Anne og Tine venter barn

RAMPELYS

Suksessforfatteren Anne Holt (43) og Tine Kjær (34), som inngikk partnerskap i Stockholm for drøye to år siden, skal bli foreldre.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:27

Men etter det VG erfarer, er Kjær ventet å nedkomme rundt årsskiftet.

Holt og Kjær er kjent for å hegne om sitt privatliv og ønsker heller ikke å fronte denne saken eller gi ytterligere opplysninger om omstendighetene rundt familieforøkelsen.


Aktuelt tema

Homofilt foreldreskap er et høyst aktuelt tema etter at den svenske Riksdagen onsdag kveld ga klarsignal til at homoseksuelle som har inngått partnerskap, kan få søke om å adoptere barn. Dette er i dag ikke mulig i Norge, selv om enslige homofile er likestilt med enslige heterofile når det gjelder adopsjonsrettigheter. Og også her i landet går debatten livlig om homofile og adopsjon.

Siden homofile par har svært begrensede muligheter for å bli foreldre i Norge, har en del valgt kunstig befruktning i Danmark. Nylig sto et lesbisk par frem på TV 2 og fortalte hvordan de hadde fått en datter ved hjelp av jordmor Nina Stork, som driver Stork-klinikken i Danmark. I Norge er kunstig befruktning av en kvinne som ikke er gift med en mann, ulovlig. Men det er ikke noe i veien for å få det gjort i utlandet.

På hvilken måte Anne Holt og Tine Kjær har valgt å bli foreldre, er et av de spørsmålene de ikke ønsker å svare på.


Flytter

Etter det VG erfarer, planlegger imidlertid Holt og Kjær å flytte til en mer barnevennlig bolig i Oslo. Paret deler i dag en loftsleilighet på hippe Grünerløkka.

Anne Holt kan ikke selv få barn etter at hun i februar 1997 måtte fjerne livmoren på grunn av muskelknutevev. Sykdommen satte også en stopper for hennes karriere som justisminister, som bare varte i drøye 100 dager. Etter den tid har den energiske kvinnen gjort seg mest kjent som en særdeles populær krimforfatter.

Men det er flere forfattere i familien. Også Tine har begått noen bøker, blant annet en roman og en barnebok. Da hun ga ut sin første roman, startet den med to små, men viktige ord: «Til Anne.» I den forbindelse tilbrakte paret seks måneder på halvøya Cape Cod utenfor Boston, på USAs østkyst, for å skrive hver sin roman.

Til daglig er Kjær, hvis fulle og hele navn er Anne Christine Kjær, forlagsredaktør i Cappelen med ansvar for norsk skjønnlitteratur. Men hun har ikke på noe tidspunkt vært redaktør for Anne Holt.


Møttes i 1998

Etter det VG kjenner til, møttes de to før jul i 1998 og ble snart et par. Også Anne Holt har dedisert en bok til kjæresten.

Tine Kjær er fra Sandefjord og har jobbet som sommervikar og frilanser i Sandefjords Blad. Og en gang drømte Tine om å bli forfatter.

- Skrivingen begynte da jeg var 15-16 år. Jeg satt nede på rommet mitt og ville på død og liv være dikter. Jeg skrev om havet, døden og kjærligheten, fortalte hun i et intervju med Romsdals Budstikke i 1995.

Da hadde hun fått antatt en novelle i Cappelens årlige litterære revy, «Signaler». Den gangen jobbet hun som markedssjef ved Teatret Vårt i Molde. Hun begynte som informasjonsleder i 1993, og ble snart markedssjef. Her var Tine Kjær til hun begynte i Cappelen på tampen av 1995.

Og nå starter hun snart på nok en karriere - som bleieskiftarbeider sammen med kjæresten Anne Holt.