MØTTE BOLLYWOOD-HELTEN: Nasrullah Qureshi hadde gleden av å møte Yash Chopra tre ganger. Her fra et møte i India fra 2008. Foto: Privat

Indisk Bollywood-stjerne død: - Et stort tap for bransjen

Filmskaperen Yash Chopra (80) døde sist søndag grunnet nyresvikt og denguefeber. Chopra rakk aldri å komme til Norge.

Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det melder nyhetsbyrået AP.

Nasrullah Qureshi, sjef for Bollywood-festivalen i Norge forteller at det har vært en tung dag.

- Det har vært en fryktelig dag for oss, og hans bortgang er et stort tap for Bollywood. Selv har jeg møtt han flere ganger, og han var en veldig forståelsesfull og dyktig person, sier Qureshi.

Stort fokus på kvinner

Filmskaperen har betydd mye for filmmiljøet i Bollywood, også i Norge.

- Han har vært en stor inspirasjon for mange filmskapere sier Qureshi. Han mener at Yash hadde en unik måte å fortelle kjærlighetshistorier på, som også gjenspeilet den indiske virkelighet.

- Filmene hans hadde et stort fokus på kvinner. Dette har også vært viktig for kvinnesynet i India. Filmene hans har blitt likt gjennom mange generasjoner, og i India er det veldig uvanlig at en regissør er så populær over en så lang tid.

Siste film

I løpet av sin karriere har filmskaperen produsert over 50 filmer i Bollywood. I dag er Chopra sett på som en av Indias fremste filmskapere.

Han har vunnet en rekke priser og i 2001 mottok han prisen «Dadasaheb Phalke Awards» fra den indiske regjeringen. Filmskaperen rakk akkurat å bli ferdig med sin siste film Jab Tak Hai Jaan før sin bortgang. Denne kan sees på norske kinoer fra 13. november.

Festivalsjefen Qureshi forteller at han inviterte Bollywoodstjernen til Norge. Blant annet for å få han til å lage film i vakker norsk natur.

- Han lovet å komme en gang, men nå er han borte.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder