MUNCH PÅ AVVEIE?: Et mulig ukjent Munch-bilde befinner seg på kontoret til representanten Ivar Kristiansen (H) i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

Tror han har hatt en ekte Munch på stortingskontoret

I fire år har Ivar Kristiansen hatt et bilde han mener Edvard Munch kan ha malt hengende på kontoret sitt i Stortinget.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over seks år gammel

Jo mer han har studert det, jo mer har han blitt overbevist om at Edvard Munch har malt bildet, til tross for at det er signert den norske maleren Adelsteen Normann.

Normann var sammen med Edvard Munch i Berlin på den tiden bildet ble malt, og det er også trolig at Munch en stund jobbet i Normanns atelier.

Bildet er en pastell fra 1893 med tittelen «Gate i Berlin etter regnvær».

- Du ser det med en gang at det har Munchs stil, og jeg har hatt flere eiere av Munch-malerier innom kontoret som også er overbevist. Jeg er ikke i tvil, sier Kristiansen til VG.

- Dessuten, Adelsteen Normann malte et par tusen bilder, men bare ett med fettstift - dette.

Høyre-mannen har sittet på Stortinget i 16 år, men tok ikke gjenvalg og måtte derfor nylig ta ned bildet fra sitt stortingskontor og returnere det til den private eieren i Nord-Norge.

Den nåværende eieren av bildet kjøpte det i 2006. Han forteller at hjertet holdt på å sprette ut av kroppen på ham da han så bildet.

- Jeg tenkte Munch med en gang. Jeg solgte båten for å få kjøpt bildet, forteller han til NTB.

Hjelpende hånd

- Det kan tenkes at Munch har gitt Normann en hjelpende hånd, men jeg tror ikke Munch har gjort mye på dette bildet. Da tror jeg aldri Normann hadde signert det, sier kunsthistoriker Anne Aaserud.

Ved Munch-muséet er man imidlertid skeptisk overfor muligheten av et nytt og hittil ukjent Munch-maleri.

- Dette spørsmålet har jeg vært borti tidligere og svaret er nei - jeg tror nok ikke Munch har hjulpet Adelsteen Normann på denne måten. Men kanskje eieren av maleriet tror det? sier museumskurator Petra Pettersen ved Munch-muséet til VG.

- Jeg har ikke sett originalen, men en kopi. Det er riktignok en veldig forskjellig stil fra hvordan Adelsteen Normann malte, men det betyr ikke at det derfor er Edvard Munch som har malt det, sier Pettersen.

- Du tror ikke det kan være et ukjent Munch-maleri?

- Nei, jeg tror ikke det.

Kunsthistoriker og kunstner Irena Jovic er uenig.

- Jeg mener Edvard Munch kan ha arbeidet på dette bildet. Men det er veldig vanskelig å bevise, sier Jovic til NTB.

Påvirket

Adelsteen Normann er en forholdsvis ukjent kunstner for mange.

- Han fortjener å bli brakt fram i lyset, sier Anne Aaserud.

Kunsthistorikeren og den tidligere direktøren for Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø har nettopp kommet med boka «Adelsteen Normann. Fra Bodø til Berlin».

I boka er et eget kapittel viet nettopp Munchs tid i Berlin og samarbeidet med Normann. Normann inviterte Munch til Berlin og ordnet det slik at han fikk holde en separatutstilling. Den ble en stor fiasko og ble stengt etter en uke.

- Det er ikke umaken verdt å bruke flere ord, det har ingenting med kunst å gjøre, mente en av kritikerne.

Adelsteen Normann var en konservativ maler av norske fjell og fjorder. Men det skjedde noe med hans kunst i den perioden Munch var i Berlin, mener Aaserud.

ER DET EN MUNCH:Ivar Kristiansen speiler seg i bildet han har hengende på kontoret sitt på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix.

- Normann utførte blant annet to pasteller, en teknikk han sjelden anvendte. Begge viser stemningsfulle regnværsmotiver hentet fra Friedrichstrasse, sier Aaserud.

En av pastellene er nettopp «Gate i Berlin etter regnvær».

- Det som kan slås fast, er at de to regnværsmotivene skiller seg radikalt ut i Normanns samlede produksjon, og at de under alle omstendigheter er sterkt preget av Munchs kunst, skriver Aaserud i boka.

- Ville hjelpe Munch

Eieren av bildet sier til NTB at han er innforstått med at det kan bli vanskelig å få slått fast om Munch virkelig har malt bildet.

- Men dette er i hvert fall ikke Adelsteen. Jeg tror forklaringen på at Adelsteen signerte det, er så enkel at han ville hjelpe Munch med å få solgt det. Etter skandaleutstillingen Munch hadde hatt i Berlin gjorde han det kanskje også for å peke nese til fiffen i Berlin og vise dem hva Munch kunne, sier han. (©NTB)

DE LÆRDE STRIDES: Dette er bildet som har hengt på Ivar Kristiansens kontor. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

Les også

Mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. Auksjonerer bort Edvard Munch til 416 millioner

 2. Pluss content

  Steinrike Munch levde som 70-tallets rockestjerner

 3. Pluss content

  Kunstår med mer enn Munch

 4. Pluss content

  Kunsttyvens siste skrik

 5. Forsvunnet van Gogh lå på nordmanns loft

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder