HVILER ALDRI: Bob Dylan, som i 2012 ble tildelt The Presidential Medal of Freedom fra Barack Obama, lanserer nå sin egen whiskey. Foto: AFP

Bob Dylan lager whiskey

Bob Dylan (76) er mest kjent som artist og låtskriver, men i løpet av mai lanserer legenden sitt eget whiskey-varemerke under navnet «Heaven’s Door».

«Bob Dylans lastest gig: Making Whiskey», skriver New York Times.

I 2015 dukker det opp et uventet navn i det amerikanske varemerkeregisterets oversikt over søknader forbundet med alkoholprodukter; «Bootleg whiskey» var navnet Bob Dylan ønsket å varemerke-registrere.

En av personene som la merke til søknaden var Marc Bushala (52), en hengiven fan av Dylan og spritprodusent, som nylig hadde solgt sitt eget bourbonmerke «Angel’s Envy» for 150 millioner dollar.

Bushala forteller til New York Times at han i flere uker grublet som besatt over hva en Dylan-whiskey kunne bli. Han kontaktet apparatet rundt den 76 år gamle sangeren og fikk snakke med Dylan om et mulig samarbeid.

OVERRASKER STADIG: Bob Dylan, her avbildet under en pressekonferanse i Göteborg i 1984, skriver sanger, turnerer konstant, maler bilder og lager metallskulpturer. Nå lanserer han også sin egen whiskey. Foto: Janne Møller-Hansen

Det var bare et lite problem. Navnet Dylan hadde registrert var riktignok ment som et humoristisk nikk til den amerikanske hjemmebrentkulturen som er ulovlig, men fortsatt utbredt i grisgrendte hillbilly-strøk i delstater som Vest-Virginia, Kentucky, Tennessee og Georgia, men ikke helt passende om du ønsker å markedsføre og selge kvalitetswhiskey, mente Bushala.

Les om amerikansk hjemmebrenthistorie: Det er lovlig helt du blir tatt

– Det var litt skremmende, erkjenner han.

Men vinneren av Nobels litteraturpris i 2016 tok poenget og gikk med på å forandre varemerke-navnet til «Heaven’s Door», som alle fans umiddelbart vil forbinde med sangen «Knockin' on Heaven's Door» fra albumet «Pat Garrett and Billy the Kid» (1973).

Om noen få uker lanserer Dylan og Bushala tre ulike whiskey-varianter; Tennessee Straight Bourbon Whiskey, Double Barrel Whiskey og Straight Rye Whiskey, med flaskeetikett-motiver hentet fra skulpturene Dylan sveiser sammen i sitt metallstudio, Black Buffalo Ironworks, i Los Angeles.

ALLSIDIG: En kvinne studerer Bob Dylan-maleriet «Endless Highway» på utstillingen «The Beaten Path» i 2016 på Halcyon Gallery i London. Foto: AP

– Jeg har vært på veien i mange tiår og fått en mulighet til å smake noen av de beste whiskeymerkene i hele verden, sier Dylan.

Men Bob Dylan lisensierer ikke kun bort navnet sitt, som så mange andre kjendiser som ønsker å bli forbundet med fin champagne, konjakk og vin.

Sangeren er likestilt partner i prosjektet Heaven’s Door Spirits, som også har samlet inn 35 millioner dollar fra ulike investorer.

– Det handler om stjernestøv. Folk ønsker å ta del i kjendisens livsstil, mener Michael Stone, styreleder i Beanstalk, et agentselskap innen varemerkelisensiering.

SJØULK: Bob Dylan på båttur i Oslofjorden under Kalvøya festivalen i 1991. Foto: Line Møller

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder