Foto: VG

Wenche Foss får begravelse på statens bekostning

Har planlagt sin egen begravelse i mange år

Gunnar Stålsett skal forrette

Arve Tellefsen skal spille

(VG Nett) Før hun døde planla Wenche Foss sin egen begravelse ned til minste detalj. - Begravelsen blir helt spesiell, sier Arve Tellefsen, som skal spille i seremonien.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Wenche Foss sine etterlatte fikk mandag ettermiddag tilbud fra regjeringen om at teaterdivaen får begravelse på statens regning.

Statsminister Jens Stoltenberg sier regjeringen har besluttet at Wenche Foss skal få begravelse på statens bekostning.

- Med Wenche Foss er en av våre kjæreste skuespillere gjennom mer enn seksti år gått bort. Fra hun debuterte i 1935 og til lenge etter at hun ble pensjonist i 1987, spredte hun glede i et helt folk, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Selv om folkekjære Wenche Foss nå får sin begravelse på statens regning, blir det fortsatt i hennes egen regi.

Foss har lenge vært tydelig på at hun har planlagt sin egen begravelse i detalj.

Blant annet har det i lang tid vært klart at Arve Tellefsen skal spille i Foss' begravelse. Tellefsen sier til VG Nett at han er klar til å stille opp.

- Ja, selvfølgelig. Det har jeg personlig lovet henne. Vi har avtalt et bestemt stykke som jeg skal framføre under seremonien, sier Tellefsen mandag ettermiddag.

Wenche Foss har også avtalt med tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett at han skal forrette i hennes begravelse.

- Jeg spurte en gang tidligere biskop Gunnar Stålsett om han kunne ordne med begravelsen min. «Any time», svarte han, sa Wenche Foss til Fædrelandsvennen allerede i 2006.

Skuespillerdivaen hadde avfunnet seg med at det eventyrlige livet gikk mot slutten, og hun hadde planlagt begravelsen i minste detalj. Det hele har hun også beskrevet i boken «Morten Krogvolds portretter», ført i pennen av Hugo Lauritz Jenssen.

Bildespesial: Wenche Foss' eventyrlige liv

SPILLER: Arve Tellefsen. Foto: Andrea Gjestvang/VG

Arve Tellefsen

Til VG i desember 2010 sa hun igjen at hun har vært i jevnlig kontakt med Gunnar Stålsett, og at han skal være presten i begravelsen. Foss avslørte også at hun har planlagt musikkinnslag og underholdning.

- Nå har jeg også begynt å administrere musikk og underholdning: Arve Tellefsen skal selvfølgelig opptre.

I et intervju med Dagbladet i 2006 avslørte hun også at hun vil vise sine mange venner et opptak av seg selv i begravelsen. Hun skal synge Erik Byes vals «Ingrid Sletten», hvor hun blir akkompagnert av Robert Levin.

- Det er jo så mange av hans (Erik Byes journ.anm) viser igjen, men teater er en kunst i sand - det spilles der og da, så er det borte. Men det finnes et opptak der jeg synger «Ingrid Sletten», hvor Robert Levin akkompagnerer. Det kunne jo være hyggelig å ha noe å gi i begravelsen også, sier hun.

Teksten ble opprinnelig skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson og tonsatt av Rikard Nordraak.

Lydbildespesial: Hele Norges Wenche Foss

Hun hadde forsonet seg med døden for lengst i 2006, etter at de fleste av hennes venninner var gått bort.

- Når du går i så mange begravelser som jeg gjør, blir du preget av det. Da må du bare snakke om det. Det siste året har 21 av mine gamle venninner gått bort. Min beste venninne, Ellen, har også gått bort. Hun var den typen som forestilte seg at hun kom til å leve for evig - kanskje oppe i skyene eller noe sånt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder