FORELSKET: Amalie Snøløs skal tilbringe mye tid sammen med kjæresten Herman Tømmeraas i sommer.
FORELSKET: Amalie Snøløs skal tilbringe mye tid sammen med kjæresten Herman Tømmeraas i sommer. Foto: Lise Skogstad/VG

Amalie Snøløs: – Skal jeg ikke ha rett til å være stolt av kroppen min

RAMPELYS

Amalie Snøløs (22) har 180 000 følgere på Instagram som hele tiden krever hennes oppmerksomhet. Men i sommer vil «Farmen-Amalie» helst bare logge av og være sammen med «Skam»-kjæresten.

Betalt innhold
  • Live Vedeler Nilsen
  • Lise Skogstad (foto)
Publisert: Oppdatert: 25.07.18 15:43

Toppen av et sølvhvitt hode bryter vannet. Et par isblå øyne myser mot det skarpe lyset. Hun ser ut som om hun kommer rett ut fra et Asbjørnsen & Moe-eventyr, jenta som ertet på seg mange TV 2-seere med sabotasje og kynisk spill da hun i fjor var med i realityserien Farmen.

– Kan jeg lukke øynene mine litt? De tåler ikke så skarpt lys, skjønner du.

Amalie Snøløs nyter det varme vannet i bassengene på badelandet Aquarama i Kristiansand. Den svarte badedrakten glinser i sollyset.

– Kjenn på vannet, det er kjempevarmt!

Snart skal hun møte kjæresten sin, Herman Tømmeraas – eller «Penetrator-Chris», som mange kjenner ham som fra TV-serien Skam. De skal kjøpe bursdagsgave til Amalies mor.

Les også: Farmen-deltagere må «avruses»

Fra å skulle bli profesjonell fotballspiller, har hun gått over til å ha flere baller i luften på én gang: Amalie er Instagram-promotør, har signert for et modellbyrå og jobber som markedskoordinator for musikkfestivalen Palmesus.

På skulderen hennes står det skrevet «Impulsive» – det engelske ordet tatovørkompisen mener beskriver henne best.

– Jeg dro til kompisen min, og bare: «Halla! jeg vil ha en tatovering. Hvilket ord beskriver meg best? Så lot jeg ham skrive det han ville».

La ut bilder for bekreftelse

Etter at hun la ut bilde av tatoveringen sin på Instagram, ble tatovør-kompisen plutselig langt mer etterspurt. Amalie oppdaget at hun hadde en makt hun ikke hadde tenkt over tidligere.

– Du har 180 000 følgere på Instagram, for det meste unge mennesker. Hva tenker du over før du legger ut et bilde?

– Jeg blir så klart veldig påvirket av at det er så mange unge mennesker som ser det jeg legger ut. Jeg har selv en lillesøster på 13. Det hender jeg legger ut et lettkledd bilde og angrer på det etterpå, fordi jeg får så mange meldinger av unge jenter som spør meg hvordan de også kan få en like fin kropp, i stedet for at de er fornøyd med sånn de ser ut. Det er vondt å se. Samtidig får jeg de meldingene uansett hva slags bilder jeg legger ut, selv uten sminke. Noe må jeg jo nesten kunne legge ut!

Det å føle at noen vil utnytte deg er ganske vondt.

Amalie forteller om reaksjonene hun får fra unge jenter: «Å, du er så fin!» «Hvordan kan jeg få like fin kropp som deg?» Selv synes hun bilder av kropp er flott, for «det er jo der sjelen lever, det er kunst», som hun sier, men hun bekymrer seg for de mange unge menneskene som ikke ser slik på det.

– Jeg håper bare unge folk kan lære seg at Instagram ikke er den virkelige verden.

– Har du selv opplevd at Instagram har kjentes som den virkelige verden?

– Ja, tidligere, da jeg var fotballspiller. Jeg la ut ting på Instagram for å få en bekreftelse. Jeg ville at andre skulle synes at jeg var fin. Det var noe jeg måtte jobbe med. Det er jo ikke sunt å sitte og bla gjennom masse bilder av retusjerte jenter på Instagram. Det er dessuten ikke det jeg synes er fint, egentlig. Så jeg måtte gå noen runder med meg selv for å finne ut at det ikke var så viktig. Da slettet jeg Instagram en periode. Det føltes som det beste valget jeg hadde gjort i hele mitt liv.

Sigrid Solbakke Raabe: – Jeg har lært mye om meg selv

Valget etter farmen

Etter en stund uten Instagram bestemte hun seg for å lage en ny profil, bare for venner og familie. Men mens hun var borte under innspillingen av Farmen, der mobiltelefon ikke var tillatt, fant tusenvis av mennesker frem til den nye kontoen. Da hun kom hjem fra oppholdet, måtte hun ta et valg: Skulle hun slette denne kontoen også, eller skulle hun omfavne oppmerksomheten?

– Jeg valgte det siste, jeg valgte å bli en offentlig person.

Oppmerksomheten hun får fra de 180 000 følgerne er stort sett positiv, forteller Amalie. Men ingen regel uten unntak: Hun har også fått en del meldinger fra unge jenter som forteller henne at hun ser ut som en barbiedukke.

– For meg som aldri har gjort noe med kroppen eller ansiktet mitt – og aldri redigerer bilder – føles det veldig urettferdig, sier hun, og legger til:

– Det er jo bare fordi jeg er en blond jente med en tynn kropp, og det kan jeg jo ikke noe for. Skal ikke jeg ha rett til å være stolt av kroppen min, uten at det blir noe seksuelt eller skrytete? Men derimot hvis du skriver under bildet at du er litt usikker på deg selv, at du har jobbet lenge med å kunne vise fram rumpa eller puppene, da er det liksom greit. Det sliter jeg med å skjønne. Hvorfor er det noe bedre?

KK-redaktør: – Jeg har sikkert Norges største sminkepung

Under oppholdet på Farmen oppdaget Amalie gleden i et liv uten digitale hjelpemidler. Hun elsket å melke kyrne om morgenen, og nøt stundene hun hadde med de andre deltagerne rundt stearinlysene om kvelden.

– Før Farmen hadde jeg en del søvnproblemer, men under innspillingen sov jeg så godt som jeg aldri har gjort. Det var så deilig, sier hun, og fortsetter:

– Jeg følte meg så fri. Det var som om jeg fikk leve et liv som ikke var mitt, og det føltes ekstremt bra!

– Hvordan har livet ditt forandret seg etter at du var med i Farmen?

– Det er en kjempeforskjell at folk skal få mene akkurat hva de vil om meg, selv om de ikke kjenner meg. Og at mange gjerne vil ha en bit av meg, uten at jeg helt skjønner hvorfor. Det å føle at noen vil utnytte deg er ganske vondt. Men jeg har heldigvis gode venner som jeg stoler på. Det er ikke så mange, men jeg vil mye heller ha fem skikkelig gode venner som kommer og henter meg i Kongo, hvis det skulle være nødvendig, enn masse venner jeg ikke vet om jeg kan stole på.

Marte Spurkland: – I svømmehallen går ikke folk for å posere

Forholdet kommer først

Det nye livet har bydd på utfordringer. De tar Amalie på strak arm.

– Jeg har alltid følt at jeg er veldig kreativ. I de jobbene jeg har nå får jeg mye kreativ frihet, og det setter jeg enormt stor pris på.

– Både du og Herman jobber som promotører på Instagram, ofte sammen. Hvordan synes du det fungerer å jobbe med kjæresten?

– Det går bra, vi har det gøy med det. Samtidig er det veldig lite folk får se av forholdet vårt, selv om vi er sammen nesten hele tiden. Hvis jeg følte at Herman og jeg ikke taklet rampelyset så godt, tror jeg aldri at jeg hadde valgt å gå inn i et offentlig samarbeid.

– Da kommer forholdet først?

– Ja, selvfølgelig. Men begge synes det er veldig gøy, og føler at vi får være kreative og skape noe. Det handler ikke bare om penger.

I sommer skal de to tilbringe mye tid sammen, blant annet hos Amalies familie på Birkeland. Da skal hun skru av telefonen, slik at hun kan konsentrere seg fullt og helt om kjæresten og familien.

– Da er det mange som vil ha tak i meg, som kommer til å bli forbannet. Folk mener visst at jeg skal være tilgjengelig hele tiden. Da går det en fanden i meg, og jeg tenker: Da skal jeg i hvert fall skru av telefonen!

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om