Janets puppesjokk granskes

COLUMBIA (VG) Medietilsynet i USA har satt i gang full etterforskning av Janet Jacksons puppesjokk foran 90 millioner opphissede amerikanske TV-seere.

Roy Freddy Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Blottingen sammen med popkompisen Justin Timberlake i pauseshowet under finalesendingen førte til moralsk forargelse og et hav av voldsomme reaksjoner i USA.

- Vår nasjons barn, foreldre og innbyggere fortjener bedre, raser Michael Power.

Han leder det amerikanske medietilsynet, som skal påse at kringkastingslovene i landet blir overholdt. En av dem sier at det er forbudt å vise «usømmelige scener» med seksuelt innhold tidlig på kvelden.

Full etterforskning

Powell har satt i gang full etterforskning for å komme til bunns i puppesjokket. Han kan dele ut bøter på millioner av dollar hvis han klarer å nagle TV-nettverket CBS, som sto for sendingen søndag kveld.

Super Bowl er USAs desidert mest sette TV-program.

- Jeg er sjokkert over hva jeg så i pausen. På linje med millioner av amerikanere var familien min og jeg samlet rundt fjernsynet for en feiring. I stedet ble feiringen tilsmusset av et smakløst og stygt stunt, mener indignerte Powell.

I går la alle de involverte seg paddeflate for kritikken; både CBS, som distribuerte sendingen, MTV, som sørget for pauseunderholdingen og ikke minst de to stjernene som sto for nakeninnslaget.

Justin Timberlake mener «kostymefeil» var årsaken, og åpenbart ikke at Janet Jackson trenger all PR hun kan få før hennes nye album slippes 30. mars.

- Ikke planlagt

Episoden inntraff da Timberlake og Jackson sang tett og han var i gang med låten «Rock Your Body». Da Timberlake kom til teksten «Jeg skal få deg naken på slutten av denne sangen», tok han tak i Jacksons kostyme og dro av delen som skjulte høyre bryst.

Dermed spratt Janet Jacksons pupp ut, for anledningen delvis skjult av et brystvorte-smykke formet som en sol. CBS var lynraske med å flytte kamerafokuset til helt andre steder på scenen.

- Jeg beklager at noen følte seg støtt av det som skjedde. Det var ikke planlagt, og er beklagelig, sa Timberlake til nyhetsbyrået AP.

Janet Jackson kommenterte ikke hendelsen selv, men hun skal via representanter ha beklaget hendelsen ovenfor MTV News.

MTV, som sto for pauseinnslaget, sier i en pressemelding at puppeblottingen på ingen måte var en planlagt del av showet.

- MTV beklager at dette skjedde, og vi ber om unnskyldning til alle som ble støtt.

Ba om unnskyldning

Men ikke alle tror på musikk-TV-kanalen. På forhånd annonserte MTV på sin nettside at publikum skulle få oppleve «et sjokkerende øyeblikk» under pauseshowet.

CBS har også bedt nasjonen om unnskyldning.

«Vi gikk gjennom alle prøvene gjennom uken, og det var ingen indikasjoner på at noe slikt skulle skje. Øyeblikket er ikke i samsvar med selskapets standarder, og vi vil be om unnskyldning til alle som ble støtt,» het det i en pressemelding fra TV-nettverket i går.

Hendelsen var så omdiskutert i USA at selv president George W. Bush fikk spørsmål om den av pressen. Hans svar var nesten like sjokkerende for fotballgale amerikanere som selve blottingen.

For fotballfinalen i seg selv var en av de mest dramatiske og spennende på mange år. Alt gikk Bush glipp av:

- Jeg liker ikke å innrømme det, men fordi jobben i Det hvite hus begynner tidlig gikk jeg glipp av det - igjen. Jeg så den første halvdelen, men ikke den siste. Jeg forberedte meg til morgendagen og sovnet. Men kanskje dere kan fortelle meg om det, lo Bush.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder