HOVEDROLLEN: Syriske Zein al Rafeea, som i dag bor i Hammerfest, har hovedrollen i den nå Oscarnominerte filmen «Kapernaum». Foto: Johnny Vaet Nordskog, Arthaus / NTB scanpix

14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden

Norges heteste kandidat til filmprisen Oscar er 14 år gamle Zein. Han er fra Syria, men bor i dag i Hammerfest. Han spiller hovedrollen i filmen «Kapernaum».

  • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

Zein al Rafeea hadde aldri vært skuespiller før han ble valgt til rollen i filmen «Kapernaum» om en fattig gutt som ikke får gå på skolen.

Zein spilte inn filmen mens han bodde i Libanon som flyktning sammen med familien, før de kom til Hammerfest. Han forteller til Aftenposten Junior at han savner gården med dyrene i Syria der han vokste opp. Det var stor fattigdom blant flyktningene i Libanon, og 14-åringen har selv opplevd en del av det som skildres i filmen.

les også

Ingen norske filmer kortlistet til Oscar

– Livet der var veldig vanskelig, sier Zein til Aftenposten Junior.

Klokken 2 på natten

Filmen «Kapernaum» er nominert i kategorien for beste fremmedspråklige film. De andre nominerte er favorittene «Shoplifters» fra Japan og «Roma» fra Mexico. I tillegg «Cold War» fra Polen og «Never Look Away» fra Tyskland.

Oscar-showet er årets største kjendishappening i Hollywood. Prisutdelingen sendes fra Dolby Theatre i Los Angeles søndag 24. februar. Det hele starter klokken 17 lokal tid. Det tilsvarer klokken 02, natt til mandag norsk tid.

les også

Her er Golden Globe-vinnerne

Selve prisseremonien er ventet å vare i tre timer, skriver Variety i en sak om hvilke annonsører som har kjøpt seg reklameplass under sendingen.

For dem som vil se kjoler og kjendiser på den røde løperen, kan man følge direktesending via blant annet Twitter fra klokken 01.30.

Lyst til å se noen av Oscar-filmene? Finn ut hvor de strømmes i VGs nye TV guide

Det som er spesielt i år, er at det ikke er noen programleder eller showvert som skal lede programmet. Komikeren Kevin Hart måtte trekke seg etter at det ble kjent at han tidligere har hatt homofiendtlige vitser i repertoaret.

Roma favoritt

Storfavorittene er oppvekstfilmen «Roma» av den meksikanske filmskaperen Alfonso Cuaron og kongehusdramaet «The Favorite» av Giorgos Lanthimos. De er begge nominert i ti klasser hver. Nyproduksjonen av klassikeren «A Star is Born» ligger rett bak med åtte nomineringer.

les også

Filmanmeldelse «Roma»: Et livsbekreftende storverk

Blant de nominerte i kategorien for beste film er sørstatsfilmen «Green Book» eller «Roma» tippet som vinnere. Prisen for beste regissør går ifølge ekspertene til Alfonso Cuarón for «Roma» eller Spike Lee som har regissert «BlacKkKlansman».

les også

Oscar mangler vertskap – men disse kan vinne priser

Favorittene til prisen for beste kvinnelige skuespiller er Glenn Close for innsatsen i filmen «The Wife» og Olivia Colman i «The Favourite». Beste mannlige skuespiller er tippet å bli Rami Malek i filmen «Bohemian Rhapsody» eller Christian Bale for rollen som visepresident Dick Cheney i «Vice».

Mer om

  1. Oscar
  2. Film

Flere artikler

  1. Oscar 2019 er delt ut: Gaga fikk sin første pris

  2. «The Favourite» ble Bafta-favoritt

  3. Dobbelt Guldbagge til svensk Utøya-dokumentar

  4. Slik reagerte skuespillerne på nominasjonene: – Urealistisk!

  5. Her er Golden Globe-vinnerne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder