Svenskeprinsen fikk elgitar

Lysning for prinseparet

Chris O’ Neill dukket opp

Svenske prins Carl Philip og hans forlovede fikk både gitar,
kajakk og padleårer i gave da deres kommende giftemål ble kunngjort på tradisjonelt vis 17. mai.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Søndag ble det holdt en såkalt lysning for prins Carl Philip (36) og Sofia Hellqvist (30) i Sverige. Parets kommende giftemål ble, slik det gjøres i kongelige sammenhenger i Sverige, offisielt kunngjort under en gudstjeneste i Stockholm, etterfulgt av en mottakelse på slottet.

Ifølge Aftonbladet stammer lysningsskikken fra 1200-tallet, og hensikten var å la forsamlingen vite at man skulle gifte seg og gi folk anledning til å komme med eventuelle innvendinger. Blant annet skal det ha vært et middel for å unngå incest. I Sverige var lysning obligatorisk fram til 1973.

Se de private barndomsbildene av Sveriges neste prinsesse her.

Fram til søndag har det vært uklart hvilken tittel Sofia Hellqvist får etter bryllupet, men under lysningen offentliggjorde Kongehuset at hun får tittelen prinsesse. Carl Philip er hertug av Värmland og Sofia blir hertuginne av Värmland.

FAMILIEBILDE: Kongefamilien benyttet anledningen til å ta et familiebildet i prinsesse Sibyllas leilighet før lysningen. Nedre rad fra venstre: Dronning Silvia, kong CarlGustaf, Sofia Hellqvist, Prins Carl Philip, Marie Hellqvist, Erik Hellqvist. Øverste rad fra ventre: Jonas Frejd, Lina Hellqvist, kronprinsesse Victoria, prinsesse Estelle, prins Daniel, prinsesse Leonore, prinsesse Madeleine, Christopher O’Neill, Sara Hellqvist, Oskar Bergman. Foto:,Sveriges Kungahus

Daniel Westling ble prins Daniel da han giftet seg med kronprinsesse Victoria i 2010. Chris O'Neill ble tilbudt en prinsetittel da han giftet seg med Madeleine i 2013, men han ville ikke gi opp forretningsinteressene sine og takket nei til å bli prins. Sofia skal ha gått i prinsesseopplæring siden 2011, da hun og prins Carl Philip ble samboere.

Sofia har arbeiderbakgrunn, og har tidligere også vært glamourmodell og deltaker i svenske «Paradise Hotel».

Oppfordret til samarbeid

På den etterfølgende mottakelsen på slottet overrakte statsminister Stefan Löfven og stortingspresident Urban Ahlin en kajakk og to padleårer som en gave fra folket.

– Padling i tomannskajakk oppfordrer også til samarbeid, noe som er bra i alle relasjoner, sa statsministeren, ifølge Expressen.

I tillegg til gaven fra storting og regjering, fikk det kommende brudeparet en rekke gaver fra slektninger, venner og offentlige representanter. Blant annet fikk de forlovede en elgitar fra Älvdalen kommune, noe som så ut til å falle i smak.

Chris O’Neill hadde meldt frafall til arrangementet, men dukket opp likevel sammen med prinsesse Madeleine og deres datter Leonore. Ifølge Aftonbladet har O’Neill gjort det til en vane å hoppe over kongelige familiesammenkomster. Han sto over kongens fødselsdagsfeiring og Carl Philips utdrikingslag for to uker siden.

Lysningen fant sted i Slottskirken, der også bryllupet skal finne sted 13. juni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder