UTSULTER: Ville grev Herman Wedel Jarlsberg ty til brutale metoder,som å sulte ut nordmennene, for å få i stand en uinion med Sverige? Ja, mener historikerne Lee Sather og Morten Nordhagen Ottosen i denne kronikken. Foto: WIKI COMMONS

KRONIKK: Wedel Jarlsberg ville sulte nordmennene i hjel

Herman Wedel Jarlsberg hadde vesentlig politisk betydning for Norge i årene omkring 1814, men han var også villig til å gjøre avskyelige ting for å oppnå sine mål. VG har kåret en mann som ville sulte nordmennene ihjel til historiens tredje viktigste nordmann.

Artikkelen er over seks år gammel

Av Morten Nordhagen Ottosen, forsker i historie, Universitetet i OsloLee Sather, professor emeritus i historie, Weber State University, USA

Man kan mene mye om kriteriene i en kåring av historiens viktigste nordmenn og kanskje heller ikke ta den så veldig høytidelig. For å illustrere poenget: Vidkun Quisling var på sin måte også en viktig nordmann.

Hvis man derimot legger positiv påvirkningskraft til grunn, slik VG har gjort, er det like fullt problematisk å kåre Herman Wedel Jarlsberg til historiens tredje viktigste nordmann.

Det kan ikke være tvil om at Wedel Jarlsberg var en viktig politisk skikkelse rundt 1814, både som embets- og eidsvollsmann. Han var også en av pådriverne for norsk selvstendighet før 1814.

Fra 1809 forsøkte han å rive Norge løs fra Danmark og forene landet med Sverige - men i en løs union, hvor Norge skulle ha selvstendighet og en grunnlov. Slik ble jo også utfallet i 1814.

Konspirasjoner

Det er samtidig en mørk og dyster side av Wedel Jarlsbergs politiske mål. Sommeren og høsten 1809 var nøden stor i Norge som følge av krig, blokade og uår. Dødstallene var flere steder nær det tredobbelte av normalen.

Samtidig var det store politiske omveltninger i Skandinavia, med et statskupp i Sverige i mars 1809 hvor kongen ble avsatt. Det var på denne bakgrunnen at Herman Wedel Jarlsberg og en gruppe ledende svensker, deriblant kuppmakeren Georg Adlersparre og den nyvalgte kong Carl XIII, så sjansen til å forene Norge og Sverige.

Stor nød i Norge

Dette avstedkom ulike ideer og planer for hvordan unionen skulle realiseres. Nøden i Norge sto sentralt i alle planene, men på forskjellige måter. Noen mente man kunne lokke nordmennene inn i en union ved å gi dem korn og dermed skaffe Sverige godvilje.

En annen plan var å bruke krig og blokade å sulte ihjel nordmennene - det vil si: gjøre dem så desperate av sult at de til slutt ikke ville se noen annen utvei enn å forene seg med Sverige frivillig for å få mat og overleve.

Utsultingsplanen

Konkret hvem som var hovedarkitekten bak planen om å sulte ut nordmennene har vært uklart, men historikere har gjerne pekt på Georg Adlersparre. Det har samtidig vært vanskelig å komme utenom at Herman Wedel Jarlsberg spilte en rolle i planen, men det har av de fleste norske historikere enten blitt glattet over eller avvist som utenkelig at Wedel Jarlsberg kan ha villet gjøre noe så brutalt som å sulte ut sine landsmenn.

Et nærmere blikk på både svenske og norske kilder viser derimot at Wedel Jarlsberg ikke bare var parat til å gjøre nettopp dette, men også var den fremste pådriveren i utsultingsplanen, selv om han voktet seg vel mot å etterlate korrespondanse og dokumenter som sa dette i klartekst.

Gang på gang uttrykte Adlersparre og den nyvalgte svenske kong Karl 13. både i ord og handling sterk skepsis til hva de kalte «utsultingssystemet», som Wedel Jarlsberg på sin side gjorde klart at han mente var den eneste sikre måten å tvinge gjennom en union på.

Adlersparre ville skaffe Sverige godvilje og tillit i Norge og åpnet derfor grensen for korn, helt motsatt av hva Wedel Jarlsberg ønsket. Det var neppe tilfeldig at Wedel Jarlsberg mistet besinnelsen da en del korn også ankom Porsgrunn og dermed forpurret planene hans.

Mistet troen

Planen om å sulte ut nordmennene falt i grus ved at handel med Storbritannia igjen ble tillatt fra høsten 1809. På svensk side var man nærmest lettet over dette, og både Adlersparre og kongen skrev i private brev at de hadde funnet utsultingsplanen både forkastelig og upraktisk. Ikke bare det: Adlersparre var også fornøyd med at Wedel Jarlsberg og hans «svenske venner i Norge» ble tvunget til å gi opp utsultingsplanen og i stedet innrette seg etter Adlersparres egne prinsipper.

Etter 1809 mistet Adlersparre dessuten tilliten til Wedel Jarlsberg, som spilte en beskjeden rolle i svensk norgespolitikk frem mot 1814.

Wedel Jarlsbergs politiske mål frem mot 1814 var kanskje et bedre alternativ enn det danske eneveldet. Hans midler var derimot så forkastelige at det er vanskelig å se ham som en slags norsk nasjonalhelt.

Les også

 1. Derfor er ikke Knut Hamsun med på kåringen

  Etter at VG publiserte listen over «De 100 viktigste nordmenn», i forbindelse med grunnlovsjubileet, har det kokt i…
 2. Karsten Alnæs blogger: Da eneveldet raste sammen

  I dag starter feiringen av Grunnlovens 200-årsdag. Datoen er ikke tilfeldig.
 3. Her overrekkes Eidsvoll-nøkkelen

  Det var en synlig stolt sjef for Eidsvoll 1814, Erik Jondell, som søndag kveld fikk overrakt nøkkelen til den…
 4. Grunnlov for idioter

  Grunnloven vår er garantien for at selv idioter kan styre Norge uten at landet vårt blir ødelagt.
 5. Denne videoen ville Eidsvoll 1814-museet sensurere

  I musikkvideoen til Bare Egil Band-sangen «Nasjonen» ender det med slåsskamp i Rikssalen på Eidsvoll.
 6. - England har Shakespeare - Norge har Ibsen

  Da de hundre viktigste nordmennene siden 1814 skulle kåres, ble det heftig diskusjon blant jurypanelet.

Mer om

 1. Grunnlovsjubileet

Flere artikler

 1. Historikere i heftig krangel om VGs 1814-kåring

 2. KRONIKK: Wedel Jarlsberg som Quisling?

 3. VGs 1814-kåring vekker oppsikt i utlandet

 4. Bokanmeldelse: Carl Emil Vogt: «Herman Wedel Jarlsberg. Den aristokratiske opprøreren»

 5. Karsten Alnæs om 1814: En lykkelig utgang?

Fra andre aviser

 1. Greve, eidsvollsmann, raddis og forræder

  Aftenposten
 2. Ikke helt rettferdig om grev Wedel

  Aftenposten
 3. Ikke helt rettferdig om grev Wedel

  Aftenposten
 4. 1814: Med gode middager på Bogstad bygget de det nye Norge

  Aftenposten
 5. Fangen på Bogstad

  Aftenposten
 6. Skandinavia - Europas nye stat?

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder