Eminem - biografi

RAMPELYS

(VG NETT) År 2000 ble et jubelår for den kontroversielle amerikanske rapperen Eminem. Men livet til rappekongen har ikke alltid vært en dans på roser.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:22

Det var først i 1984 at moren bestemte seg for å slå seg til ro, og skaffe et hjem for seg selv og sønnen. De to flyttet så til Warren, på østsiden av Detroit, hvor 12-åringen begynte på Lincoln Junior High School.

Marshall kom fort inn i Hip Hop miljøet på skolen, og fikk for første gang i sitt liv opparbeidet seg en base hvor han kunne hevde seg.

I skoleårene var det artister som LL Cool J og 2 Live Crew som influerte musikken hans mest, og unge Marshall fikk fort et rykte på seg innen musikkmiljøet for å være noe utenom det vanlige.

Strøk 9. klasse

Til tross for store ambisjoner på musikkfronten, viste Marshall ingen interesse for skolearbeid, og gjentatt skulking resulterte i at han ikke besto 9 klasse.

Etter å ha sluttet på skolen, hadde rapperen mange forskjellige småjobber, mens han hele tiden jobbet iherdig for å utvikle musikken sin ytterligere.

Solo karriere

Mathers rappet i flere grupper som Basement Productions, the New Jacks, og Sole Intent, før han bestemte seg for å starte sin solokarriere. I 1997 ga han ut albumet Infinite gjennom det lokale plateselskapet FBT Productions.

Albumet ble hånet av det lokale Hip Hop-samfunnet, men til tross for dens sylskarpe kritikken fortsatte Eminem å promotere seg selv ved å stille opp på radiostasjoner og freestyle-konkurranser over hele landet.

Begynnelsen på kjendislivet

Hans iherdighet ble plukket opp av magasinet Source som skrev om ham i sin innflytelsesrike spalte "Unsigned Hype". Senere samme år vant han prisen Wake Up Show Freestyle Performer of the Year 1997 fra LA DJs Sway and Tech, og fikk andreplass i den årlige freestyle/rappe konkurransen Rap Olympics i regi av Rap Sheet magazine.

Selv om de fleste innen Hip Hop-miljøet i USA var positivt innstilt til rapperen fra Michigan, var det noen som tok et mer kritisk standpunkt til både ham som person, og til musikken hans.

Det var overraskende stor popularitet rundt artisten, selv fra radiostasjoner som aldri før hadde vist noen interesse for eller promotert musikksjangeren rap, og flere spurte seg selv om det var det fordi Eminem var den første "legitime" hvite rapperen som fikk omfattende popularitet innen en musikksjanger skapt av sorte, at han skapte så mye blest rundt seg.

I 1998 ga artisten ut The Slim Shady EP, som ga ham stjernestatus i Hip Hop'ens undergrunnsmiljø.

Dr. Dre viser interesse

Det var på dette tidspunktet at presidenten for plateselskapet Aftermath Entertainment, den legendariske Dr. Dre, fikk nyss om den utradisjonelle rapperen.

Dr. Dre ble så imponert da han hørte Eminem freestyle på en radiostasjon i Los Angeles, at han satte igang en jakt på den unge musikeren. Det tok ikke lang tid før platekontrakten var signert, og de to begynte å jobbe på utgivelsen av en utvidet versjon av The Slim Shady EP, med låter som My Name Is? og Guilty Conscience.

"My Name Is..."

Resten av verden fikk øynene opp for 25-åringen først tidlig på året 1999, da musikkvideoen til singelen My Name Is? kom ut på markedet.

De frekke parodiene på flere celebre personligheter som Marilyn Manson og tidligere president Bill Clinton, satte Eminem i et direkte søkelys. Kort tid etter debuterte The Slim Shady LP som nummer tre på det amerikanske magasinet Billboards album lister.

Sjokkerende

Rapperens sensasjonelt frekke tekster, som ga detaljerte beskrivelser av narkotikamisbruk, voldtekt, sex og vold, sjokkerte mange. Samme mottagelse fikk hans iherdige bruk av banneord mot sin mor, og sanger som 97 Bonnie and Clyde hvor han fantaserer om å drepe moren til barna sine.

Men hans kyniske holdning til livet virket appellerende på millioner av rap- og Hip Hop tilhengere, og debut albumet hans solgte raskt til dobbel platina.

Med salgssuksessen kom behovet for en turné, og i juli 1999 ble artisten med på den amerikanske Warped turneen, som erstatter for gruppen Cypress Hill.

Eminems tredje og siste album The Marshall Mathers LP, ble lansert i mai 2000, og solgte 1.76 millioner kopier i sin første uke i butikkene. Men fjoråret lovet ikke bare godt for Eminem.

Tøft år

Her er noen av sakene som hendte den kontroversielle stjernen: saksøkt av sin egen mor, arrestert for å trukket et skytevåpen på nattklubb, konen hans forsøkte å ta livet av seg, nesten bannlyst fra Canada, saksøkt av sin egen kone, boikottet av medlemmer fra GLAAD - og tekstene hans ble sitert i den amerikanske senatet som eksempel på hvordan vold ble profilert i underholdningsbransjen.

Beholdt nummer 1

Til tross for et kontroversielt år, beholdt Eminem plassen sin på toppen av musikklistene i åtte uker. Han mottok i tillegg tre MTV Music Awards: Video Of the Year og "Best Male Video" for The Real Slim Shady og "Best Rap Video" for samarbeidet med Dr. Dre på låten Forget About Dre.

Ved fjorårets Grammy Awards fikk han prisen for "Best Rap Solo Performance" for My Name Is? og "Best Rap Album" for The Slim Shady LP.

Eminem er etter mye turbulens fortsatt gift med barndomskjæresten Kimberly Mathers, som han har datteren Hayley (4) med.