VIL HJELPE ANDRE: Monica Lewinsky håper sine erfaringer vil hjelpe andre som utsettes for mobbing og press. Her taler hun under Cannes Lions reklamefestival i juni.

VIL HJELPE ANDRE: Monica Lewinsky håper sine erfaringer vil hjelpe andre som utsettes for mobbing og press. Her taler hun under Cannes Lions reklamefestival i juni. Foto: Lionel Cironneau , Ap

Monica Lewinsky angrer på fortiden

Skandaleforfulgte Monica Lewinsky (42) håper sin nye
anti-mobbingkampanje kan veie opp for tidligere feiltrinn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hele verden fikk i januar 1998 med seg at Monica Lewinsky, tidligere praktikant i Det hvite hus, hadde hatt «upassende omgang» med president Bill Clinton. Hun fikk en skandale oppkalt etter seg, og presidentens kontor var for alltid koblet til en blå kjole og en sigar.

– Om jeg håper fortiden min så annerledes ut? Absolutt, sier Lewinsky til People denne uken.

– Men siden jeg ikke kan forandre fortiden, er jeg takknemlig for å ha opplevd at det at jeg kom meg gjennom det jeg gjorde har gitt gjenlyd hos andre.

Lewinsky om Clinton-skandalen: – Jeg ville dø.

I RAMPELYSET: Lewinsky har begynt å vise seg offentlig igjen, etter rundt ti år borte fra rampelyset. Her er hun under Tony Awards i New York i juni. Foto: Eduardo Munoz , Reuters

Lewinsky er nå en ambassadør og rådgiver for anti-mobbe-organisasjonen Bystander Revolution, som lanserer Month of Action i oktober.

– Det tok meg lang tid å leges og bli klar, men nå har jeg endelig klart å ta tilbake min egen historie og gi fortiden min en mening. Jeg vil at andre skal vite at de også kan komme seg gjennom tunge stunder.

Etter skandalen ble Lewinsky kjendis over natten, ga ut bok og sirkulerte på ulike talkshows. I magasinet Marie Claire fortalte hun lærte seg å sy og strikke for «ikke å bli gal». Hun har fortalt i flere intervjuer at hun stort sett forskanset seg hjemme, at hun har slitt med å få jobb og kjæreste, og at hun ble kalt løgner, hore og en rekke andre skjellsord.

Les også: Sex-skandalen blit musikal i USA.

– Selv om jeg har blitt ydmyket, skammer jeg meg ikke over hvem jeg er, sa hun til ANC News denne uken.

Monica beskriver seg som «patient zero» for det umiddelbart å miste sitt gode navn og rykte på verdensomspennende basis. Selv har hun brukt humor for å komme gjennom de tunge tidene.

Bruker humor

– Jeg har innsett at humor og latter har den verdien at de kan endre øyeblikket, som et lynnedslag, og minne deg om at ting kan være annerledes. Så jeg utfordrer folk til å lage en morsom video eller finne fram en og dele den med noen som er inne i en tung tid.

Etter noen år i New York, flyttet hun til London for å unngå oppmerksomhet, og tok en mastergrad i psykologi ved London School og Economics i 2006. Fram til i fjor da hun begynte å jobbe mot mobbing, holdt hun seg unna medienes sykelys.

I forbindelse med anti-mobbe-måneden lanserer Lewinskys organisasjon ulike utfordringer hver dag i sosiale medier.

Leste du: Chelsea fikk spørsmål om Lewinsky-skandalen.

– Hver utfordring er laget for å inspirere folk til handling og til å skape vaner som endrer mobbekulturen. Det er et av våre mål, sier hun til People.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder