LIVREDD: Christine Dancke åpner nå opp om panikkangsten hun har hatt siste halvåret Foto: Øyvind Nordahl Næss VG

P3-Christine Dancke åpen om panikkangsten: Jeg har vært redd for å møte folk

I et innlegg på Facebook beskriver programlederen og DJen hvordan hun har vært redd for kjæresten og ikke taklet å se se seg selv i speilet.

Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Programleder på P3 og DJ Christine Dancke (32) har skrevet en Facebook-post hvor hun åpner med at hun lenge har følt at hun burde si noe høyt. Hun skriver at hun siden 5. februar 2016 har vært livredd:

«Det var da den traff meg. «Bølgen» som jeg kaller den. Bølgen som kommer i en sånn fart at jeg ikke klarer å komme meg unna, som skyller over meg med en totalt overtakende kraft jeg aldri tidligere har kjent maken til, som gjør at jeg føler at jeg drukner fullstendig.»

Siden det skjedde for første gang, skriver hun at det har vært mye skjelving, svetting og svimmelhet. Hun har til og med bedt samboeren avslutte samboerskapet.

Er det vanlig å være redd for den man elsker mest? Går det over? skriver hun.

– Jeg har vært redd for å gå på bussen, redd for å gå på trening, redd for å gå på jobben, redd for å møte folk, redd for å kjøre bil, jeg har avlyst ferie, villet reise hjem fra ferie og jeg har ikke taklet å se meg i speilet. Panikkangsten, og enda verre - den evige redselen for å være redd, har i større grad enn jeg kunne forestille meg diktert hvordan jeg har levd og lever livet mitt, forteller hun.

Dancke har likevel ikke forsvunnet fra offentligheten. Hun fortsatte med radioprogrammet sitt på P3, spillejobber som DJ og programleder på VG-lista topp 20 på Rådhusplassen.

Sophie Elise: Vil ikke medisineres mot sin eksistensielle angst

Ville ikke sykemeldes

På Facebook-skriver hun at det ikke var et alternativ å bli sykemeldt i flere måneder, selv om legen foreslo det.

– Jeg følte tross fortvilelsen at jeg gjorde det rette - jeg skulle følge planen jeg hadde lagt med psykologen min til punkt og prikke - fast bestemt på at jeg aldri skulle drukne i det panikkangsthelvete jeg kaller sjøen, skriver hun.

Så ble hun gradvis bedre. 32-åringen sluttet å være redd for kjæresten og kunne etterhvert møte venner igjen, uten dårlig samvittighet for at hun ikke kunne «levere» som før.

Christine Dancke: Lokker jenter til hip hop med spy og gravide menn

Selv om hun fortsatt opplever at bølgen, som hun kaller det, treffer henne. Så er det ikke hver gang hun blir slått ut av det.

– Jeg vet ikke hva som utløste den overveldende panikkangsten, jeg vet fortsatt ikke hvor grensene mine går og jeg vet ikke om redselen noen sinne kommer til å forsvinne, skriver hun.

Kommentar: Den viktige åpenheten om psykisk helse

Christine Dancke skriver i en e-post til VG at hun siden panikken rammet henne, har visst at hun skulle dele det så fort hun var klar.

– Nettopp fordi å høre at andre har det sånn som deg og fortsatt lever, har betydd alt for meg, forteller hun.

– Jeg syns vi skal snakke mer om det

Nå som det er tankene er ute i offentligheten er føler hun seg rolig.

– Og rørt over tilbakemeldingene, sier hun til VG

Hun forteller at for henne er åpenhet alt, både for den enkelte og for samfunnet som helhet.

– Det er andres åpenhet som har gjort at jeg på ekte har forstått at dette kan gå bra til slutt, forteller hun og legger til:

– Jeg vet det er veldig mange der ute som sliter med lignende ting og jeg syns vi skal snakke mer om det.

Psykolog Peder Kjøs tenker at det er fint at Dancke ønsker å være åpen om sitt forhold til angsten.

– Det bidrar til å normalisere det, og jeg mener at en sånn normalisering gjennom fremvisning av slike lidelser er bra, forteller Kjøs.

Han syns også det er fint at Dancke klarte å opprettholde sitt normale hverdagsliv, men understreker at det ikke er sånn for alle.

– For dem som klarer å opprettholde hverdagen tenker jeg at det er fint. Det å ha angst, og depresjoner, i forskjellig grad er ikke nødvendigvis en sykdom. Det kan også være mer en lidelse som gir plager i varierende grad, forteller han.

Innlegget har fått over 300 likes, og 63 kommentarer, og det kommer stadig flere. Blant de som engasjerer seg i Danckes åpenhet er flere kjente navn i musikkbransjen.

Marit Larsen skriver: «Du er en helt. Takk <3».

Kristoffer Lo fra Highasakite takker Dancke for at hun snakker høyt: «Det betyr så mye for så mange <3».

Manageren til Astrid S har også vist sin støtte til Dancke: «Stor respekt til deg!! Dette var sterkt å lese, utrolig tøft at du velger å dele dette. Min helt!!»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder