- BEDRE PÅ TULLINLØKKA: Finansmannen og Munch-samleren Petter Olsen (65) mener det nye Munch-museet heller skulle vært på Tullinløkka. Foto: Magnar Kirknes

Skrik-selgeren Petter Olsen kritisk til Lambda: - Bygningen blir som en tvangstrøye

Finansmannen og kunstentusiasten Petter Olsen (65) er skeptisk til både beliggenheten, prislappen, administrasjonen og arkitekturen i Lambda-prosjektet.

 • Håvard Kristoffersen Hansen

Artikkelen er over syv år gammel


Milliardæren, som i fjor vår solgte Munch-maleriet «Skrik» som verdens dyreste bilde for 615 millioner kroner, mener Munchs kulturskatter ikke blir godt bevart i Lambda-prosjektet.

- Lambda blir ikke et godt museum. Et smalt og høyt hus er ikke best egnet. En samling av Munch i sentrum på færre etasjer er den beste løsningen, sier Olsen til VG.

- Som en tvangstrøye

I formiddag ble det kjent at det borgerlige byrådet i Oslo har kommet til enighet med SV om å danne flertall i bystyret for å flytte Munch-museet fra østkantbydelen Tøyen til Bjørvika.

Dermed vil det mye og lenge omdiskuterte Lambda-prosjektet bli en realitet.

- Hvorfor passer ikke Munchs kunstverk i et høydehus?

- Fordi man får en veldig begrenset mulighet til å sette sammen utstillingene. Bygningen blir som en tvangstrøye og man går inn og ut mellom dagslys og kunstlys for hver etasje, sier Olsen, som har så pass stor lidenskap for Munchs kunst at han for tiden jobber med å få på plass sitt eget Munch-galleri på gården sin i Hvitsten i Akershus.

BILDESERIE: Slik blir Lambda

Munch-samleren er også uenig i plasseringen av det nye Munch-museet, og mener Tullinløkka vil vært et bedre egnet.

- Tullinløkka er den aller beste og mest sentrale lokaliseringen for et nasjonalt Munch-museum. Dette er hjertet for kunst og kultur i hovedstaden. Vestbanen og Tullinløkka ligger med kort gangavstand slik at all den viktigste kunsten vil kunne oppleves samlet. På Tullinløkka ville man også fått adgang til Munchs hovedverk, Aula-dekorasjonene, sier han.

Prislapp på 1,7 milliarder

Lambda er beregnet til å koste omtrent 1,7 milliarder. Prosjektet har foreløpig kostet mer enn 110 millioner kroner. Olsen mener prislappen blir i høyeste laget og sikter til at det skal investeres i tre kulturbygg i hovedstaden i tiden framover, alle i milliardklassen.

- Foruten om Lambda skal byen ha et nytt Deichmanske bibliotek i Bjørvika, Nasjonalmuseet og muligens et badeland på Tøyen. Da snakker vi kanskje rundt 13 milliarder kroner av oljeformuen. Er ikke det i meste laget? Vi kunne greid oss med Nasjonalgalleriet, som er fredet og som Staten likevel må rehabilitere, og det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen, sier Olsen, som tror prosjektet vil medføre store kostnader og som folk her til lands vil få lite nytte av.

- Lambda vil bli et monument over en tid hvor Norge kunne sløse bort enorme midler til ugjennomtenkte og dårlige løsninger for at politikere og andre liksom skal kaste glans over et land hvor de fleste egentlig ikke bryr seg om kunst og kultur, sier han.

- Vil åpne opp byen

Investoren er også skeptisk til hvordan administreringen på det nye Munch-museet vil bli.

FORNØYD: Vebjørn Sand mener det nye Munch-museet vil åpne opp byen mer. Foto: Jan Petter Lynau

- Hadde en tanke vært at Nasjonalmuseet kunne administrert også Munch-samlingene til Oslo kommune, så kunne de vært deponert der, sier han.

Kunstneren Vebjørn Sand er på sin side glad for å høre nyheten om at Lambda blir en realitet i Bjørvika.

- Så bra. Ved kysten og sentralt. Det vil åpne opp byen og Munch enda mer for menneskene. Oslo kommune bør invitere Zaha Hadid til lage en ny arkitektonisk løsning, sier han.

Flere artikler

 1. Munch-museet kan bli en milliard dyrere enn planlagt

 2. Nytt Munch-museum bygges i Bjørvika

 3. Ap og Frp: Vil selge Lambda-tomten

 4. Fabian Stang på Munch-åpningen: Håper på bredt Lambda-flertall

 5. Hadia Tajik lover penger til Munch-museet

Fra andre aviser

 1. - Vi burde vært del av Munch-avtalen

  Aftenposten
 2. Slik blir Lambda i Bjørvika

  Aftenposten
 3. Ap-politikere: - Vi burde vært del av Munch-avtalen

  Bergens Tidende
 4. Skråsikker på at Lambda er sikret

  Aftenposten
 5. Nytt nasjonalmuseum bankes gjennom torsdag kveld

  Aftenposten
 6. Tomten på Tøyen ligger klar

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no