PROTESTER: Drapet på Qandeel Baloch hra ført til avskyprotester i Pakistan. Her fra en demonstrasjon i Islamabad forrige uke. Foto: Aamir Qureshi AFP

Faren til æresdrept kjendis: - Hva galt har hun gjort?

Norsk-pakistanske Deeyah Khan: - Drapet vil skremme unge

jenter

Faren til den pakistanske kjendisen Qandeel Baloch fordømmer drapet på datteren. Norsk-pakistanske Deeyah Khan tror drapet vil skremme pakistanske ungjenter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Qandeel Baloch, kjent som «Pakistans Kim Kardashian» ble brutalt drept av sin egen bror som ville gjenopprette familiens ære. Søsteren var blant annet kjent for å publisere bilder av seg selv i sosiale medier, gjerne med sminke og «vestlige» klær. Hun hadde mange hundre tusen følgere.

I SORG: Qandeel Balochs far i ambulansen som fraktet liket av datteren som ble drept av sin egen bror. Foto: Ss Mirza AFP

Broren skal ha dopet ned søsteren og kvalt henne i huset til foreldrene, og etterpå skal han ha skrytt og sagt at han er stolt over å ha drept henne.

Les også: «Pakistans Kim Kardashian» æresdrept

ÆRESDREPT: Qandeel Baloch var en stor kjendis i Pakistan. Foto: Stringer Reuters

Baloch forsørget foreldrene. De er i sorg over drapet, og Balochs far har latt seg intervjue av CNN, hvor han forklarer det grufulle som skjedde dagen datteren ble drept.

– Min kone gikk til vår datters rom og ropte «Qandeel! Qandeel! Min sønns skjerf dekket ansiktet hennes. Hun dro skjerfet tilbake og så at Qandeel var død, sier faren som sier han var stolt av datteren.

– Vår datter fortalte oss hvilken TV-kanal vi kunne se henne på. La oss se på henne, sa jeg til min kone. Vi så henne og sa, «hun er vår datter», sier faren.

Han tar sterk avstand fra sønnen som utførte drapet.

– Dersom han drepte henne på grunn av ære, har han noen gang sett henne gjort noe galt mot noen? Hva galt har hun gjort?

VG-Kommentar: Elsket, hatet og drept

Den norsk-pakistanske menneskerettighetsforkjemperen og regissøren Deeyah Khan skriver til VG at det er rundt tusen såkalte æresdrap i Pakistan hvert år.

– Og på grunn av de patriarkalske holdningene i samfunnet blir ikke alltid de skyldige etterforsket slik andre drapsmenn blir. Det er høy korrupsjon, og det betyr at rike kan kjøpe seg fri, og i noen områder finnes det alternative juridiske systemer hvor holdningen er at det er bedre å opprettholde status quo enn å oppnå rettferdighet, skriver hun i en e-post til VG.

Hun tror drapet vil skremme pakistanske ungjenter.

MENNESKERETTIGHETSFORKJEMPER: Deeyah Khan har blant annet laget filmen «Banaz: A Love Story», om en britisk-kurdisk 21-åring som ble æresdrept av sin familie. Foto: Fredrik Solstad VG

– Jeg er sikker på at drapet på Qandeel Baloch vil skremme unge jenter. Mange satte pris på hennes mot til å uttrykke seg fritt. Likevel , det er garantert folk i Pakistan som uttrykker støtte til drapsmannen, samtidig som andre viser avsky. Pakistan er et delt land når det gjelder kvinner og frihet, og reaksjonene etter drapet har vist hvor dype skillelinjene er.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder