FØLGER RETTSSAKEN: Åsne Seierstad følger rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo Tinghus. Hun skriver for Newsweek, men forbereder også materiale til bok om rettssaken. Foto: Mattis Sandblad
FØLGER RETTSSAKEN: Åsne Seierstad følger rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo Tinghus. Hun skriver for Newsweek, men forbereder også materiale til bok om rettssaken. Foto: Mattis Sandblad

Åsne Seierstad skriver 22. juli-bok

RAMPELYS

Åsne Seierstad (41) skriver bok om 22. juli-rettssaken. Journalisten og forfatteren synes den største utfordringen er at hun selv føler seg så berørt.

  • Kirsti Hovland
Publisert:

Hver dag siden 16. april har Seierstad vært i retten og fulgt rettssaken mot Anders Behring Breivik for det amerikanske tidsskriftet Newsweek.

Parallelt jobber hun med en bok som skal handle om rettssaken og enkeltskildringene som kommer frem.

- Jeg skriver en bok om rettssaken og prøver å holde meg til det. Det er viktig å ha noen rammer.

- Men via de som er i retten, kommer jeg rundt til historiene fra dem som var i Regjeringskvartalet, til de pårørende, de etterlatte og til Utøya, sier Seierstad til VG i en lunsjpause i retten.

Som krigskorrespondent dekket Seierstad konflikten i Irak (2003) og Afghanistan (2001). Fra 1998 til 2000 jobbet hun i NRK Dagsrevyen, og dekket blant annet krigen i Kosovo i 1999.

Føles utfordrende

Men det som nå skjer i Oslo tinghus er kanskje det mest utfordrende Seierstad har opplevd i sin yrkeskarriere:

- Den største forskjellen er at jeg føler meg så berørt selv. Man kan ikke unngå å bli berørt. Da jeg skulle dekke hendelsen for Newsweek i uken etter 22. juli i fjor, klarte jeg ikke å intervjue ofrene.

- Heldigvis ville Newsweek heller ha en analytisk artikkel. De mente det allerede hadde vært så mye fokus på ofrene. Så de ville heller at jeg skulle skrive om reaksjonen i Norge, forteller Seierstad.

Etter fire år litt på sidelinjen, der Seierstad ikke minst ble tobarnsmor, begynte hun i fjor å dekke den arabiske verden for Morgenbladet.

Artiklene ble igjen oversatt og solgt videre til utenlandske medier av Seierstads agent. Slik kom kontrakten og kontakten med Newsweek.

- Jeg skal prøve å skrive noen større saker for dem nå i løpet av de 10 ukene rettssaken varer, forteller Seierstad som har leid seg et advokatkontor i sentrum disse ukene.

- Jeg går dit først for å jobbe før jeg går hjem. Det må jeg, sier Seierstad.

Raskt på åstedet

Som krigskorrespondent i Bagdad var Seierstad raskt på åstedet etter rakettnedslag for å intervjue ofre og pårørende:

- Jeg banket blant annet på porten til et hus der det bodde en familie som bare få timer tidligere hadde mistet tre sønner drept av splinter i samme sekund. De hadde lekt i bakgården. Jeg snakket med foreldrene, reiste meg og gikk.

- Her hjemme er jeg en del av det som har rammet oss. Det er dessverre slik at det virker lettere å jobbe med det man har journalistisk distanse til, konstaterer hun.

Her kan du lese mer om