem én må det være 22. juli. Jeg direkterapporterte i nesten fire døgn i strekk fra Sollihøgda og Sundvollen. Øyevitneskildringene, båtfolket som fortalte hvordan de hadde reddet ungdommer og foreldre som ikke visste hvor barnet deres var – slike inntrykk glemmer du aldri. Jeg husker at mellom direktesendingene gråt jeg. Jeg har aldri grått så mye i mitt liv som jeg gjorde de dagene.

– Hva gjorde det å dekke en slik hendelse med deg som person?

– Man blir veldig påminnet om at det som skjer ute i verden også kan skje her hjemme. Terror er ofte blind, og den har ingen grenser eller tro.

– Hva er det mest utfordrende med å jobbe som journalist?

– At det er så uforutsigbar. Jeg har kommet på jobb klokken 09, og tre timer senere sitter jeg på et fly til Kairo.

– I vinter opplevde du å bli kalt «muslimjævel» mens du direkterapporterte fra en antiislamistisk demonstrasjon i Oslo. I dagene etter fikk du mye oppmerksomhet i media, hvordan var det?

– Veldig uvant. Som journalist lever man av å lage saker om andre, så at noe jeg opplevde ble en nyhetssak var en spesiell opplevelse.

– Har du opplevd noe lignende?

– Nei, det har vært veldig lite. Jeg opplever trusler, men sjelden på direktesendt TV.

– Blir du noen ganger redd?

– Nei, men jeg synes det er ubehagelig og tar truslene veldig seriøst.

– Hva har du fått igjen for årene på TV-skjermen?

– Jeg har sett mange land, møtt mange mennesker og opplevd mange skjebner. Alle opplevelsene har gjort meg mer takknemlig og ydmyk.

– Hvem eller hva har betydd mest for deg?

VANT POSITUR: Slik er TV-seerne vant til å se Zaman på skjermen. Her er han under Pegidas demonstrasjon mot Islam i januar. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Mor og far. Jeg vil være evig takknemlig overfor dem, de forlot Pakistan og kom til Norge i 1970. De har stått på for å gi meg og søsknene mine en fremtid, så jeg beundrer deres mot og standhaftighet.

– Hva ønsker du at folk skal tenke om deg?

– At jeg er en varm og jordnær mann fra Lier i Buskerud.

– Og hva tror du folk tenker når de hører «Kadafi Zaman»?

– «Er det han som er oppkalt etter den avdøde diktatoren i Libya?», og det er jeg.

– Beskriv en helt vanlig dag i livet ditt.

– Jeg våkner i 07-tiden, og starter alltid dagen med 40 push ups ved siden av senga for å få hodet i gang. Så spiser jeg to stekte egg på brød, med litt syltetøy ved siden og to glass melk. Den frokosten har jeg hatt så lenge jeg kan huske. Så er det jobb.

– Hva er planene for 2015?

– Fortsette med det jeg gjør. Jeg trives med nyheter og å være der ting skjer.

– Hva liker du best å se på TV akkurat nå?

– Alt mulig! Jeg ser mye på film og serier, nesten for mye: har rundet TV 2 Sumo, NRK, Netflix og på toppen av det ser jeg Bollywood-filmer og kinesiske kampsportfilmer.

– Hvorfor skal folk stemme på deg slik at du vinner Publikumsprisen under Gullruten?

– Det er på tide at noen andre enn Martin Kolberg og Thorbjørn Jagland fra Lier får oppmerksomhet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder