FORFATTER: Angelina Jordan er nå blitt ni år og har skrevet boka «Mellom to hjerter». Foto: JAN PETTER LYNAU, VG Foto: ,

Angelina (9) gir ut bok hun har skrevet selv

Står bak bok om skjellsettende møte

Mens sangene til Angelina Jordan gikk verden rundt i fjor, gikk niåringens tanker stadig til en liten tiggerjente hun møtte i Midtøsten.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I mai i fjor ble 9-åringen en suveren vinner av TV-konkurransen «Norske Talenter». Hennes tolkninger av låter som «Gloomy Sunday» og «Fly me to the Moon» fikk et stort norsk publikum og YouTube-entusiaster verden rundt til å få hakeslepp og gåsehud. Siden den gang har hun ved jevne mellomrom opptrådt rundt om i verden, som oftest i forbindelse med veldedighet.

Men i tillegg til å synge andres låter, og skrive egne, så har hun i noen år skrevet dagbøker. Ikke av den helt vanlige sorten, men dagbøker der hun skriver hva som rører seg i hodet og hjertet hennes.

Les også: Enorm interesse for sangtalent

BARBEINT: Angelina Jordan Astar vant Norske talenter. Hun opptrer alltid barbeint. FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto: ,

Sammen med familien har hun bodd flere steder i verden, og en spesiell hendelse fra Midt-Østen har preget henne sterkt de siste tre årene. Det er denne hendelsen som hun har skrevet om i boken «Mellom to hjerter», illustrert av Angelinas mormor, kunstneren Mery Zamani.

– Vi stanset foran en liten jente som var omtrent på min alder. Det var ganske kaldt, og hun satt der, uten sko, sier Angelina.

– Hun hadde en vekt med seg, og prøvde å tjene litt penger på å veie folk som gikk forbi. Jeg ble stående, vi snakket litt sammen. Vi var veldig like, og siden da har hun alltid vært i hjertet mitt, sier Angelina.

I boken forteller hun detaljert og poetisk om hva hun tenkte og følte da hun sto foran jenta som måtte tigge, og som hadde mistet moren og broren.
Husker du? One Direction-Liam hyllet Angelina

– Tenker på henne når jeg opptrer

Det handler om to små barn som åpenbart traff noen strenger i hverandre og som kommuniserte på tvers av kulturer og klasseforskjeller.

– Hun satt på gaten og var barbeint, og det var jo kaldt. Så jeg ga henne de grønne forede skoene mine, som jeg egentlig var veldig glad i. Men mamma bar meg hjem. Når jeg opptrer tenker jeg på henne, og det er derfor jeg alltid står barbeint på scenen, forklarer Angelina med et smil.

Allerede mens hun var med i «Norske Talenter» skrev Angelina ofte om den vesle jenta i dagbøkene sine. Gjennom Angelinas familie fikk poeten Erling Kittelsen lese tekstene. Han anbefalte sterkt å få det utgitt i bokform, og Cappelen Damm så straks potensial i tekstene.

Den rørende fortellingen om møtet mellom to barn fra forskjellige verdener er veldig konkret, men har også en del poetiske vendinger som vanligvis ikke tilskrives barn.

Les også: Mia Gundersen om Angelina: – Et utrolig spesielt talent

– Blir inspirert

Moren Sara forklarer det slik:

– Angelina er vokst opp med kunst og kultur, med bøker og poesi. Hun blir jo inspirert og påvirket av det.

Angelina selv tilføyer beskjedent: – Jeg skriver det som er inni meg, og vil dele det jeg har på hjertet. Jeg liker bedre å skrive og synge enn å snakke om det.
Så du denne? «Norske Talenter»-Angelina (8) får ros i USA

I året som er gått siden seieren i «Norske Talenter» har hun fortsatt å synge seg inn i publikums hjerter. Nylig var hun i USA der hun blant annet traff den svært anerkjente produsenten David Foster; som har samarbeidet med blant andre Madonna, Barbra Streisand, Céline Dion og Rod Stewart. På lang sikt har Angelina planer om å utgi et eget album. Men den vesle jenta er mer opptatt av å bry seg om de som ikke er i hennes privilegerte situasjon.

– Jeg vil hjelpe barn som ikke har det så bra. Jeg tenker mye på all urettferdighet som er rundt om i verden, sier Angelina Jordan Astar.
Les også: Ny deltaker trekker seg fra «Norske Talenter»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder