Kronprinsen og prinsessen med mobil-spøk

Kongeparets bursdag: – Dritgode til å være konge og dronning

SLOTTSPLASSEN (VG) Flere i kongefamilien tok til tårene under folkets tale foran folkehavet ved Slottet tirsdag kveld. Kongebarna spøkte senere med hvordan foreldrene nødvendigvis ikke er like oppdaterte på ting.

Artikkelen er over to år gammel

Like etter 18.30 kom kongeparet, kronprins- og prinsessefamilien ut på slottsbalkongen for å hilse på folkehavet nedenfor og ta del i feiringen. Totalt 34 kongelige fra hele Europa kom også ut for å høre på sang fra Oslo Soul Children, bursdag-allsang og folkets tale, som i år blir holdt av Bjarte Hjelmeland (46).

Skuespilleren og regissøren blander både humor og alvor når han hyller kongeparet på vegne av folket. Han trakk blant annet frem at kong Harald aldri ba om jobben, men at han ble født inn i den.

«Som skuespiller er jeg glad det ikke fungerer sånn i mitt fag. Sjansen for å bli god i en jobb man er født inn i, er forsvinnende liten. Derfor er det dobbelt fantastisk at kongen og dronningen er så dritgode til å være konge og dronning», spøkte Hjelmeland i talen, til stor latter fra kongefamilien på slottsbalkongen.

Fikk du ikke med deg feiringen? Les hele Hjelmelands tale her

Skuespilleren hyllet blant annet kongeparet fordi de representerer et «kongehus som strekker seg etter sitt folk, som søker å komme det i møte». Han trakk også frem at de er et kongepar som «kaster seg inn i et helikopter for å besøke flomrammede i Sogn og Fjordane» eller som «gråter med oss når terroren rammer».

Kjendisstylist om dronning Sonja: – En kropp en 40-åring kan misunne

Flere av de kongelige tok også til tårene under talen. Kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha ble synlig berørt og tørket bort en og annen tåre.

– Når kongen befaler, sier man ikke nei, uttalte en beæret Hjelmeland om det høytidelige oppdraget til VG fredag.

HOLDT TALE: Kong Harald. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Celebre gjester får vårlig mat

Klokken 20 er kongelige fra hele Europa og flere kjendiser samlet til gallamiddag på Slottet. Kongeparet håndhilste selv på alle de 183 inviterte.

Kjente navn som Magne Furuholmen, Christian Ringnes, Christen Sveaas og Bjørge Stensbøl er blant kveldens inviterte.

Kveldens meny: Dette får gjestene servert

Både nåværende ordfører i Oslo, Marianne Borgen, og hennes forgjenger Fabian Stang tok også turen til Slottet tirsdag. Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre deltar også i kveldens feiring.

Kongelige gjester: Disse kommer

Kongebarna spøkte med foreldrene

I talen før middagen snakket kongen om hvor utrolig det er å bli 80 år gammel.

– Jeg ser på tallet 80, og jeg klarer virkelig ikke å forstå at det tallet har noe med meg å gjøre. Det har i hvert fall ikke noe å gjøre med dronningen, som er utrolig sprek! Det har allerede vært kjempevanskelig for meg å holde følge med henne i flere år, spøkte kongen.

Nysgjerrig? Slik bor kongeparet helt privat

Under middagen holdt prinsesse Märtha og kronprins Haakon en tale sammen. Der mimret de om gamle historier fra barndommen, samtidig som de spøkte med sine to foreldre. Selv om begge ble beskrevet som «oppdaterte og nysgjerrige», er kongeparet svært forskjellige, ifølge sine barn.

– Mamma laster ned nye apper og leser tekstmeldinger på klokka, begynte prinsesse Märtha, før hun fortsatte:

– Pappa har ikke mobiltelefon. Han er mer opptatt av valget i Frankrike, utviklingen i NATO og om Klæbo blir tatt ut på allroundlandslaget i langrenn.

Se kongebarna spøke med foreldrene sine i videoen under:

Underholdt med sang og akrobatikk

Tirsdag kveld strømmet hundrevis av store og små til Slottsplassen i forbindelse med feiringen av kongeparets 80-årsdager. VG møtte flere som takket ja til tilbud om gratis Kroneis utenfor kongeparets hjem. Flere viftet med norske flagg og tok selfies med Slottet i bakgrunnen.

Tidligere i dag underholdt Hans Majestet Kongens Garde og akrobater fra Nysirkus Bjerke. To av ungdommene fra Nysirkus fortalte at de gruet seg litt før opptredenen:

– Det er skummelt. Vi er ikke innendørs på sirkuset lenger, kongen og dronningen ser oss, sier akrobat Oda Mettenes (13) til VG.

25 år med kongeparet: Dette er deres største øyeblikk

Se bilder fra folkefesten på Slottsplassen her:

– Konger og dronninger fra hele Europa kommer, legger venninnen Hedda Layer Nybø (15) til, som også sier at det blir gøy å vise seg frem for så mange mennesker.

PS! Kong Harald fylte 80 år i februar, mens dronningen blir 80 i juli. Den offisielle feiringen skjer i mai, mellom de to bursdagene.

Se den herlige oppvarmingen til feiringen her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder