Dette sier reven egentlig

(VG) Brødrene Ylvisåkers «The Fox» er sett drøyt fem og en halv millioner ganger, men hva sier reven egentlig?

Artikkelen er over seks år gammel

På tirsdag la TV Norge og brødrene Bård og Vegard Ylvisåker ut musikkvideoen «The Fox» på YouTube. Låten, som er produsert av hitmakerne i Stargate, harselerer med det faktum at veldig få mennesker vet hva slags lyd en rev lager.

Musikkvideoen har fått enorm interesse langt utenfor Norges landegrenser, og per lørdag formiddag hadde videoklippet blitt sett drøyt fem og en halv millioner ganger. Liverpool-spilleren Daniel Sturridge er bare en av mange som hyller den norske komikerduoen på Twitter.

VGTV: Se Ylvis-videoen her!

I musikkvideoen lanserer de norske talkshow-vertene flere forslag til hva slags lyd reven lager, blant annet «Gering-ding-ding-ding-ringerdingering», «Wa-po-po-po-po-po-pow» og «Hatee-hatee-hatee-ho».

HVA SIER JEG?: Rødreven er å se i de norske skoger, men hva slags lyd den lager er det få som vet. Foto: Ingolf Ibenhard Benjaminsen

Ekspertens dom

Det er imidlertid «Joff-tchoff-tchoffo-tchoffo-tchoff» som kommer nærmest den lyden en rev faktisk lager, skal vi tro Anne Lene Hovland ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap (UMB).

Hovland har forsket på likheter i adferd mellom rever og mennesker, og har observert dyrene på nært hold. Hun forteller at en truet rev lager det som best beskrives som en spytte-lyd.

- Det høres ut som noen som spytter, eller nyser. En rev knurrer ikke, men den kommuniserer ved å åpne munnen - det kalles et gape-signal, sier Hovland til VG.

Skriker og piper

I parringstiden lager imidlertid reven en helt annen lyd. Hovland tror mange har gått tur i skogen i februar og hørt en rev, uten å være klar over hva det er de hører.

- Rever har flere måter å kommunisere på. For å markere hvor de befinner seg så lager de en skrikelyd, de bjeffer ikke sånn som en hund, fortsetter Hovland, og legger til:

- Og dersom en rev er kjærlig og positiv så lager den pipelyder, som når en hund pistrer.

Ved Cornell University har de laget en database med mange forskjellige dyrelyder, deriblant rødreven. Her kan du selv høre hvordan lyd reven faktisk lager.

Safe to say @Ylvis has one of the funniest songs of the year!! got me laughing and vibing at the same damn time... Whatthefoxsay?? #bigtune
— Daniel Sturridge (@D_Sturridge) September 6, 2013

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder