Bryllup i Sverige: Mette-Marit ankom middag alene

Hovedstaden er full av tilskuere

Lang gjesteliste

STOCKHOLM (VG) Dagen før den store dagen er det duket for privat middag ute i Stockholms skjærgård. Det kommende brudeparet smilte til pressen i det de gikk ombord i båten.

  • Kristine Hellem Aanstad
  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag skal hele Sverige feire kjærligheten til prins Carl Philip (36) og Sofia Hellqvist med et storslått bryllup i hovedstaden.

Og festen starter i kveld: Paret har nemlig invitert flere gjester til en privat bryllupsfest.

Mange av gjestene har allerede funnet seg til rette i den svenske hovedstaden. Etter en runde i kirken, venter litt avslapping for prinseparet og de 274 gjestene som er inviterte til den private middagen kvelden før bryllupet, skriver Aftonbladet.

Alt de har fått vite er at de skal samles på Strandvägen for avreise med båt i 18-tiden. Båten de skal reise med er S/S Stockholm, og den skal frakte gjestene ut til Skeppsholmen.

Klokken 17 begynte gjestene å ankomme, og et kvarter senere ankom Sofias foreldre, Erik og Marie Hellqvist.

– Det føles veldig bra, og vi gleder oss til i morgen, sa brudens mor til pressen.

Kort tid senere ankom brudeparet selv til stor applaus og jubel fra de oppmøtte. Prins Carl Philip er kledd i en svart dress og Sofia i en fotsid lyseblå kjole med paljetter og høy splitt.

På spørsmål om det føles bra, nikket og smilte den kommende bruden.

VENNSKAPELIG: Kronprinsesse Victoria, Prins Daniel og kronprinsesse Mette-Marit gikk om bord på skipet S/S Stockholm sammen. Kronprins Haakon var ikke å se. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Kronprinsesse Mette-Marit ankom uten kronprinsen, og tok følge med svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel om bord i båten.

Senere på kvelden dukket kronprins Haakon opp, og det meldes at han dro til Skeppsholmen med bil.

Dermed er det norske kongehuset nesten fulltallig - bortsett fra kong Harald. VG har vært i kontakt med slottets kommunikasjonsansvarlig Marianne Hagen, og hun forteller følgende:

– Kongen har annet privat program, sier Hagen uten å ville utdype svaret mer.

Märtha Louise og Ari Behn er blant de inviterte til kveldens middag, og morgendagens vielse. Dronning Sonja ankommer ikke den svenske hovedstaden før lørdag, meldes det.

– Vi har det veldig bra! Vi gleder oss til kvelden, sier han.

Brudgommens søster, prinsesse Madeleine som er høygravid, tok ikke båt ut til festen. Det er imidlertid mulig å kjøre ut til Skeppsholmen hvor middagen avholdes. Heller ikke danske kronprins Frederik eller kronprinsesse Mary tar båten til festen.

Les hva MinMote-Martine mener om brudens antrekk her!

SNART SIER DE JA: Det kommende brudeparet prins Carl Philip og Sofia smilte til den oppmøtte pressen og andre som jublet i det de ankom Strandvägen där en båt vil frakte de ut til festmiddagen. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Det vil bys på sjampagne under turen ut til Skeppsholmen. Vel fremme venter en trerettersmiddag i det underjordiske kunstutstillingslokalet Bergummet.

VG følger festlighetene utover kvelden, og på lørdag vil vi følge bryllupet tett.

Fredag formiddag var gatene rundt slottet fulle av spente og nysgjerrige mennesker.

Over hodene svirrer flere helikopter, vakter har stilt opp utenfor slottet og riggingen til lørdagens fest er godt i gang.

Se også: De private barndomsbildene av Sofia

­– Gullig

SPENT: Annette Lind. Foto:VG,

En av dem som har tatt turen er Annette Lind (77). Hun bor selv i Stockholm, men forteller til VG at hun er i sentrum i dag – for i morgen kommer det til å bli altfor mye folk der.

– Det blir for mye kø, så det er nok bedre å det på TV hjemme, humrer 77-åringen.

Hun mener at det er bra at prins Carl Philip har funnet seg en kvinne, og at de nå skal gifte seg:

– Sofia er gullig. Hun er en vanlig svensk jente, og jeg tror hun kommer til å gjøre han veldig lykkelig. Det er bra at Carl Philip får litt oppmerksomhet nå, for han har alltid vært i bakgrunnen av sine to søstre.

Få detaljene om bryllupet her!

– En avslappet person

Mikael Matton var fredag formiddag utenfor slottet for å spise lunsj sammen med noen kollegaer, men han har ingen planer om å se på bryllupet på lørdag.

– Det er mange som er engasjerte og interesserte i det som skjer i morgen, men jeg skal ikke se på seremonien. Faktisk så vil jeg si at jeg ikke vet så mye om Sofia eller prinsen, sier han til VG.

Venneparet Tobias Ivarsson (34) og Sofia Viktorsson (29) har merket at det er mer folksomt i Stockholm de siste dagene, men selv har de ikke så store planer om å følge med på bryllupet – til tross for at de har sansen for Hellqvist.

LIKER SOFIA: Sofia Viktorsson og Tobias Ivarsson har ikke planer om å se bryllupet i morgen, men har sansen for den nye prinsessen. Foto:VG,

– Hun blir nok en veldig fin brud, og jeg er veldig spent på kjolen hennes. Jeg håper hun velger en svensk designer, sier Viktorsson til VG.

– Det er fint at kongefamilien har fått en litt mer avslappet person inn i familien. Og så virker det som om hun er en kul person, sier Ivarsson.

– Hvordan er stemningen i byen?

– Det er mange spente personer, men ettersom dette er det tredje bryllupet på få år er det nok ikke like mye engasjement rundt dette bryllupet som det var til Madde og Victoria.

Lang gjesteliste

Fredag ettermiddag delte det svenske kongehuset gjestelisten, og fra vår egen kongefamilie kommer Dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, samt prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.

Norges ambassadør i Stockholm, tidligere FN spesialutsending, Kai Eide, og racerføreren Roar Lindland og hans kone Connie, er de eneste norske på listen som ikke er en del av kongefamilien.

Hele den svenske kongefamilien er ventet i vielsen, men prinsesse Madeleine og Chris O'Neills datter, Leonore, står ikke på listen.

Se hele gjestelisten til bryllupet her!

– Overlykkelig

Forlovelsen mellom prinsen og den kommende prinsessen fant sted i juni 2014 – på «et sted som vi elsker på landet».

Til pressen fortalte Hellqvist at hun dagen startet som en vanliig dag, og at hun ikke forsto hva som skjedde før han sto på kne fremfor henne:

– Det var et fantastisk sjokk! Dette er den største dagen i mitt liv, fortalte hun.

Hellqvist om å bli prinsesse: – Heftig

Allerede fra klokken 10.00 kan du varme opp til bryllupet med VGTV som sender Aftonbladets direktesending frem til klokken 16.30 – når vielsen starter.

KLART: Den røde løperen er rullet ut på Logårds-terrassen, som er utenfor slottet. Foto:Tt News Agency,Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder