STJERNEPAR: George Clooney (53) og Amal Almuddin (38) møttes høsten 2013, knappe ett år senere sto bryllupet i Venezia
STJERNEPAR: George Clooney (53) og Amal Almuddin (38) møttes høsten 2013, knappe ett år senere sto bryllupet i Venezia Foto: Luigi Costantini , Ap

Eksklusivt intervju med VG: Clooney om frieriet til Amal: - Ante ikke hva hun ville svare

RAMPELYS

George Clooney (54) kunne godt tenke seg å jobbe i Norge. Han fikk et litt spesielt forhold til landet etter reklamefilmene han gjorde for DNB.

  • Aud Berggren
Publisert: Oppdatert: 18.02.16 01:11

Nå er han klar over at «Snømannen» med Michael Fassbender i tittelrollen er under innspilling i Oslo.

– Selvfølgelig ville jeg gjerne skyte film i Norge. Det eneste problemet jeg ser er at dagene kan være korte uten sol, så det hadde kanskje vært en bedre løsning å gjøre innendørsscener der, sier filmstjernen, regissøren og produsenten til VG.

– Hva med sommeren når solen nesten ikke går ned?

– Det er en kjempefin idé som kunne fungere fantastisk. Fortell dem at det er et poeng de bør bruke for å tiltrekke seg filmproduksjoner! Det eneste er at det kunne slite ut crewet hvis de skyter døgnet rundt, men det kan sikkert løses, mener George.

Les også: Se, så lik hun er kona til Clooney

Idiotisk filmstjerne

Han er aktuell i Coen-brødrenes nye komedie «Hail, Caesar» som åpnet årets Berlin-festival der han spiller en litt idiotisk filmstjerne fra Hollywoods glansdager.

Fruen Amal var med til Berlin og tok en pause fra jobben som advokat med menneskerettigheter som spesialfelt. Ektemannen er tydelig stolt av henne, og paret er avgjort Hollywoods mest feterte «power couple».

George kan ikke dy seg for å skryte litt:

– Amal fikk nylig president Nasheed fra Maldivene løslatt fra enecelle. Han ble fengslet av politiske årsaker, noe FN er enig i, og kom ut av medisinske årsaker. Det er bare noen dager siden vi hadde ham som gjest i huset vårt i England, forteller han.

Den innbitte ungkaren, som svor at han aldri skulle gifte seg igjen etter hans første forsøk til alteret endte med skilsmisse i ung alder, falt pladask for Amal Alamuddin (38) da de møttes høsten 2013. Knappe ett år senere sto bryllupet i Venezia.

Les også: Venezias kanaler stenges for Clooney-bryllup

– Jeg var ikke på utkikk etter noen da jeg var så heldig å møte den kvinnen jeg desperat ville ha til kone og tilbringe resten av livet med. Jeg tror vi begge visste det fra første øyeblikk, men vi diskuterte det ikke. Da jeg fridde etter seks måneder, ante jeg ikke hva hun ville svare. Hun kunne jo like gjerne lurt på om jeg var sprø fordi hun kanskje trodde at vi bare hadde det gøy! Tiden fra jeg møtte henne til nå har vært den lykkeligste i livet mitt, og det som gir meg mest glede i denne verden. Jeg trodde aldri at jeg ville oppleve det, bekjenner George, som sjelden var uten dameselskap i sine mange år som ungkar.

Les også: Clooney: – Jeg ødela Batman

Deler interesser

Forholdene varte som regel et par år, og har inkludert skuespillerinner, modeller, servitører og en tidligere bryter. Samtidig som hans stjerne steg i Hollywood, engasjerte George seg i politikk med filmer som «Good Night and Good Luck», «Syriana» og «Argo».

For den siste vant han Oscar som medprodusent. Politikk og menneskerettigheter er interesser han deler med Amal.

Huset hans i Los Angeles var tidligere kjent som en partystasjon der han kunne henge ute med gutta. Herskapsvillaen ved Como-sjøen i Italia var feriested for filmbyens største kjendiser.

Etter bryllupet for halvannet år siden kjøpte han en enorm eiendom i England. Hovedhuset fra 1680 er innredet i tradisjonell gregoriansk stil.

– Vi har mindre Hollywood-stjerner på besøk. Nå er det langt flere politikere eller folk som vi jobber med i andre deler av livet vårt. Jeg elsker å være der. Amal og jeg kan spasere over en bro og gjennom en kirkegård til landsbyens pub. Å komme seg hjem fra puben kan være litt vanskeligere, ler han.

Les også: – Det er ikke nok mangfold på film

Eiendommen inkluderer en øy i Themsen og et middagsteater.

– Det er perfekt hvis jeg skulle trenge en jobb senere, ler George som er blant filmbyens rikeste menn.

Ekteparet pendler mellom England, Los Angeles og Italia.

– England er best for å skrive og drive med mitt humanitære arbeid. Nå skal jeg snart regissere en film i Los Angeles, og Amal liker å jobbe her fordi hun kan isolere seg mer enn i England der har hun så mye familie og venner.

– Ifølge tabloidene er Amal stadig gravid?

– Nei, hun er ikke gravid. Det har vi passet på. Og vi skal heller ikke skilles, smiler den lykkelige ektemannen.

Humorist

George har en velutviklet humoristisk sans og tar ikke stjernestatusen alvorlig.

– Du er en idiot hvis du ser på deg selv som en filmstjerne, og hvis du skal more deg på andre folks bekostning må du har først ha humor på deg selv. Tina Fey og Amy Pohler laget hakkemat av meg i to år på rad på Golden Globe utdelingen, ler George godmodig.

Den første var at han valgte å forsvinne i verdensrommet fremfor å date en kvinne på sin egen alder, som var Sandra Bullock i «Gravity». I fjor ble han hedret med The Cecil B. DeMille Award for sin lange karriere, men Amy og Tina var ikke snauere enn at de lurte på om den Oxford-utdannede Amal var den som egentlig fortjente prisen for sitt arbeid.

– Det var utvilsomt kveldens morsomste vits, og noe av det beste i forholdet vårt er Amals humor. Hun jobber med veldig alvorlige saker, men hun er også blant de morsomste menneskene du kan møte. Min humor kan gå litt over streken, innrømmer George.

– Tror du at hun er smartere enn deg?

– Det eneste jeg kan vinne er armbryting. Jeg taper i en intellektuell kamp. Det er ingen tvil i min sjel om at kona er smartere enn meg, og det synes jeg bare er spennende. Hun fortsetter å arbeide med ting som virkelig betyr noe i den internasjonale appelldomstolen. Men nå blir det dekket av Entertainment Tonight så det får større oppmerksomhet.

Les også: Clooney med i «Downton Abbey»-selfie!

– Ikke celebritet

– Hvordan har hun tilpasset seg livet som kjendis?

– Det var noe som fulgte med på lasset da vi giftet oss, men hun ser ikke på seg selv som en celebritet. Det har ikke bare vært lett. Som da hun underviste på Columbia universitetet i New York mens jeg gjorde en film der og ble forfulgt til jobben, men hun har vært veldig flink til å balansere det hele, sier George som aldri før har snakket om forholdene sine.

Selv vet han alt om kjendislivet.

– Det er mye idioti som følger med berømmelse og du kan lett miste bakkekontakten med hva som er normalt i livet. Som at folk blir skjøvet til side bare du nærmer deg en restaurant fordi du er viktigere enn alle andre. Mange kjøper det, men det er viktig å ikke tro på ditt eget image.

George er like avslappet med hvordan han kler seg, mens Amal har blitt et stilikon.

– Fra den første dagen jeg møtte henne har hun hatt sin egen stil. Hun har ingen stylist, men vet akkurat hva som kler henne. Hun kan lure på hvorfor jeg stiller i den samme T-skjorten for tequila. Men jeg selger tequila og måtte forklare henne at når 30 fotografer venter utenfor huset er det reklame i T-skjorten, ler George.

– Så hun har ikke influert din stil?

– Nei, men jeg er sikker på at hun lurer på hvorfor jeg bruker de samme gamle dressene, smiler George, som giftet seg inn i en stor libanesisk familie.

– Det har vært en interessant opplevelse. De er veldig familiekjære, og jeg har blitt kjent med det libanesiske kjøkken. Nå var jeg ungkar i så mange år at jeg er flink til å lage mat, men kona, hun lager bare bordbestillinger!